Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie
Nursem. Nie wiem jak masz na imię, więc tak piszę. Interesują mnie oleje tłoczone na zimno, które zalecasz do użytku i do smażenia, pieczenia itp, a przecież wszystkie najcenniejsze ich składniki pod wpływem temperatury ulegają rozłożeniu. Oleje z pierwszego tłoczenia na zimno powinny być używane tylko sałatek a nie do potraw, które ulegają obróbce termicznej. Do tego powinno się używać oleju lub oliwy z dalszych tłoczeń, smalcu lub masła klarowanego. Wiem, że niektórzy żachną się na słowo smalec, ale jest on o wiele zdrowszy i lepszy niż np. margaryny, które wiele osób używa na co dzień do smażenia.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- nursem71
- 100p
- Od: 29 gru 2011, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ten olej, o którym wspominam ma bardzo wysoki "smoke point" czyli temperaturę, w której zaczyna się palić. Dlatego można na nim smażyć.
Ma też bardzo neutralny smak.
http://olej-lniany.net/olej-rzepakowy-n ... owego.html
-- 8 lut 2012, o 17:14 --
Mam na imię Monika
Ma też bardzo neutralny smak.
http://olej-lniany.net/olej-rzepakowy-n ... owego.html
-- 8 lut 2012, o 17:14 --
Mam na imię Monika

Moniczko ,a gdzie przepis np, na jutrzejszy obiad ,bo koncepcji brak 

- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko. Nie kwestionuję wysokiej temperatury palenia - oczywiście, że można na nim smażyć, ale wszystkie cenne składniki - tj. kwasy nienasycone, które są główną wartością tego oleju jak i innych na zimno tłoczonych pod wpływem wysokiej temperatury ulegają rozłożeniu i o to mi chodzi.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
Na stronie, do której link podałam jest napisane- Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.
Ja smażę krótko albo wcale
Pestko- nie mam koncepcji, idę na noc do pracy i cały dzień prześpię. Następny przepis w sobotę, jak nic nie stanie na przeszkodzie
Ja smażę krótko albo wcale

Pestko- nie mam koncepcji, idę na noc do pracy i cały dzień prześpię. Następny przepis w sobotę, jak nic nie stanie na przeszkodzie

- nursem71
- 100p
- Kontakt:
A na angielskiej stronie czytamy wypowiedź
"I strongly advocate the use of rapeseed oil in everyday cooking as part of a healthy diet. It has less saturated fat even than olive oil, a healthy balance of Omega 3 and 6 and a high smoke point, meaning its nutritional value is maintained, even during cooking at high temperatures."
Dr. Sarah Jarvis
http://www.hillfarmoils.com/
Tłumaczenie
Gorąco polecam użycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno w codziennym gotowaniu jako część zdrowej diety. Ma on mniej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek a zdrowy balans kwasów Omega 3 i 6 oraz wysoka temp palenia oznaczają, że nawet podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach wartość odżywcza jest zachowana
Ja postanawiam zaufać tej pani Jarvis. Nie chciałabym, aby mój temat kulinarny stał się miejscem zażartych dyskusji zwolenników lub przeciwników jakiegokolwiek typu żywności. Każdy wybiera według uznania i własnych przekonań.
"I strongly advocate the use of rapeseed oil in everyday cooking as part of a healthy diet. It has less saturated fat even than olive oil, a healthy balance of Omega 3 and 6 and a high smoke point, meaning its nutritional value is maintained, even during cooking at high temperatures."
Dr. Sarah Jarvis
http://www.hillfarmoils.com/
Tłumaczenie
Gorąco polecam użycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno w codziennym gotowaniu jako część zdrowej diety. Ma on mniej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek a zdrowy balans kwasów Omega 3 i 6 oraz wysoka temp palenia oznaczają, że nawet podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach wartość odżywcza jest zachowana
Ja postanawiam zaufać tej pani Jarvis. Nie chciałabym, aby mój temat kulinarny stał się miejscem zażartych dyskusji zwolenników lub przeciwników jakiegokolwiek typu żywności. Każdy wybiera według uznania i własnych przekonań.

..albo modyfikuje dla swoich potrzeb i upodobań 

edit: fajny patent z tymi nożami na znaczniki z filmiku o pomidorkach
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
U mnie gościła na stole już dwa razy ZŁOTA RYBKA W ZŁOTYM SOSIE Z MANGO. I zapewniam, że nie ostatni 
Wprawdzie nie udało mi się osiągnąć takiego złotego koloru ryby - bliżej jest jej do brązu niz złota (coś robię źle?), ale jest PYSZNA! Bardzo lubię takie azjatycje słodko-pikantne połączenia.
W weekend zamierzam wypróbować kurczaka w pomarańczowym sosie.
I oczywiscie przyłączam się do oczekujacych na kolejne smaczne przepisy!

Wprawdzie nie udało mi się osiągnąć takiego złotego koloru ryby - bliżej jest jej do brązu niz złota (coś robię źle?), ale jest PYSZNA! Bardzo lubię takie azjatycje słodko-pikantne połączenia.
W weekend zamierzam wypróbować kurczaka w pomarańczowym sosie.
I oczywiscie przyłączam się do oczekujacych na kolejne smaczne przepisy!
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
Podejrzewam że aby uzyskać złoty kolor potrzebna jest względnie nie zużyta teflonowa patelnia i nie za duży gaz. Znaczenie może też mieć olej na którym smażyłam. Użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Pozdrawiam i smacznego.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Nursem jeśli te potrawy tak smakują jak wyglądają to są boskie
w przyszłym tygodniu sprawdzam...mniam mniam

w przyszłym tygodniu sprawdzam...mniam mniam
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko