Termin sadzenia cebul tulipanów
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I pamiętaj o tym, by nie sadzić tulipanów przez kilka lat pod rząd w tym samym miejscu - po 3-4 latach (ja mam ziemię słabą, więc u mnie po takim czasie - jeśli masz lepszą, to może ten proces potrwać dłużej) wyjałowią Ci glebę, więc wyrosną niższe i słabiej będą kwitły pomimo nawożenia
No chyba, że podsypiesz im nowej ziemi 8)
A co do zaprawiania - tak jak napisałem: ja stosuję "bioczos" i jestem bardzo zadowolony z efektów 8)

A co do zaprawiania - tak jak napisałem: ja stosuję "bioczos" i jestem bardzo zadowolony z efektów 8)
Broniusz
smn2000 :P i problem???-oczywiście,że można sadzić,ale nie przy zmarzniętej ziemi i zalezy w jakiej strefie klimatycznej.A piszą dobrze, tylko to małe ale nie dodali
Jedno pewne,jeżeli tulipany nie zdążą ukorzenić się przed zmarznięciem ziemi to masz jak w banku ,cebule zniszczą się,zmarzną i zgniją.
Tak miałam dwa lata temu,zbyt szybka jesienna
zmarzlina wytrzebiła mi dość ciekawe okazy,które póżno sadziłam/a były to okolice 20 pażdziernika/,a póżniej to już była w listopadzie..... wiosna.Nie pomogło.
Podpowiem-ja te spóżnione teraz posadziłam w duże koszyczki z ziemią ,mam w chłodnym pomieszczeniu i tu się ukorzeniają.Gdy będzie korzystniejsza aura,a zapowiadają
,wyniosę do ogrodu i wsadzę,ale wówczas ryzyko mniejsze.
Spróbuj ten sposób.
pzdr.Jovanka

Jedno pewne,jeżeli tulipany nie zdążą ukorzenić się przed zmarznięciem ziemi to masz jak w banku ,cebule zniszczą się,zmarzną i zgniją.
Tak miałam dwa lata temu,zbyt szybka jesienna

Podpowiem-ja te spóżnione teraz posadziłam w duże koszyczki z ziemią ,mam w chłodnym pomieszczeniu i tu się ukorzeniają.Gdy będzie korzystniejsza aura,a zapowiadają

Spróbuj ten sposób.
pzdr.Jovanka