Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5
przy okazji zadam Wam pytanie, które pozostawiłam jeszcze w poprzedniej części... jaką ziemię przygotować dla róż w skrzyniach? wymieszać kwiatową z obornikiem?
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycfznie pedzisz,że wiekowy człowiek w żaden sposób nie jest w stanie nadążyć.
Nie zabrakło na pierwszej stronie twoich pięknych ulubienic.Mam pytanie,co pnie ci się na pergoli?
Omena zapowiadała teraz tydzień zimy,potem ocieplenie i przedwiosnie.

Nie zabrakło na pierwszej stronie twoich pięknych ulubienic.Mam pytanie,co pnie ci się na pergoli?
Omena zapowiadała teraz tydzień zimy,potem ocieplenie i przedwiosnie.

Agusiu, i ja melduję się w nowym wąteczku, już prawie wiosennym...
No bo przecież do kalendarzowej wiosny zostało nam TYLKO półtora miesiąca
Niebawem zakwitną pierwiosnki, ciemierniki, potem krokusy...a potem to już będzie naprawdę pięknie!
No bo przecież do kalendarzowej wiosny zostało nam TYLKO półtora miesiąca

Niebawem zakwitną pierwiosnki, ciemierniki, potem krokusy...a potem to już będzie naprawdę pięknie!
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym pomieszała
Obornik prawdziwy na dno, jeśli granulowany, też raczej na sam dół. Kto sprytny, poszuka korzeniami, tylko musi je najpierw wypuścić 

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piszesz , że ani się obejrzymy ...a tu wiosna ...Ani się obejrzałam ...a tu strona druga Nowego Wątku - Twego cudownego ogrodu ...
Witaj Aguś ...jeszcze trochę , a szukałabym nie wiadomo gdzie
.
Powiedz , proszę Aguś , czy plany zamówieniowe sprecyzowane ? Wybrałaś donice , tabliczkę ? Wiesz , o tej tabliczce , to pomyślałam ; czy nie mogłaby być z mosiądzu , miedzi , tylko koniecznie z kamienia ? U nas nie ma problemu z takimi rzeczami , bo idę do kamieniarza , wybieram wzór pisma , szlif , kamień . Piaskowiec jasny jest The Best .
Ja dla róż sadzonych w donicach dałam specjalną ziemię do róż , na to uniwersalną , zmieszaną z kompostem ( swojej produkcji ) . To wszystko , a podlewam nawozem Substral do róż .
Witaj Aguś ...jeszcze trochę , a szukałabym nie wiadomo gdzie

Powiedz , proszę Aguś , czy plany zamówieniowe sprecyzowane ? Wybrałaś donice , tabliczkę ? Wiesz , o tej tabliczce , to pomyślałam ; czy nie mogłaby być z mosiądzu , miedzi , tylko koniecznie z kamienia ? U nas nie ma problemu z takimi rzeczami , bo idę do kamieniarza , wybieram wzór pisma , szlif , kamień . Piaskowiec jasny jest The Best .
Ja dla róż sadzonych w donicach dałam specjalną ziemię do róż , na to uniwersalną , zmieszaną z kompostem ( swojej produkcji ) . To wszystko , a podlewam nawozem Substral do róż .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Jagódko, cieszę się, że tu jesteś
odpowiadając na Twoje pytania:
- dwie ogromne skrzynie dla róż i jedna skrzynia na front pod inne rośliny są już zrobione; przywiozą mi jak się ociepli nieco... rośliny są wybrane, a róże zamówione...
- wybrałam donice ceramiczne w sklepie w Konstancinie, też muszę je odebrać...
- zamówiłam pergolę z balustradą na taras; do jej słupów mam już zamówione róże i powojniki...
- fachowiec do wymurowania paleniska umówiony... waham się co do materiału, który użyjemy - łupek czy piaskowiec czy może ciemna ręcznie formowana cegła... muszę zobaczyć, wyobrazić sobie i zdecydować... muszę też ostatecznie dobrać rośliny na rabatę przylegającą do paleniskowej ławeczki, ale koncepcja jest...
- tabliczka zapraszająca - tu zdecydowałam, że zamówię ją w ogrodniczym, który zajmuje się też różnymi cudami-rzeźbami w kamieniu... zrobią mi tak, jak będę chciała i nie będę zmuszona do kupowania czegoś, co nie do końca mi się podoba albo nie pasuje do charakteru domu i otoczenia... na 99% będzie to kawałek plastra piaskowca właśnie
- ziemię do róż przygotuję według Twojej i Ewy porady - dziękuję
Ewcia, dzięki! w ten deseń będę mieszać ziemię dla różanych księżniczek ;)
Gosiu, to nie ja pędzę, to Wy
po pergoli pną mi się powojniki Jackmani, a te zielone liście to rodzaj pewnego pnącza, co do którego nie jestem pewna
myślę, że to actinidia arguta 'Weiki', męska.
Daluniu, witaj
do wiosny bodaj 41 dni - zleci nam z górki i będziemy się cieszyć wiosennymi ogrodami 

- dwie ogromne skrzynie dla róż i jedna skrzynia na front pod inne rośliny są już zrobione; przywiozą mi jak się ociepli nieco... rośliny są wybrane, a róże zamówione...
- wybrałam donice ceramiczne w sklepie w Konstancinie, też muszę je odebrać...
- zamówiłam pergolę z balustradą na taras; do jej słupów mam już zamówione róże i powojniki...
- fachowiec do wymurowania paleniska umówiony... waham się co do materiału, który użyjemy - łupek czy piaskowiec czy może ciemna ręcznie formowana cegła... muszę zobaczyć, wyobrazić sobie i zdecydować... muszę też ostatecznie dobrać rośliny na rabatę przylegającą do paleniskowej ławeczki, ale koncepcja jest...
- tabliczka zapraszająca - tu zdecydowałam, że zamówię ją w ogrodniczym, który zajmuje się też różnymi cudami-rzeźbami w kamieniu... zrobią mi tak, jak będę chciała i nie będę zmuszona do kupowania czegoś, co nie do końca mi się podoba albo nie pasuje do charakteru domu i otoczenia... na 99% będzie to kawałek plastra piaskowca właśnie

- ziemię do róż przygotuję według Twojej i Ewy porady - dziękuję

Ewcia, dzięki! w ten deseń będę mieszać ziemię dla różanych księżniczek ;)
Gosiu, to nie ja pędzę, to Wy

Daluniu, witaj

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O piaskowcu piszą, że nietrwały i łyka wodę. Może łupek lub cegła starczą na dłużej.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , jestem usatysfakcjonowana
. Wiesz , rozmyślając o materiale na palenisko , to ja opconowałabym za takim , by wtopił się w otoczenie , nie wychodząc przed szerg , to znaczy nie rzucał sie za bardzo w oczy , jedynie współgrała z resztą . Pomyśl , donice masz w kolorze ....fasada domu ..., obrzeża domu ...kostka granitowa ...A zcy masz gdzieś elementy ceglane w ogrodzie ( murki , sklepienia , kolumny ) - nie pamiętam ,ale chyba nie . Może ten kolor , co donice ceramiczne , ew. tabliczka , czyli piaskowiec . Ja pomimo wszystko schylałabym się w stronę kostki brukowej ( kolor ) , więc łupek można dostać w takim kolorze . Ale decyzję podejmiesz Ty , bo to Twój projekt i Ty masz się czuć dobrze w swoim ogrodzie .

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
ja też lubię cegłę
ale będzie się działo u Ciebie z wiosną
patrzac jak ładnie urzadziłaś ogród wiem,ze będzie miodzio

ale będzie się działo u Ciebie z wiosną

patrzac jak ładnie urzadziłaś ogród wiem,ze będzie miodzio

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguś szybciutko zaklepuję wątek, żeby cię nie zgubić
Piękny początek.....te widoki z pergolką przepiękne......tylko wspominać i zachwycać sie....juz niedługo doczekamy się podobnych

Piękny początek.....te widoki z pergolką przepiękne......tylko wspominać i zachwycać sie....juz niedługo doczekamy się podobnych

- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Witaj
po raz pierwszy jestem w twoim ogrodzie ale i nie ostatni
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Justyno, witam Cię serdecznie i zapraszam kiedy tylko masz ochotę - zawsze będziesz miłym gościem... obiecuję rewizytę, bo i ja nie byłam u Ciebie do tej pory 
Aga, dziękuję że jesteś! oj tak, na wiosenne widoki wszyscy czekamy...
Keetee, ja też lubię cegłę, ale taka tradycyjna do mnie nie pasuje... byłaby kolejnym materiałem, a przydałoby się zachować jakąś spójność... więc jeśli cegła, to tak, ale musi być albo jasna, taka jak w ogrodzeniu, albo ciemna, zbliżona odcieniem do łupka, który jest przy oczku...
Jagódko, z tymi materiałami-kamieniem to trochę skomplikowane... u mnie występują trzy: kostka granitowa na podjeździe i opasce wokół domu + wejście od furtki, jasna cegła formowana ręcznie która jest na ogrodzeniu, cokole domu i jako element dekoracyjny pod jadalnianym oknem oraz łupek, którym wyłożone jest oczko wodne... nie chciałabym wywoływać zamętu kolejnym...

Aga, dziękuję że jesteś! oj tak, na wiosenne widoki wszyscy czekamy...

Keetee, ja też lubię cegłę, ale taka tradycyjna do mnie nie pasuje... byłaby kolejnym materiałem, a przydałoby się zachować jakąś spójność... więc jeśli cegła, to tak, ale musi być albo jasna, taka jak w ogrodzeniu, albo ciemna, zbliżona odcieniem do łupka, który jest przy oczku...
Jagódko, z tymi materiałami-kamieniem to trochę skomplikowane... u mnie występują trzy: kostka granitowa na podjeździe i opasce wokół domu + wejście od furtki, jasna cegła formowana ręcznie która jest na ogrodzeniu, cokole domu i jako element dekoracyjny pod jadalnianym oknem oraz łupek, którym wyłożone jest oczko wodne... nie chciałabym wywoływać zamętu kolejnym...
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Aga zadyszki dostaję ale jestem dogoniłam
uwielbiam Twój wątek tyle mądrości można wynieść
a inspiracji również całe mnóstwo
Widoczki boskie kiedy ta wiosna żeby móc znów podziwiać ten bajecznie piękny ogród
miłego wieczorka

Widoczki boskie kiedy ta wiosna żeby móc znów podziwiać ten bajecznie piękny ogród

miłego wieczorka

Witaj Agnieszko.Twój wspaniały ogród znam "tak z doskoku".Jednak z przyjemnością pobuszuję po starszych wątkach.Wtedy dopiero widać jak zmieniał się Twój raj.Zdjęcia perspektywy zawsze mnie u Ciebie fascynowały-spływał taki spokój przez tą zieloność trawnika,drzew,krzewów ,oczka.Niesamowita harmonia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej