Ogród Danusi cz. 2
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Danusi cz. 2
Danusiu chwilę się zagapiłam a tu już 2 strona 

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Jak miło tyle gości , to jak jakieś święto .
Aguś -AgaNet miło Ciebie gościć i z takim ciepłem słowem w słoneczny poranek.
Edytko , naprawdę nic nie robię dla tego jest , kwitnie na tegorocznych pędach , nawet jak pierwsze kwiaty przemarzną to wypuszcza nowe, siedzi na pełnym słońcu , więc lipcowe słonko troszkę jej dokucza, ale z małego daszku rynnę wypuściłam prosto pod krzak , więc ma wilgoć , zawsze troszkę rosy spadnie, dużo który pod stopami , korzenie i tak już przerosły i są na wierzchu , znowu muszę podsypywać . Czasem jak długa zima to siedzą takie suche badyle , nawet do połowy czerwca niektóre potrafią straszyć jak by były uschnięte , ale zawsze w połowie lata jest cała zielona i w kwiatach .
Agatko też nie spodziewałam się takiego tempa , jest mi baaaardzo miło że do mnie zaglądacie.
Adrian ,dziękuje za pochwały, człowiek od razu czuje ze to co robi ma jakiś sens.
Aguś -AgaNet miło Ciebie gościć i z takim ciepłem słowem w słoneczny poranek.
Edytko , naprawdę nic nie robię dla tego jest , kwitnie na tegorocznych pędach , nawet jak pierwsze kwiaty przemarzną to wypuszcza nowe, siedzi na pełnym słońcu , więc lipcowe słonko troszkę jej dokucza, ale z małego daszku rynnę wypuściłam prosto pod krzak , więc ma wilgoć , zawsze troszkę rosy spadnie, dużo który pod stopami , korzenie i tak już przerosły i są na wierzchu , znowu muszę podsypywać . Czasem jak długa zima to siedzą takie suche badyle , nawet do połowy czerwca niektóre potrafią straszyć jak by były uschnięte , ale zawsze w połowie lata jest cała zielona i w kwiatach .
Agatko też nie spodziewałam się takiego tempa , jest mi baaaardzo miło że do mnie zaglądacie.
Adrian ,dziękuje za pochwały, człowiek od razu czuje ze to co robi ma jakiś sens.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Nie wierzęTacca pisze: naprawdę nic nie robię dla tego jest , kwitnie na tegorocznych pędach , nawet jak pierwsze kwiaty przemarzną to wypuszcza nowe, siedzi na pełnym słońcu , więc lipcowe słonko troszkę jej dokucza, ale z małego daszku rynnę wypuściłam prosto pod krzak , więc ma wilgoć , zawsze troszkę rosy spadnie, dużo który pod stopami , korzenie i tak już przerosły i są na wierzchu , znowu muszę podsypywać . Czasem jak długa zima to siedzą takie suche badyle , nawet do połowy czerwca niektóre potrafią straszyć jak by były uschnięte , ale zawsze w połowie lata jest cała zielona i w kwiatach .

- Tacca
- Kontakt:
Edytko nie mam pojęcia, czemu Twoja nie kwitnie , na pewno muszą mieć stale wilgotno tak jak pisałam wcześniej moja ma ciągle wilgotna , a czasem bardzo mokrą ziemię. . Ja robiłam dwa lata temu sadzonki , w ubiegłym roku były malutkie i miały kwiaty.Nawozów nie sypię , kora rozkłada się i robi próchnicę . W ubiegłym roku eksperymentalnie podsypałam nawozu barwiącego z jednej strony , to na jednym krzaku miałam wszystkie odcienie od różu do granatu i bardzo mi się to podobało , ale nawóz trzeba sypać przed kwitnieniem . Ważne jest też żeby hortensji za długo nie zasilać , żeby przed mrozami zdążyła zdrewnieć . Może za dużo nawozu dajesz , wtedy rośnie jak obłąkana do zimy , jest słaba i przemarza. Ogród mam od 1997 r. ona już była. Nie podobała mi się więc wylądowała pod płotem , siedziała zabiedzona bo tam sucho, przez parę lat.Potem potrzebowałam coś koło domu , żeby sobie rosło i żebym nie musiała koło tego chodzić . Na tymczasowo wsadziłam hortensje i tak już została. I pewnie na zawsze zostanie bo gust mi się zmienił.Nigdy jej nie okrywałam , dbam tylko o jej stopy , żeby zawsze były wilgotne i ciepłe .
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
No nic przyjdzie mi się pogodzić, że ma niekwitnące hortensje i czekać na cud 

- Tacca
- Kontakt:
Młodych sadzonek też nie okrywam .
-
- 100p
- Od: 16 paź 2010, o 16:42
moje hortensje też nie kwitną
i już sam nie wiem co z nimi robić. Rosną pod brzozami, mają wykorowane, staram się żeby miały wilgotno. na zimę okrywam a i tak przemarzają
i nie kwitły mi jeszcze...

- Tacca
- Kontakt:
Adrianie nie wiem co mam poradzić , jak ładne mają przyrosty to może ogranicz zasilanie nawozami, i być może za szybko startują wiosną . Jak już pisałam moje pierwsze kwiaty tez potrafią przemarznąć , nie okrywam , rośnie o najzimniejszym miejscu w ogrodzie i chyba dla tego startuje dość późno , na ostatnich suchych badylach liście pokazują się czasem dopiero w czerwcu . Kiedyś mój M przyciął pod koniec maja całość , bo myślał że to martwy krzak . Teraz już wie że trzeba czekać .
- Tacca
- Kontakt:
Wspominki zakończone , piękna pogoda, ciepełko, słonko, czas zacząć nowy sezon ogrodniczy.
Tak wyglądają łyse badyle mojej hortensji , do końca maja mam nadzieję że się zazieleni o obsypie kwiatami

Mój Amarylis po rocznym odpoczynku wita wiosnę

Róże pomalutku się namyślają

Głodek chyba miał za dużo wody , teraz siedzi na pustyni może będzie zadowolony.

Tak wyglądają łyse badyle mojej hortensji , do końca maja mam nadzieję że się zazieleni o obsypie kwiatami

Mój Amarylis po rocznym odpoczynku wita wiosnę

Róże pomalutku się namyślają

Głodek chyba miał za dużo wody , teraz siedzi na pustyni może będzie zadowolony.

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu, a moja ogrodówka nie kwitnie, ale wydaje mi się, że z koleii gniją jej końcówki pędów.... W zeszłym roku zima nie była ostra, ale jak to w szkocji sporo padało... no i niestety - końcówki pędów się zwiesiły, zrobiły takie czarne i miękkie... Kwiatów nie było.
Czekam co będzie w tym sezonie. Na razie patyki wyglądają zupełnie podobnie jak te u twojej
Czekam co będzie w tym sezonie. Na razie patyki wyglądają zupełnie podobnie jak te u twojej

- Tacca
- Kontakt:
Agatko bądź dobrej myśli może w tym roku zakwitnie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu, hello!
I tak odwiedzam, ale zaznaczam, żeby gdzieś mi nie przepadło w sieci
Dużo się już u ciebie dzieje, tylko pozazdrościć ogródkowi, że ma tak troskiwą opiekunkę
I tak odwiedzam, ale zaznaczam, żeby gdzieś mi nie przepadło w sieci

Dużo się już u ciebie dzieje, tylko pozazdrościć ogródkowi, że ma tak troskiwą opiekunkę

- Tacca
- Kontakt:
Dzięki Wandziu za odwiedziny , zapraszam częściej.
- Tacca
- Kontakt:
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych wszystkim odwiedzającym ten watek , życzę wszystkiego najlepszego