Rośliny w cieniu.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny w cieniu.

Post »

Kamil pooglądaj jakie piękne świecznice mają ludzie w ogródkach w cienistych miejscach no i tawułki,funkie.Wszystko to na naszym forum.A poza tym zaczyna się sprzedaż tych roślin i jest w czym wybierać,tylko wystarczy mieć pełny trzosik.
Halina
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki przydały mi się twoje informacje. :lol: ;:63
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja na cienistej rabacie posadziłam mahonię. Śliczny krzew - kwitnie ładnie i wcześnie, jak jeszcze każdy kwiat cieszy oko, liście błyszczące (całoroczne) potrafi mieć w naprawdę różnych kolorach (od ciemnozielonych po czerwone i bordowe).
Może nie jest szczególnie egzotyczny, ale urok ma. :D
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
kamil1558
100p
100p

Post »

A może ktoś zna jakieś z ładnymi kwiatami do cienia?????? :lol: Zna ktoś?????Pisać!!!! :) :wit
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Do cienia pasują tiarelle. Wiosną kwiaty zdobią jak mało co a potem przez cały sezon ozdobne liście
Obrazek
Marcin
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Żurawki - też bdą rosnąć w cieniu, mają kwiaty o niesamowitych, w niektórych przypadkach kontrastowych kolorach.
kamil1558
100p
100p

Post »

Dzięki.Ale proszę o byliny!!!! :)
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

To ja się podczepię pod ten wątek. Mam takie miejsce na rabatę pod wielkimi dębami - na ogół cień jest tam 'przesiany', ale gdy listowia dużo, w pełni lata, to jednak przez wiekszość dnia słońce nie zagląda.
Problem jednak w tym, że jest tam bardzo sucho, bo dęby wypijają wszystko do dna. Dlatego typowe cieniolubne, które tam posadziłam - np. hosty, nie rosną mi za dobrze. Mam tam też hortensję, i już wiem, ze na wiosnę stamtąd wyjedzie, bo za sucho dla niej, choć podlewam. Mam żurawki, ale kilka przesadziłam w półcień i dopiero wtedy zobaczyłam, jakie są piękne, bo się wybarwiły. Więc przesadzę także resztę.
Zostanie mi tylko festuca mairei i pit carlit, no i właśnie nie wiem, co jeszcze... Jakieś rady?
kamil1558
100p
100p

Post »

Nikt roślin do cienia nie zna?????? :(
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Saskja pisze:To ja się podczepię pod ten wątek. Mam takie miejsce na rabatę pod wielkimi dębami - na ogół cień jest tam 'przesiany', ale gdy listowia dużo, w pełni lata, to jednak przez wiekszość dnia słońce nie zagląda.
Problem jednak w tym, że jest tam bardzo sucho, bo dęby wypijają wszystko do dna. Dlatego typowe cieniolubne, które tam posadziłam - np. hosty, nie rosną mi za dobrze. Mam tam też hortensję, i już wiem, ze na wiosnę stamtąd wyjedzie, bo za sucho dla niej, choć podlewam. Mam żurawki, ale kilka przesadziłam w półcień i dopiero wtedy zobaczyłam, jakie są piękne, bo się wybarwiły. Więc przesadzę także resztę.
Zostanie mi tylko festuca mairei i pit carlit, no i właśnie nie wiem, co jeszcze... Jakieś rady?
Nie wiem czy Festuca mairei urośnie Ci w cieniu, Pic Carlit - tak. Kolejne kostrzewy - Festuca ovina, Festuca tenuifolia. Ta ostatnia naturalnie wystepuje w świetlistych dąbrowach. Luzula pilosa 'Igel'... , możesz także spróbować Carex umbrosa subsp. sabynensis, Carex caryophyllea 'The Beatles' czy Carex montana.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

kamil1558 pisze:A może ktoś zna jakieś z ładnymi kwiatami do cienia?????? :lol: Zna ktoś?????Pisać!!!! :) :wit
Ładne to jakie dla Ciebie? Duże jak np. piwonie krzewiaste (tolerują półcień) czy oryginalne i drobne jak np. epimedia? Cień jest fajny w cieniu można posadzić sporo roślin i jeśli brać pod uwagę nie tylko gatunki ale i odmiany to mogłabym Ci tu wypisać kilka tysięcy roślin (same funkie to już ogromniasta lista), a możliwości aranżacji siłą rzeczy też jest sporo. Proponuję wpisać w Google jakieś hasła w style shade garden, pooglądać obrazki, wybrać to co się podoba, pokazać tu, i wtedy będzie można zaproponować Ci coś konkretnego. Musisz sobie zdawać sprawę z tego, że rośliny cieniolubne kwitną generalnie wiosną, potem jest trochę gorzej, ale liście potrafią też zdobić i to bardzo.
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Przykłady takich rabat:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/quote]
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
GREEN GARDEN
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Witam,
Do zatrzymania wody pod nowonasadzonymi krzewami polecam wykopanie wiekszego dołka na system korzeniowy, tak aby na spód można dać podłoże z domieszką gliny która cześciowo zatrzyma wodę a następnie ziemie ogrodową lub torf. Jeżeli chodzi o krzewy rosnące w cieniu to polecam rożnego gatunku cisy, które jesienią mają czerwone ozdobne owoce.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:Nie wiem czy Festuca mairei urośnie Ci w cieniu, Pic Carlit - tak. Kolejne kostrzewy - Festuca ovina, Festuca tenuifolia. Ta ostatnia naturalnie wystepuje w świetlistych dąbrowach. Luzula pilosa 'Igel'... , możesz także spróbować Carex umbrosa subsp. sabynensis, Carex caryophyllea 'The Beatles' czy Carex montana.
Mariusz, a dla turzyc nie będzie za sucho pod tymi dębami? One wysysają z gleby każdą kroplę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”