Witam wszystkich!
dzisiaj, chociaż wcale nie było ciepło udało mi się popracować ze 3 godzinki w ogrodzie. Wygrabiłam jedną rabatke ze starych liści oraz wszystkiego co tam się w dziwny sposób znalazło. Nie wiem jak u Was, ale u mnie spotkałam całe mnóstwo biedronek, aż strach było mocniej grzebać. Niestety, pod liśćmi znaleźli się i niemile widziani goście tzn. ślimaki. Jak sobie wspomnę...W zeszłym roku pojawiły się u mnie po raz pierwszy takie długie, grube jak kciuk, brązowe i czarne ślimore...Było ich naprawdę sporo. Zjadły mi wszystkie duże aksamitki. Wychodziłam rano do pracy-była, a po 8 godz.-był badylek. Może ktoś miał większy kontakt z nimi i może mi coś poradzić, boję się że w tym roku będzie powtórka z rozrywki. Niestety nie mam aktualnych zdjęć, bo o ile z pulpitu już wklejam to z aparatu nie. A dzieci obecnie zaajęętee,(chyba zrobię szlaban na gary, będzie prędzej).
Miriam u mnie na razie nic nie kwitnie. Zaczynam sie martwić,bo hiacynty, krokusy i żonkile owszem ruszyły ale przed mrozami. oczywiście zmarzły i boję się że mogło dojść do uszkodzenia cebul, a to by nie było fajne.

A jak tam u Ciebie?
Monisiu dzięki że wpadłaś. Pytasz jakie rośliny lubię...no cóż

Chciałabym być bardziej konsekwentna w tym temacie. KIedyś zaplanowałam tylko iglaki, ale przecież kochałam zawsze róże. Cebulowe, to niespełnione marzenia z dzieciństwa, więc muszą być. Wiosną cóż może być piękniejszego niż kępy różnych pierwiosnków. Kolorowo i długo. Piwonie i Irysy zawsze były u mamy, jak może ich zabraknąć? Stąd do lilii już tylko chwila. Malwy to też dzieciństwo...Przeglądając forum pokochałam rh, clematisy i inne piękne kwiaty. W moim ogrodzie raczej nie będzie dominował żaden styl. Postaram się stworzyć ładne zakątki, przy których będę mogła odpocząć, ale to praca na lata. Działka jest w większości niezagospodarowana, musimy jeszcze nawieść ziemi, dokończyć drugi wjazd, wywieść różne graty...Jeśli chodzi o dom, to nie do końca jest taki jakbym chciała, ponieważ moi sąsiedzi byli pobudowani w ostrej granicy swoich działek, więc musiałam przytulić się do nich. Jeśli chodzi o resztę to też lubię serwetki, storczyki, stare meble. Resztę to przy okazji. Mam jeszcze fotki różyczek, niestety nn
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/103165f3e63aba49.html]