Podlewanie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mikropoletko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2012, o 01:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podlewanie pomidorów

Post »

forumowicz pisze:Mała poprawka w tych rachunkach i w rozumowaniu.
W tych 4 % suchej masy jest tylko 2,5 % mocznika Reszta to sole mineralne w tym chlorek sodu. Zatem jeśli rozcieńczono mocz pięciokrotnie stężenie mocznika wynosiło 0,5 %. Do oprysku dolistnego zaleca się używać roztwór mocznika od 0,5 - 1,0 %. Dolistnie

Wniosek ?
To nie mocznik był przyczyną porażenia pomidorów
Ja tego nie powiedziałem :) czy nie jest tak, że ważne jest łączne stężenie s. rozpuszczonych, żeby to roślina mogła pobrać to co jest potrzebne? jestem amatorem ;:130 , tylko pytam :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

cantati pisze:Tylko chlorek sodu, którego nadmiaru nie zniósłby nie tylko pomidor...
Tak się złożyło, że przez pomyłkę podlałem dwukrotnie swoją rozsadę papryki nawozem 0,5 % w odstępie dnia. Powinna paść a nie padła mimo, że dostała podwójną ilość soli /ale bez NaCl :lol: /. Wygląda jeszcze lepiej niż przed nawożeniem.
Tak cantati. Skoro założyć, że te 1,5 % poza mocznikiem stanowi chlorek sodu to po pieciokrotnym jego rozcieńczeniu jest go tam 0,3 %. O całe o,3 % za dużo
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 11:48

Post »

No to zostałam pomidorowym rycerzykiem i ustrzegłam inne pomidory. :-)
A tak konkretnie - zostawić i dać im szansę czy na kompostownik z nimi.
Dzięki za odpowiedzi.
życzę zdrówka
Kaśka
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym podlal je intensywnie czystą wodą, aby rozcienczyc i wypłukać sól. Moze jeszcze odżyją. Jeśli nie, to można posadzić nowe krzaki, które bez problemu zdążą wydać owoce;)
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 11:48

Post »

Donoszę, że mimo wszystko pomidory chcą żyć i zielenieją coraz bardziej. Przybywa im nowy liści. ;-)
życzę zdrówka
Kaśka
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Moje pomidorki wysadziłam do gruntu tydzień temu.Proszę o radę,czy mogę je już podlać rozcieńczonym kurzyńcem,mocno przefermentowanym?Czy nie za wcześnie-tydzień od posadzenia.Dość mizernie wyglądają.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Ja moje pomidory, które były słabe i jasno zielone podlałam 3 dni po zasadzeniu rocienczoną gnojówką z pokrzywy i prawie na drugi dzień krzeczki zrobiły się mocniejsze i ciemno zielone. Tak więć moim krzaczkom nie zaszkodziłam.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

A przy okazji podlewania pomidorów...

Moje pomidorki zaplanowałam podlewać na przemian co 3 dni rozcienczoną gnojówką z pokrzywy i rozpuszczonym substratem magiczna siła do pomidorków.

Na opakowaniu sugeruje się nawożenie dolistne i doglebowe. Czy mam te nawożenia stosować dwa na raz? Czy nawozić na zasadzie albo - albo, czyli zrezygnować z dolistnego, kiedy nawożę doglebowo?
Pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Xavierka pisze:...Moje pomidorki zaplanowałam podlewać na przemian co 3 dni rozcienczoną gnojówką z pokrzywy i rozpuszczonym substratem magiczna siła do pomidorków.
Na opakowaniu sugeruje się nawożenie dolistne i doglebowe. Czy mam te nawożenia stosować dwa na raz? Czy nawozić na zasadzie albo - albo, czyli zrezygnować z dolistnego, kiedy nawożę doglebowo?...
W jakiej ziemi rosną Twoje pomidory, że potrzebują tak częstego dożywiania? Jest jałowa, nic wcześniej nie dałaś?
Ja w ubiegłym sezonie pomidorowym podlałam dwukrotnie pokrzywianką (trochę mniej rozcieńczona ale pod wcześniej podlane pomidory) i podsypałam popiołem (ze spalania drewna) jak zaczynały owocować.
Nie neguję potrzeby dożywiania, ale tak cały czas? Są tu wypowiedzi mądrych osób na forum, które doradzają co dać w przypadku niedoborów. Ale...jak się przesadzi z jednym składnikiem to od razu zaczyna się problem z przyswajaniem drugiego.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Xavierka pisze:Moje pomidorki zaplanowałam podlewać na przemian co 3 dni rozcienczoną gnojówką z pokrzywy i rozpuszczonym substratem magiczna siła do pomidorków.
Ty masz chyba jakieś pomidory- brojlery ? :lol:

Mam wątpliwości czy one to zdzierżą.
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Obrazek
Witajcie. Moje pomidorki były podlane roztworem saletrzaku w piątek. Tak wygląda San Marzano. Czy może być? Jak dla mnie to troszkę za jasny.
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

ostatnia szansa pisze: W jakiej ziemi rosną Twoje pomidory, że potrzebują tak częstego dożywiania? Jest jałowa, nic wcześniej nie dałaś?
Ja w ubiegłym sezonie pomidorowym podlałam dwukrotnie pokrzywianką (trochę mniej rozcieńczona ale pod wcześniej podlane pomidory) i podsypałam popiołem (ze spalania drewna) jak zaczynały owocować.
Nie neguję potrzeby dożywiania, ale tak cały czas? Są tu wypowiedzi mądrych osób na forum, które doradzają co dać w przypadku niedoborów. Ale...jak się przesadzi z jednym składnikiem to od razu zaczyna się problem z przyswajaniem drugiego.
A więc..... ;:131

Pod pomidory zastosowałam nawożenie rzędowe, czyli pod korzeniami jest obornik plus odrobina azofoski. Pomysł z podlewaniem co trzy dni z pokrzywką i substralem na przemian został zaczerpnięty z tego forum. :wit

Co się tyczy ilości, to oczywiście mam tu na myśli ilości bardzo, bardzo minimalne. I tak np. substral - magiczna siła, rozcieńcza się 1g - 1/2 g na litr wody.Do nawożenia dolistengo sugeruje się 1/4 g na 1 litr wody. (odmierzyć 1/4g jest dla mnie nie lada sztuką, no ale rozumiem, że 1/4 g to mniejsze tyci, tyci!!! ;:224). Pokrzywkę odmierzam w proporcji 1-2 łyżki na 2-3 litry wody.Tak więc podejrzewam, że taka ilość krzywdy roślinom nie zrobi.

W zeszłym roku, podlewałam substralem do kwiatów balkonowych(1g/1,5 litr wody) moje pelargonie, i powiem krótko...kwiat gonił kwiata. Takich bujnie kwitnacych pelargonii nie miał nikt w bloku. ;:65
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Xavierka!
Radzę Ci ostrożnie podchodzić do porad.Nie zawsze są dobre (przynajmniej dla pomidorów).
A już podlewanie moczem to dla mnie "najnowszy wynalazek".
Czego to jeszcze ludziska nie wymyślą!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
waleriana
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2012, o 14:18

Post »

A ja mam jeszcze takie pytanko: czy gnojówką z pokrzyw można podlewać (lub spryskiwać?), przez cały okres wegetacyjny? Pojawiło się na moich pomidorkach troszkę dziwnych robaczków (dawno mszyc nie widziałam, ale to mogą być one) i chciałabym jakoś wzmocnić roślinki i może przy okazji zgładzić szkodniki;).
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

A jak podlewać pomidory na balkonie w donicach?Po przeczytaniu setek wątków tego forum, wydaje mi się że podlewać wtedy kiedy wierzchnia warstwa ziemi jest lekko przesuszona...(tak radzili spece)Teraz zastanawiam się czy podlewać tak aż woda "przeleje" doniczkę lekko?U mnie średnio wychodzi to raz na 3 dni do donic 10 litrowych.Jednak nie "przelewam"donic .Czy robię dobrze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”