Moje kwiatki i inne zielsko :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)

Post »

Witam po raz kolejny Wszystkich, których jeszcze nie witałam i tych których witałam też, w moich skromnych progach :D

bardzo dziękuję za Ciepłe słowa:) nie sądziłam, że to może aż tak motywować do działania, a jednak... ten pozytywny doping mnie nakręca...

Odpowiadając na pytanie justus27: Tak, fikusa mam od malutkiej szczepki, może nie wygląda, ale on ma już jakieś 14-15 lat..., początkowo hodowała go moja mam jako kwiatka doniczkowego, jednak gdy zachorowałam na punkcie bonsai zgodziła się mi go odstąpić do eksperymentów i oto jest w pełnej krasie :)

co do doniczek, to mam takie dwa małe zaprzyjaźnione sklepiki, w których sprzedają sprzęty domowe sprowadzane z Niemiec i właśnie tam poluję na ceramiczne doniczki z drugiej ręki za dosłownie grosze... za duże doniczki płacę góra 10 zł, a małe to nawet szkoda gadać :) Tak więc mogę powiedzieć, że moje kwiatki ubierają się second-handach :;230

Jolu i Tesiu dziękuje za rady, właśnie myślałam o tym, żeby ja przestawić, ale muszę przynieść z piwnicy taki pojedynczy kwietnik drewniany po prababci i go odmalować, bo ta donica w której rośnie hoja jest zbyt ciężka na mój parapet ;/ ale jak ustawię kwietnik przy parapecie, to myślę, że powinno być ok (teraz stoi jakieś 3 metry od okna, więc różnica i tak będzie znacząca :) )

a tak w ogóle, czy uszczyknięcie w sklepie listka fiołka i wsadzenie go do doniczki można już uznać za wczesny objaw "fiołkozy"? dodam, że naprawdę nie mogłam się opanować :)
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, fiołkoza się u ciebie niewątpliwie rozwija :;230
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

O tak,to już Cie bierze fiołkoza :shock: ;:224 :;230 .
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, przychodzę z rewizytą, dzięki za odwiedzinki i zapraszam.
Piękne bonsai i carnosa. ;:63
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Witam Cię Iwonko również bardzo serdecznie i dziękuję za dobre słowo:)

a co do fiolkozy: to bardzo niedobrze, bo wolnych parapetów u mnie brak oprócz jednego, należącego do mojego brata... a juz widzę jego minę jak mówię: "Brat, wiesz... postawimy Ci tu parę fiołków... no wiesz taki kolorowe kwiatuszki... taki męski akcent? nie?" - odpowiedź może być tylko jedna: ;:14

ale coś wymyślę...

a tym czasem byłam dziś z mamą na spacerze i weszłyśmy do jej koleżanki na kawę, i przyniosłam do domu taki oto nowy nabytek, który prawdopodobnie jutro zasadzę :P

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Nie mam pojęcia co to jest, ale jest podobne do Rhipsalisa, którego posiadam... może to jakaś inna odmiana?
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

:wit Witaj na forum :) Kwiatuszki masz ładne i zadbane :) Oczu nie można oderwać. Fikus - naprawdę zacny. Peperomka też super- gdyby kiedyś nadwyżka została, a rodzina Cię już wyganiała z tymi zaszczepkami, chętnie odkupię :) Doniczki stylowe :) Aż żałuję że w sklepach po których ja zwykle buszuję, nie ma takich secondhandowych doniczek! Wstyd i hańba! A co do tego, .że masz małą kolekcję - nie martw się, miesiąc, dwa na forum i nie będziesz mogła znaleźć miejsca na nowe pociechy... :)
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Witaj :)

Oczywiście przy następnym obcinaniu peperomii ukorzenię szczepki i dam znać, to się jakoś umówimy:) teraz aktualnie ukorzeniam szczepki dla mamy, bo jej się zachciało, ale wszyscy inni już obdarowani, więc następnym sortem trochę porozdaję może tu :)

A moja kolekcja w sumie wcale nie jest taka mała jak na możliwości mojego mieszkania ;) jeszcze się ze wszystkim nie ujawniłam, ale jak zrobię zdjęcia to z pewnością będę się, nieskromnie mówiąc, chwalić dalej :P

Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Cześć Aniu!
wpadłam z rewizytą :wit Bardzo fajnie się zapowiada, fikus bonsai śliczny!
Już widzę jak zachorujesz na fiołki, hoje, peperomki, storczyki, skrętniki ..... itd itd :;230 :;230
Ale się nie martw! To udowodnione forumowo że przestrzeń na parapetach zwiększa się wraz z ilością zielonego ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Na początku Witam Cie Moniko bardzo serdecznie u mnie :wit

A żeby nie być gołosłownym dodaję moją małą kolekcję fikusików :)

1. Fikus benjamina - nakrapiany... nie wiem jak dokładnie się nazywa... w każdy razie jest stary, zabrałam go od babci, bo od kiedy zaczęła chorować na alzheimera, nie jest w stanie dbać o kwiaty tak jak kiedyś, miał przerośnięty korzeń tak, że rozsadzil donicę i wysypała się ziemia... przesadziłam, postawiłam na słonecznym oknie, mocno obciachałam, bo miał mnóstwo zdziczałych długopędów i dałam jeść... i oto jak wybujał:
Obrazek
dodam, że mam go dopiero od jesieni a już był chyba z 4 razy przycinany, bo zarasta jak głupi :P

2. Ficus Benjamina - którego dostałam od drugiej babci, gdy odmładzała swojego starego, babcia odsadziła szczepki a resztę chciała wyrzucić, więc stwierdziłam że trzeba odratować :P sytuacja była podobna, mało przycinany, więc mnóstwo długopędów... przez to był dużych rozmiarów, ale połowa gałązek była w środku bez liści, gdyż słońce nie dochodziło do wewnątrz rośliny... teraz po drugim przycinaniu, zagęszcza sie w promieniach pierwszego wiosennego słońca :)
Obrazek

3. Ficus retrusa - uratowany z wyprzedaży w Ikea, był mocno zmarnowany, ale powstał jak feniks z popiołów :heja i oto tak już cieszy mnie swoim wyglądem od jakiś 3 albo 4 lat, nie pamiętam dokładnie :P dodam tylko, że bardzo go lubię bo nie sprawia żadnych problemów, nawet przycinać go nie trzeba tak często jak Benjaminy :) i toleruje dużo mniejszą ilość słońca bez tworzenia wybujałych pędów:)
Obrazek
Obrazek

Endżoj :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie że "endżoj"
Fikusy śliczne, mój biało-zielony niestety nie przeżył zimy ;:145 Mam zwykłego ale konieczne jest cięcie, jak ci tak dobrze idzie to poproszę o wskazówki ;:108
A takiego małego Fikusa retuza (czy jakoś tam) kupiłam ostatnio w biedronce, i bardzo ładnie wypuszcza listki, tylko czeka na nową doniczkę ;:65 Przydałby się taki sklepik z tanimi doniczkami bo mam już całą gromadkę kwiatuszków do posadzenia ;:145
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

No ja się właśnie wybieram dziś na doniczkowe łowy :) jak coś fajnego kupie to na pewno pokażę... Polecam tez poszukiwanie doniczek w różnego rodzaju komisach lub na targach staroci :) moźna znaleźć naprawdę fajne okazy za bardzo małe pieniądze :)

moje fikusy stoją na oknie północno-wschodnim, tak, że mają słońce raczej do południa... tylko retrusa stoi po przeciwnej stronie, bo nie przeszkadza mu mniejsza ilość światła. Fikusów nie osłaniam przed słońcem, stoją w pełnym słońcu i zupełnie im to nie szkodzi, wręcz pomaga, trzeba tylko wtedy pamiętać, aby miały dużą wilgotność powietrza (moje stoją na podkładkach z wodą, mogą być też podkładki z keramzytem lub żwirem zanurzonym w wodzie, jeśli chcesz stawiać doniczkę bezpośrednio na tej podkładce). Dodatkowo polecam częste zraszanie, lub prysznice i przycinanie... ja ogólnie bałam się na początku przycinać, bo mi "było szkoda"... ale prawda, której nauczyłam sie od kolegów zajmujących sie bonsai jest taka, że im lepiej doświetlona roślina, tym piękniej rozkrzewiona :D efekty są zdumiewające...

ponadto, gdy chcemy zagęszczać małą roślinkę, a nie chcemy, lub boimy się ją drastycznie ciachać polecam przycinać czubki wzrostu, jednak trzeba uważać, żeby na każdej takiej gałązce (szczególnie zwracajmy uwagę na młode gałązki) pozostały przynajmniej 2 zdrowe liście.. żeby roślina ich nie odrzuciła:)

warto sobie jeszcze poczytać o zabiegach defoliacji :) ale to już wyższa szkoła jazdy :)

i jeszcze jedno, trzeba pamiętać, że fikusy są kwasolubne... tzn, że ziemia musi mieć pH o kwaśnym odczynie... ja swoje sadzę w ziemi z dużą ilością torfu lub niektóre w samym torfie (szczególnie młode szczepki), trzeba też zwrócić uwagę na fakt, iż nie każdy torf ma kwaśmy odczyn, polecam używanie torfu wysokiego :) nie wiem jak jest z mieszankami do roślin zielonych, bo nigdy nie używam gotowych mieszanek...

pozdrawiam :)

P.S. Moniko, jak będę obcinać swojego pstrego fikusa, co nastąpi myślę niebawem, to chętnie się podzielę:)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja cie jaki zaraz wykład!! Na pewno skorzystam z porad jak tylko wypchnę wszystkie balkonowe na zewnątrz bo teraz mój biedny fikus dzieli powierzchnię życiową na komodzie z pelargoniami, fuksjami, smagliczką, heliotropem i wieloma innymi :;230
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit Piękne twoje fikusy a fiołkozą się nie mrtw to pszyjemnosć ;:108
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
84joanna
200p
200p
Od: 26 mar 2012, o 22:53

Post »

:wit
Przybyłam z rewizytą :D
Piękne masz kwiaty.
Mnie bardzo przypadły do gustu fikusy, szczególnie beniaminki. Sama miałam jednego, ale nieumiejętnie się z nim obchodziłam ;:185 i mi padł ;:145
Nie wiedziałam, że jest taki wrażliwy :cry:
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Fikusy nie są takie wrażliwe, za to należą do gatunków chimerycznych i nie lubią przestawiania, ani obracania doniczek :) ja osobiście mogę polecić kradziejstwo szczepek starych egzemplarzy i odmian fikusów, gdyż marketowce są zwykle przesuszane i przelewane naprzemiennie + mają zbyt mało światła przez długi czas+ niejednokrotnie posiadają zarodniki różnych żyjątek, co dla już osłabionych roślin często jest śmiertelne...
nie polecam tez kupować ich zimą, bo wiele z nich jest przemarzniętych w transporcie, a na to juz często nie ma ratunku :)

a tu moje fikusy dzieci :) szczepki ukorzenione wczesną wiosną po cięciu moich roślin, obecnie stoją na balkonie i rosną w siłę delektując się wiosennym słońcem i nocną wilgocią :)

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”