Geniu...w kotlecikach oprócz zielonej pietruszki nie ma nic więcej,zrobione z kopiastej łyżki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,podsmażone na prawie suchej patelni.....ja je bardzo lubię.....M miał schabowy,którego nie cierpię....a on uwielbia
Mam pytanie że jak zwiększa bardzo swoj indeks glikemiczny to znaczy że jest bardziej
kaloryczna ?
Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko są strawione i wchłonięte do organizmu, bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi. Reakcją organizmu na potężną dostawę cukru jest duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny powoduje z kolei znów uczucie głodu, które najczęściej zaspakajamy kolejnymi produktami o wysokim indeksie glikemicznym i tak koło zamyka się.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu w dwojaki sposób:
-wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu,
-obecność insuliny hamuje proces spalania tłuszczu i wręcz sprzyja jego magazynowaniu w komórkach ciała po posiłku.
Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym zapobiega w znacznym stopniu cukrzycy typu II, może opóźnić jej powstanie lub utrzymać w stopniu nie wymagającym insuliny.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No właśnie Geniu, Twój ogródek działa na mnie przygnębiająco Jest tak piękny, że oglądam go po cichutku i na deser... U mnie nie ma szans na coś podobnego. Za duża powierzchnia. Posadzonych kwiatków po prostu nie widać. Inna rzecz, że to dopiero początki.
Ale miało być o odchudzaniu.
Też staram się unikać produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Jak obejrzysz listę takich produktów, to bardzo się zdziwisz. Warto wiedzieć co jest co, to pomaga układać sobie jadłospis.
Do startej surowej marchewki dodaję drobno posiekany por, jabłko i zaprawiam to chrzanem (takim białym z kwaskiem cytrynowym ze słoiczka). Taka surówka traci marchewkowy smak.
Podoba mi się ten "zestaw śniadaniowy" sioni. Muszę spróbować.
__________ Helena
Heleko,a może wkleisz nam listę warzyw z największym indeksem glikemicznym?
Wygląda na to,że mam problem,według grupy krwi powinnam jeść marchew i muszę przyznać,że bardzo ją lubię
we wszystkich postaciach:na parze.duszoną i surową.
Jeszcze mi się skojarzyło: marchewka gotowana w mieszance innych warzyw o niskim indeksie glikemicznych nie szkodzi tak, jak sama. Liczy się pewien "ładunek glikemiczny" w spożytym posiłku. Nie trzeba z niej rezygnować zupełnie
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Helenko przykro mi że mój ogródek działa na ciebie przygnębiająco ,mój zamiar był inny.
U mnie takie skupisko jest dlatego że mam mały ogród , ale podobało by mi się całkiem inaczej .
U Ciebie powinnaś zrobić jedna sporą rabatę i jak lubisz takie skupisko roślin posadzić od roślin wiosennych aż do jesiennych .
krokusy,żonkile , tulipany , irysy , liliowce , zimowity i chryzantemy .
W miejsca po krokusach i tulipanach można posadzić jakieś jednoroczne .
Witajcie ten pomyłkowy, kolorowy post bardzo na miejscu.Cieplej na duszy się robi i przypomina, że wiosna tuż,tuż
Dzisiaj waga lekko drgnęła w dół o 20 dkg.