Rośliny w cieniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny w cieniu.
Kamil pooglądaj jakie piękne świecznice mają ludzie w ogródkach w cienistych miejscach no i tawułki,funkie.Wszystko to na naszym forum.A poza tym zaczyna się sprzedaż tych roślin i jest w czym wybierać,tylko wystarczy mieć pełny trzosik.
Halina
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki przydały mi się twoje informacje.

Ja na cienistej rabacie posadziłam mahonię. Śliczny krzew - kwitnie ładnie i wcześnie, jak jeszcze każdy kwiat cieszy oko, liście błyszczące (całoroczne) potrafi mieć w naprawdę różnych kolorach (od ciemnozielonych po czerwone i bordowe).
Może nie jest szczególnie egzotyczny, ale urok ma.
Może nie jest szczególnie egzotyczny, ale urok ma.

-
- 100p
A może ktoś zna jakieś z ładnymi kwiatami do cienia??????
Zna ktoś?????Pisać!!!!

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Żurawki - też bdą rosnąć w cieniu, mają kwiaty o niesamowitych, w niektórych przypadkach kontrastowych kolorach.
-
- 100p
Dzięki.Ale proszę o byliny!!!! 

- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To ja się podczepię pod ten wątek. Mam takie miejsce na rabatę pod wielkimi dębami - na ogół cień jest tam 'przesiany', ale gdy listowia dużo, w pełni lata, to jednak przez wiekszość dnia słońce nie zagląda.
Problem jednak w tym, że jest tam bardzo sucho, bo dęby wypijają wszystko do dna. Dlatego typowe cieniolubne, które tam posadziłam - np. hosty, nie rosną mi za dobrze. Mam tam też hortensję, i już wiem, ze na wiosnę stamtąd wyjedzie, bo za sucho dla niej, choć podlewam. Mam żurawki, ale kilka przesadziłam w półcień i dopiero wtedy zobaczyłam, jakie są piękne, bo się wybarwiły. Więc przesadzę także resztę.
Zostanie mi tylko festuca mairei i pit carlit, no i właśnie nie wiem, co jeszcze... Jakieś rady?
Problem jednak w tym, że jest tam bardzo sucho, bo dęby wypijają wszystko do dna. Dlatego typowe cieniolubne, które tam posadziłam - np. hosty, nie rosną mi za dobrze. Mam tam też hortensję, i już wiem, ze na wiosnę stamtąd wyjedzie, bo za sucho dla niej, choć podlewam. Mam żurawki, ale kilka przesadziłam w półcień i dopiero wtedy zobaczyłam, jakie są piękne, bo się wybarwiły. Więc przesadzę także resztę.
Zostanie mi tylko festuca mairei i pit carlit, no i właśnie nie wiem, co jeszcze... Jakieś rady?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
-
- 100p
Nikt roślin do cienia nie zna?????? 

- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Nie wiem czy Festuca mairei urośnie Ci w cieniu, Pic Carlit - tak. Kolejne kostrzewy - Festuca ovina, Festuca tenuifolia. Ta ostatnia naturalnie wystepuje w świetlistych dąbrowach. Luzula pilosa 'Igel'... , możesz także spróbować Carex umbrosa subsp. sabynensis, Carex caryophyllea 'The Beatles' czy Carex montana.Saskja pisze:To ja się podczepię pod ten wątek. Mam takie miejsce na rabatę pod wielkimi dębami - na ogół cień jest tam 'przesiany', ale gdy listowia dużo, w pełni lata, to jednak przez wiekszość dnia słońce nie zagląda.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
Ładne to jakie dla Ciebie? Duże jak np. piwonie krzewiaste (tolerują półcień) czy oryginalne i drobne jak np. epimedia? Cień jest fajny w cieniu można posadzić sporo roślin i jeśli brać pod uwagę nie tylko gatunki ale i odmiany to mogłabym Ci tu wypisać kilka tysięcy roślin (same funkie to już ogromniasta lista), a możliwości aranżacji siłą rzeczy też jest sporo. Proponuję wpisać w Google jakieś hasła w style shade garden, pooglądać obrazki, wybrać to co się podoba, pokazać tu, i wtedy będzie można zaproponować Ci coś konkretnego. Musisz sobie zdawać sprawę z tego, że rośliny cieniolubne kwitną generalnie wiosną, potem jest trochę gorzej, ale liście potrafią też zdobić i to bardzo.kamil1558 pisze:A może ktoś zna jakieś z ładnymi kwiatami do cienia??????Zna ktoś?????Pisać!!!!
![]()
Pozdrawiam, Kaśka
- GREEN GARDEN
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sty 2012, o 18:34
- Kontakt:
Witam,
Do zatrzymania wody pod nowonasadzonymi krzewami polecam wykopanie wiekszego dołka na system korzeniowy, tak aby na spód można dać podłoże z domieszką gliny która cześciowo zatrzyma wodę a następnie ziemie ogrodową lub torf. Jeżeli chodzi o krzewy rosnące w cieniu to polecam rożnego gatunku cisy, które jesienią mają czerwone ozdobne owoce.
Do zatrzymania wody pod nowonasadzonymi krzewami polecam wykopanie wiekszego dołka na system korzeniowy, tak aby na spód można dać podłoże z domieszką gliny która cześciowo zatrzyma wodę a następnie ziemie ogrodową lub torf. Jeżeli chodzi o krzewy rosnące w cieniu to polecam rożnego gatunku cisy, które jesienią mają czerwone ozdobne owoce.
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Mariusz, a dla turzyc nie będzie za sucho pod tymi dębami? One wysysają z gleby każdą kroplę.Mariusz_Surowinski pisze:Nie wiem czy Festuca mairei urośnie Ci w cieniu, Pic Carlit - tak. Kolejne kostrzewy - Festuca ovina, Festuca tenuifolia. Ta ostatnia naturalnie wystepuje w świetlistych dąbrowach. Luzula pilosa 'Igel'... , możesz także spróbować Carex umbrosa subsp. sabynensis, Carex caryophyllea 'The Beatles' czy Carex montana.
Pozdrawiam, Agnieszka