Zioła niezwykłe jakie uprawiamy ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie niezwykłe zioła znacie?

Post »

Stewia to roślina jednoroczna o ile mi wiadomo. A te egzotyczne mięty różnią się w smaku od tej zwyczajnej zielonej bądź pieprzowej. :?:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też kupiłam jesienią i posadziłam kilka smakowych mięt: czekoladowa, imbirowa, pomarańczowa, grejfrutowa :heja . Natomiast sąsiad posadził w zeszłym roku przy płocie miętę jabłkową i pozwolił mi skubać listki (sięgam przez oczko siatki, dobrze że dłoń mała ;:173 ) . Dodawałam do zwykłej czarnej herbaty po 3 listki (herbata, listki i na to wrzątek). Bardzo podnosi smak i zapach ;:136 , rzeczywiście robił się taki lekko jabłkowy, a jakbym sama listków mięty nie dodała, to bym nie wiedziała, że jest ;:63 . Dlatego zakupiłam swoje. Trzeba je jednak sadzić w donicy bez dna, albo ograniczyć takim obrzeżem trawnikowym, bo rozłazi się rozłogami ;:202 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

TwojaLawenda pisze:Czy stewie da się przezimować w gruncie w naszych warunkach?
Wiosną okaże się, czy uda mi się przezimować na parapecie okiennym.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

TwojaLawenda pisze:Czy stewie da się przezimować w gruncie w naszych warunkach?
Przy solidnym okryciu można spróbować zimować w gruncie. Bezproblemowo zimuje wykopana jesienią z całą bryłą korzeniową i przechowywana w chłodnej piwnicy (razem z jarzynami/ziemniakami). Mocno zdrewniałe i dobrze zahartowane kępy znoszą krótkotrwały mróz.
maxmar123 pisze:Ciekawe, też może sobie kupię mięte smakową. :wink: Choć pewnie są zmodyfikowane genetycznie... :?
Nie są modyfikowane! To klony wyselekcjonowanych roślin rozmnażane generatywnie (przez sadzonkowanie).
Wersje mięty różnią się głównie składem olejków eterycznych odpowiedzialnych za ich aromat.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Mam kilka różnych mięt, klonów z M. piperita. Wyczuwa się różnice w aromacie ale najbardziej przy upalnej pogodzie. (większe lub mniejsze stężenie mentolu)
Ale np. mięta 'Chocolate ' nie ma smaku czekolady, jak to opisują często sprzedający, tylko podbarwione na brązowo liście
tadwoj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2012, o 05:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakoś nikt nie pisze nic o żeń-szeniu, a to jest chyba najbardziej niezwykłe zioło i całkiem proste w uprawie. ;:215
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Ma ktoś doświadczenie z musztardowcem?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Dostałam sadzonki stewii,rosła w doniczce w ogrodzie,ale w domu już nie chciała.Przestałam słodzić herbatę czymkolwiek i bardzo to sobie chwalę.A o musztardowcu pierwsze słyszę.
Halina
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Z ciekawostek zielarskich dotarła do mnie bulbinia (Bulbine frutescens). Nie zimuje niestety w gruncie ale łatwo ją przezimować na parapecie.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

nornor pisze:...gorzki wrotycz, oregano ...
Czy to ten wrotycz, który ma takie śliczne żółciutkie kwiatki?
Do czego je stosujesz?
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Miałem kiedyś estragon ale nie wiedziałem do czego go stosować, A wy do czego go stosujecie?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Estragon to niezastąpiona przyprawa do mięs! Odkąd go poznałam, nie wyobrażam sobie mięsa pieczonego bez tej cudownej przyprawy. Nadaje mięsu niepowtarzalny aromat!
Niewielka szczypta dodana do jajecznicy także odmienia jej smak. Warto spróbować :D
Ponadto estragon ułatwia trawienie potraw, do których jest dodawany. Wspomaga pracę żołądka i rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego.

Wrotycz jest piękną rośliną! Jako zioło jest stosowany głównie do odrobaczania, ale ma tez inne zastosowania, np. do gnojówek.

Jeszcze dwa zdania o pau d'arco. Jest to kora z drzewa brazylijskiego o właściwościach immunomodulujących.
Podobne właściwości wykazuje nasza rodzima jeżówka purpurowa. Zgadzam się ze zdaniem O. Klimuszki, który uważał, że wszystko, czego potrzebujemy z ziół, możemy znależć w miejscu, w którym zyjemy i nie musimy tego szukać za morzami, dlatego polecałabym jeżówkę :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

chatte pisze: Podobne właściwości wykazuje nasza rodzima jeżówka purpurowa. Zgadzam się ze zdaniem O. Klimuszki, który uważał, że wszystko, czego potrzebujemy z ziół, możemy znależć w miejscu, w którym zyjemy i nie musimy tego szukać za morzami, dlatego polecałabym jeżówkę :D
Jak wykorzystujesz jeżówkę? Czy każda jeżówka się do tego nadaje?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ja akurat nie wykorzystywałam jeszcze jeżówki w celach leczniczych. Stosowałam jedynie kiedyś u dziecka gotowy preparat na bazie jeżówki. Można jednak przygotować samemu nalewkę, macerat czy napar z jeżówki purpurowej, wąskolistnej lub bladej.
Ja znam i posiadam tylko tę pierwszą, chyba najbardziej popularną.
Jeśli interesują Cię szczegóły przygotowania odpowiednich preparatów i zakres ich działania,
zajrzyj, proszę, na tę stronę
http://www.rozanski.gower.pl/immunolog.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”