Jabłoń ´Redlove Era´

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Re: Jabłoń ´Redlove Era´

Post »

No cóż, ja nieco subtelniej sugerowałem w swoim poście, że pomidora to w tym nima :D
lord_black
50p
50p
Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki S_H_A_D za link. Z tego co widzę to na chwilę obecną mają prawie wszystko już wyprzedane :cry:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ok. 10 - 15 lat temu a może więcej Starkl wszedł na polski rynek najpierw sprzedaż wysyłkowa potem mieli również w Krakowie sklep. Ja kupowałam u nich parę rzeczy . Uznawali reklamacje. Mam już trzeci ogród i przesadzam niektóre od nich rośliny. M.in. Borówkę Heidi, różę Quenn Elizabeth. Niestety drzew nie dało się przesadzić. Ogólnie jestem zadowolona z ich roślin. Po latach właśnie wrócili internetowo i zamowiłam parę rzeczy m.in. tą jabłoń mają przysłać w połowie kwietnia bo zamówiłam inne rzeczy które dopiero wtedy są dostępne
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Temat przerabialiśmy w ubiegłym roku,pytałem o tę jabłonkę,po przeczytaniu takiej informacji:

Skrzyżowanie jabłka z pomidorem
Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem. Selekcjoner wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem.
Jak informuje londyński dziennik "Daily Telegraph", pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory, ale rosną na zwykłych jabłoniach.
Nowy gatunek jabłek charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekkim odcieniem leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy. Jabłka nie tracą swojego "pomidorowego" koloru nawet po obróbce termicznej czy innej.
Pierwsze drzewka nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie "pomidorowe jabłka" znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat. YY

Coś mi się wydaje,że to primaaprilis.Co Pomolog na to? ... to było moje pytanie.

Jeśli to prawda,to taka krzyżówka może powstać w laboratorium,a nie w ogrodzie,dlatego uważam,
że to organizm modyfikowany.Pomyliłem Austrię ze Szwajcarią,ale to po sąsiedzku.
Griseum
200p
200p

Post »

@mirzan - Na stronie, której podałem widnieje skan strony z "Daily Telegraph", i pisze tam w tytule, że "looks more like a tomato". Myślę, że skrzyżowanie w cytacie którym podałeś jest użyte w przenośni, bo potem wyraźnie pisze: "pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory". Czysta reklama :lol:

http://www.suttonelms.org.uk/redlove.html
mirzan
---

Post »

Może to krzyżówka dziennikarska,ale u mnie już zaczyna kwitnąć,a oczka założone w ub roku na jabłonce,przezimowały.W ubiegłym roku pytałem,czy możliwa taka krzyżówka.Skoro mogą być
hybrydy roślinno zwierzęce,to co dziwnego,że zmajstrowano drzewo z pomidorem.Wyspa doktora
Moreau coraz bliżej.
Griseum
200p
200p

Post »

Oczywiście jestem niezmiernie ciekaw jak ta odmiana uda się u Ciebie - jeśli faktycznie posiadasz to drzewko, to tylko pozazdrościć.

Na podanej stronie pisze wyrażnie: ,,Markus Kobelt started twenty years ago, with sweet and firm disease resistant varieties as parents, he has spent years on cross pollination and selection, and'' - nie ma słowem o pomidorze.
mirzan
---

Post »

Jak to rozumieć,jeśli faktycznie posiadam drzewko?Oryginalną angielską etykietkę mam przysłać?
Pisałem w ub roku,że drzewko przywieziono mi z Anglii.
Griseum
200p
200p

Post »

Sformułowanie ''jeśli faktycznie posiadasz to drzewko'' było tylko wyrazem mojego wrodzonego sceptycyzmu. Sadziłem wiosną sporo drzewek owocowych z etykietami, ale ZAWSZE istnieje możliwość, że kupiło się coś innego. Tylko tyle - nie podważałem, że zostało coś kupione jako ta odmiana, ani że to ta odmiana. Zobaczysz jak wyda owoce i życzę Tobie, aby była to właśnie ta odmiana.
mirzan
---

Post »

Jeśli ręczne zapylanie własnym pyłkiem pomoże,to może spróbuję owoców.
mirzan
---

Post »

Obrazek

Tak wyglądała wczoraj,kwiatki różowe.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

A może do zapylania zdążyłbyś jeszcze podpędzić jakąś kwitnącą gałązkę z innej jabłoni? Bo przyznam że z ciekawością czekam na ocenę smaku... :D
:wit
mirzan
---

Post »

Spróbuję wstawić do wody, może jakiś kwiatek zdąży zakwitnąć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kalenia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2012, o 00:14

Post »

W 2011 roku sprowadziłem kilka odmian z Niemiec : Roter Mond / hodowca Miczurin/, Roter Alatau oraz nowości Era i Sirena. Z Brzeźnej polską odmianę Trinity. W kwietniu 2012 od Starkla odmianę Circe. Gdybym wiedział, że Starkl będzie w tym roku sprzedawał te odmiany - nie sprowadzał bym ich z Niemiec. Kosztowały ponad 2x drożej. Roter Mond , Roter Alatau i Trinity kwitły i będą miały owoce. Era i Sirena przezimowały w gruncie osłonięte workiem papierowym. Circe była wprowadzona w głęboki stan spoczynku i dopiero teraz zaczynają nabrzmiewać pąki. Posadziłem jeszcze jesienią kolumnową Maypole i już kwitnie. Tę odmianę skrzyżowano w Niemczech z Roter Elstar i uzyskano odmianę Pomfital - o większych owocach i mniej gorzko-kwaśnych. Odmiany z grupry Redlove, Trinity i Pomfital są prawnie zastrzeżone. Redlove - nawet dodatkowo zabroniona sprzedaż owoców / oprócz rozmnażania/. Wszystko zapowiada się bardzo interesująco. Należy spodziewać się wysypu tego typu odmian jabłoni, grusz, brzoskwiń itp. Z gruszek mam starą odmianę o czerwonym miąższu, również taką brzoskwinię. Gorąco zachęcam do krzyżowania między sobą tych jabłoni - można w potomstwie spodziewać się pojawienia cech czerwonego miąższu. Nie będziemy również musieli płacić wysokich sum za patentowane odmiany.
Aby szybciej doczekać się owocowania, młode siewki należy zaokulizować/zaszczepić na karłowej podkładce np. M27. Okulanty uprawiać w dużych pojemnikach i zimować/ przynajmnie pierwsze lata/ w chłodni, piwnicy czy stodole. A więc Miczurinowcy - do roboty !
mirzan
---

Post »

Skąd masz gruszę o czerwonym miąższu? Spotkałem taką w młodości,do tej pory rozglądam się
za nią,bezskutecznie.Pamiętam,że miąższ miała aromatyczny.Rosła w pobliżu Wałbrzycha.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”