Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Post »

przy okazji zadam Wam pytanie, które pozostawiłam jeszcze w poprzedniej części... jaką ziemię przygotować dla róż w skrzyniach? wymieszać kwiatową z obornikiem?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycfznie pedzisz,że wiekowy człowiek w żaden sposób nie jest w stanie nadążyć.
Nie zabrakło na pierwszej stronie twoich pięknych ulubienic.Mam pytanie,co pnie ci się na pergoli?
Omena zapowiadała teraz tydzień zimy,potem ocieplenie i przedwiosnie. :tan :tan :tan
x-d-a

Post »

Agusiu, i ja melduję się w nowym wąteczku, już prawie wiosennym...
No bo przecież do kalendarzowej wiosny zostało nam TYLKO półtora miesiąca ;:224
Niebawem zakwitną pierwiosnki, ciemierniki, potem krokusy...a potem to już będzie naprawdę pięknie!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ja bym pomieszała :D Obornik prawdziwy na dno, jeśli granulowany, też raczej na sam dół. Kto sprytny, poszuka korzeniami, tylko musi je najpierw wypuścić :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piszesz , że ani się obejrzymy ...a tu wiosna ...Ani się obejrzałam ...a tu strona druga Nowego Wątku - Twego cudownego ogrodu ...

Witaj Aguś ...jeszcze trochę , a szukałabym nie wiadomo gdzie :wit .

Powiedz , proszę Aguś , czy plany zamówieniowe sprecyzowane ? Wybrałaś donice , tabliczkę ? Wiesz , o tej tabliczce , to pomyślałam ; czy nie mogłaby być z mosiądzu , miedzi , tylko koniecznie z kamienia ? U nas nie ma problemu z takimi rzeczami , bo idę do kamieniarza , wybieram wzór pisma , szlif , kamień . Piaskowiec jasny jest The Best .

Ja dla róż sadzonych w donicach dałam specjalną ziemię do róż , na to uniwersalną , zmieszaną z kompostem ( swojej produkcji ) . To wszystko , a podlewam nawozem Substral do róż .
x-ag-a
---

Post »

Jagódko, cieszę się, że tu jesteś ;:196 odpowiadając na Twoje pytania:
- dwie ogromne skrzynie dla róż i jedna skrzynia na front pod inne rośliny są już zrobione; przywiozą mi jak się ociepli nieco... rośliny są wybrane, a róże zamówione...
- wybrałam donice ceramiczne w sklepie w Konstancinie, też muszę je odebrać...
- zamówiłam pergolę z balustradą na taras; do jej słupów mam już zamówione róże i powojniki...
- fachowiec do wymurowania paleniska umówiony... waham się co do materiału, który użyjemy - łupek czy piaskowiec czy może ciemna ręcznie formowana cegła... muszę zobaczyć, wyobrazić sobie i zdecydować... muszę też ostatecznie dobrać rośliny na rabatę przylegającą do paleniskowej ławeczki, ale koncepcja jest...
- tabliczka zapraszająca - tu zdecydowałam, że zamówię ją w ogrodniczym, który zajmuje się też różnymi cudami-rzeźbami w kamieniu... zrobią mi tak, jak będę chciała i nie będę zmuszona do kupowania czegoś, co nie do końca mi się podoba albo nie pasuje do charakteru domu i otoczenia... na 99% będzie to kawałek plastra piaskowca właśnie :)
- ziemię do róż przygotuję według Twojej i Ewy porady - dziękuję ;:196
Ewcia, dzięki! w ten deseń będę mieszać ziemię dla różanych księżniczek ;)
Gosiu, to nie ja pędzę, to Wy :) po pergoli pną mi się powojniki Jackmani, a te zielone liście to rodzaj pewnego pnącza, co do którego nie jestem pewna :oops: myślę, że to actinidia arguta 'Weiki', męska.
Daluniu, witaj :) do wiosny bodaj 41 dni - zleci nam z górki i będziemy się cieszyć wiosennymi ogrodami :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

O piaskowcu piszą, że nietrwały i łyka wodę. Może łupek lub cegła starczą na dłużej.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , jestem usatysfakcjonowana ;:196 . Wiesz , rozmyślając o materiale na palenisko , to ja opconowałabym za takim , by wtopił się w otoczenie , nie wychodząc przed szerg , to znaczy nie rzucał sie za bardzo w oczy , jedynie współgrała z resztą . Pomyśl , donice masz w kolorze ....fasada domu ..., obrzeża domu ...kostka granitowa ...A zcy masz gdzieś elementy ceglane w ogrodzie ( murki , sklepienia , kolumny ) - nie pamiętam ,ale chyba nie . Może ten kolor , co donice ceramiczne , ew. tabliczka , czyli piaskowiec . Ja pomimo wszystko schylałabym się w stronę kostki brukowej ( kolor ) , więc łupek można dostać w takim kolorze . Ale decyzję podejmiesz Ty , bo to Twój projekt i Ty masz się czuć dobrze w swoim ogrodzie .
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ja też lubię cegłę :wink:
ale będzie się działo u Ciebie z wiosną ;:63 ;:63 ;:63
patrzac jak ładnie urzadziłaś ogród wiem,ze będzie miodzio ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś szybciutko zaklepuję wątek, żeby cię nie zgubić ;:196
Piękny początek.....te widoki z pergolką przepiękne......tylko wspominać i zachwycać sie....juz niedługo doczekamy się podobnych :D
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witaj :wit po raz pierwszy jestem w twoim ogrodzie ale i nie ostatni :wink:
Pozdrawiam ;:224
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
x-ag-a
---

Post »

Justyno, witam Cię serdecznie i zapraszam kiedy tylko masz ochotę - zawsze będziesz miłym gościem... obiecuję rewizytę, bo i ja nie byłam u Ciebie do tej pory :)
Aga, dziękuję że jesteś! oj tak, na wiosenne widoki wszyscy czekamy... :)
Keetee, ja też lubię cegłę, ale taka tradycyjna do mnie nie pasuje... byłaby kolejnym materiałem, a przydałoby się zachować jakąś spójność... więc jeśli cegła, to tak, ale musi być albo jasna, taka jak w ogrodzeniu, albo ciemna, zbliżona odcieniem do łupka, który jest przy oczku...
Jagódko, z tymi materiałami-kamieniem to trochę skomplikowane... u mnie występują trzy: kostka granitowa na podjeździe i opasce wokół domu + wejście od furtki, jasna cegła formowana ręcznie która jest na ogrodzeniu, cokole domu i jako element dekoracyjny pod jadalnianym oknem oraz łupek, którym wyłożone jest oczko wodne... nie chciałabym wywoływać zamętu kolejnym...
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Aga zadyszki dostaję ale jestem dogoniłam :wink: uwielbiam Twój wątek tyle mądrości można wynieść ;:108 a inspiracji również całe mnóstwo ;:224
Widoczki boskie kiedy ta wiosna żeby móc znów podziwiać ten bajecznie piękny ogród ;:196
miłego wieczorka ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Agnieszko.Twój wspaniały ogród znam "tak z doskoku".Jednak z przyjemnością pobuszuję po starszych wątkach.Wtedy dopiero widać jak zmieniał się Twój raj.Zdjęcia perspektywy zawsze mnie u Ciebie fascynowały-spływał taki spokój przez tą zieloność trawnika,drzew,krzewów ,oczka.Niesamowita harmonia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

:wit melduję się w nowym wątku widoczki super jak zawsze ,miło popatrzeć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”