TRUSKAWKI odmiany

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: TRUSKAWKI odmiany

Post »

A co Ci szkodzi, że nawzajem się zapylą? Przecież nie ma to negatywnego wpływu na smak owoców, a nasion nie będziesz zbierać.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

to znaczy mam na myśli że truskawka np Honeoye posadzona obok Zengi nie będzie już tak np wcześniej owocowała i jej owoce będą trochę inne z wyglądu i smaku i na odwrót,być może się mylę.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja na swojej działce mam posadzone różne odmiany truskawek. W zeszłym tygodniu zebrałam truskawki z najwcześniejszych odmian. teraz zbieram następne. Zenga jeszcze nie jest zielona bo ta odmiana jest najpóźniejsza. Ogólnie mam około 100 krzaczków różnych odmian. Owocują dobrze i w różnych terminach.
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

beata11 pisze:to znaczy mam na myśli że truskawka np Honeoye posadzona obok Zengi nie będzie już tak np wcześniej owocowała i jej owoce będą trochę inne z wyglądu i smaku i na odwrót,być może się mylę.
Ja mam właśnie Sengę Senganę i Honeoye obok siebie - 3 sezon i nie zauważyłam, żeby towarzystwo im nie służyło... Honeoye miała byc ok 2 tygodnie wcześniejsza od Sengi w realu jest wcześniejsza o jakiś tydzień na większej ilości owoców, bo na upartego to jakby liczyć od pierwszych pojedyńczych zapalonych truskawek to te 2 tygodnie by były. Ja od tygodnia mam już wysyp Sengany - niestety w tym roku dopadła ją dość mocno szara pleśń, na co jest wrażliwa, a nie pryskałam. Owoce można poznać nawet na talerzu, który jest z którego gatunku, więc się raczej nie krzyżują. Po wielkości i wysokości liści też można rozpoznać jednym rzutem oka.
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

kesza pisze:
beata11 pisze:Ja mam właśnie Sengę Senganę i Honeoye obok siebie - 3 sezon i nie zauważyłam, żeby towarzystwo im nie służyło...
Sąsiedztwo nie ma prawa mieć wpływ na wygląd, smak albo porę dojrzewania owoców, i nawet gdybyś je mnożyła z nasion a nie wegetatywnie, wynik krzyżowania byłby widoczny dopiero w kolejnych pokoleniach.
pozdrawiam, Gunnar
beata11
50p
50p

Post »

Więc posadzę tak jak planowałam od najwcześniejszej do najpóźniejszej.Honeoye już mam to chyba najwcześniejsza. Jakie jeszcze odmiany polecacie owocujące po niej, odpowiednie na przetwory?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do swojego pierwszego ogrodu działkowego w Danii prawie 30 lat temu kupiłem trzy odmiany: wcześne, już nie pamiętam nazwy, średnie Senga Sengana i późną odmianę Danię, która była doskonała na przetwory, miała ciemno czerwone owocki, i nie trzeba było zrywać codziennie, bo owocki mogły siedzieć kilka dni na krzaku w dobrym stanie. Później szukałem tej odmiany, ale z marnym skutkiem. Może ją wycofali, bo pod innymi względami mógł być niewypałem.
pozdrawiam, Gunnar
beata11
50p
50p

Post »

U mnie w truskawkach panowała jakaś zaraza że tragicznie gniły dosłownie pół na pół było zgnitych sąsiedzi sugerują mi że to dlatego że na macie rosną i woda dobrze nie schodzi i leżą w wodzie przez jakiś czas czy to może być prawda?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beata11 pisze:U mnie w truskawkach panowała jakaś zaraza że tragicznie gniły dosłownie pół na pół było zgnitych sąsiedzi sugerują mi że to dlatego że na macie rosną i woda dobrze nie schodzi i leżą w wodzie przez jakiś czas czy to może być prawda?
Oczywiście jest taka możliwość, ale szara pleśń podobnie wygląda: dużo zgniłych owoców (owszem w szarym kolorze od pleśni).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

beata11
Stawiam na matę, truskawki leżące na wilgotnym niewysychającym podłożu niestety gniją.
GunnarSK
Uprawiałem Danie miała ona specyficzny kolor owoców- różowy z odcieniem lekkiego fioletu, niczym nie przypominał czerwieni.
brak polskich znaków
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Ja uprawiam truskawki na macie szkółkarskiej od kilku lat. Jestem bardzo zadowolona. Owszem sporadycznie zdarza się spleśniała truskawka. Za to ja mam mniej pielenia, a truskawki więcej wilgoci,cieplejszą glebę.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majs pisze:GunnarSK Uprawiałem Danię miała ona specyficzny kolor owoców- różowy z odcieniem lekkiego fioletu, niczym nie przypominał czerwieni.
Może faktycznie trzeba uprawiać Danię tak, żeby owocki były mocno dojrzałe, prawie przejzrałe dla lepszego koloru i smaku. Ja tak zrobiłem przez przypadek, a to tak dawno, że trudno pamiętać dokładnie. I nie ma co się dziwić, że odmiana wyszła z "repertuaru".
pozdrawiam, Gunnar
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czy to możliwe , że jest 2 odmiany Marmolady, jedna prawdziwa Marmolada a druga " udawana" Marmolada? Miał czy ma ktoś Marmoladę?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

suzana
Marmolady nie uprawiam, ale już wielokrotnie spotkałem się z pomieszanymi gatunkami, tzn pomieszane gatunki w skrzynce, albo całkiem inna nazwa. Widać to dopiero jak urosną albo zaczynają owocować.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Majs a czy uprawiałeś kiedyś odmianę Zefir? Nasza Szwedka wymawiała jakoś tak 'Sefiro'a myśmy mówili Zefir.Zaprzestali jej ze względu na miękkość.Była bardzo wczesna ,plenna,owoce płaskie, duże ale w transporcie gniotła się.Można było ją wcinać na wpół zieloną.
Przywiozłam sadzonki ale z czasem pod moją nieobecność została przez pomyłkę wyrzucona a szkoda.Swietna do przydomowych ogródków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”