Ja zawsze gotuję 5-7 minut,wyjmuję słoiki, odwracam do góry dnem, przykryć i pozostawiam do wystygnięcia.
Następnego dnia (z reguły) sprawdzam,jeśli dekielek jest wklęsły ,jest ok,wynoszę lub chowam do szafki.
Jakie przetwory gdy brak piwnicy
- piekara114
- 200p
- Posty: 360
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Sucha Besk./Maków Podh.
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Miałam taką sytuację teraz: w sobotę kupione ogórki poszły do kieszenia. Zalane solanką i po 7 dniach chcę je pasteryzować, aby przerwac kiszenie, a w słoikach pełno białego osadu na dnie, na górze piana z osadem, a zapach nie do wytrzymania... Oczywiście wszystko na śmieci... Część ogórków jakby wyjedzona, kilka jakby zassały się do środka... Ogórki były starannie wybrane, bez uszkodzeń i dokładnie umyte...ciekawie co mogło być powodem takiej sytuacji???
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 740
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Jakie przetwory gdy brak piwnicy
Może przenawożenie. W zeszłym roku babcia kupiła na bazarze ogórki bo moich zbyt wiele nie było więc chciała żeby dorobić dla niej. Paskudztwo, miękkie, obslizgłe i śmierdzące.. A moje do ostatniego słoika były pyszne, choć później już kwaśne mocno ale ja lubię kwaśne ;)
Pozdrawiam ;)