Moje roślinki zimą. Początki fascynacji kwiatami.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 gru 2011, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki zimą:) Początki fascynacji kwiatami:)

Post »

Muszę czym prędzej pochwalić się paprotką, którą udało mi się wyżebrać od babci:D W wątku z paprotkami zadałam odnośnie jej pytanie, ale chyba nikt tam nie zagląda:P Zastanawiam się, czy mogę ją teraz przesadzić? Bidulka zaraz chyba cała wyjdzie z doniczki, tak mało miejsca ma. Czy może lepiej poczekać te 3 miesiące do wiosny?
Obrazek

A to moja duma:D:D Z posianych około 10 grudnia ziarenek z Allegro wyrosły mi 2 takie siewki albicji jedwabistej:)

Obrazek

Pięknie też wykiełkowały ziarenka surmii zwyczajnej:D prawie 100 % z wysianych wzeszło i na razie ma się dobrze:D

Obrazek
korzystając z okazji, że już znalazłam trochę czasu i tutaj jestem, wstawię jeszcze zdjęcie cyklamenu perskiego. Należy właściwie do mojej mamy, ale ona ma jeszcze w domu takie stare metalowe parapety i grzejniki bez regulacji ciepła, a ojcu ciągle jest zimno, więc na tych parapetach jest jak w piekarniku! Dosłownie, czasami spalić się można dotykając parapet. No i biedny cyklamenik w tych tropikach cały zżółknął i oklapnął... Mam nadzieję, że u mnie się opamięta:) Czytałam w którymś wątku, że potrzebują raczej chłodu:)
Obrazek
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz, zazdroszczę Ci nieszkodliwie,udanych siewek. To jest sukces.....
Paproć piękna cyklamen ładnie kwitnie mimo pożółkłych liści.
Życzę pięknych sadzonek i nowych ciekawych roślin i dużo zdjęć na forum...
Miło by było znać Twoje imię ;:108
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36

Post »

no no paprotka ładna. Trzymam kciuki za roślinki z nasionek. :uszy
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam na imię Asia:)
Nie mogę się doczekać wiosny, żeby sadzić dalej i żeby wszystkie moje dzieciaczki pięknie rosły na słoneczku:)
No a wracając do paprotki od babci... czy potrzebuje ona przesadzenia? Czy dać jej spokój?

Obrazek

I jeszcze jedno pytanko, czy przypadkiem nie zaplątał się tam jakiś inny gatunek paprotki? Parę liści ma inny wzorek:) Nie wiem, czy to tylko jakieś mutanty, czy coś innego tam było posadzone...

Obrazek
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu ja mam paprotkę od niedawna i też ma dwa rodzaje liści jedne pokręcone inne zwykłe proste? Podoba mi się to :D
Nie znam się , ale na pewno ktoś z FO poradzi Ci coś na jej temat.Obrazek
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Paprotkę masz gęstą i piękna ;:138 Fajnie że cos CI kiełkuje to zawsze cieszy, co do paprotki to ja chyba bym poczekała :roll:
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

:wit Witam! Piękne i zadbane roślinki. Bambus na prawdę imponujący! Gratuluję maluszków. Czekam na kolejne zdjęcia i zapraszam do siebie :wink:
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Początki są trudne, na razie tylko pytam... Może przyjdzie taki piękny dzień, kiedy to ja będę odpowiadać na pytania innych:) Niestety do eksperta daleka droga;)
Na początek, co to za roślinka? Dostałam wczoraj od teściowej, też nie wiedziała, co to.
Obrazek

Korzystając z okazji zapytam jeszcze, czego uszczknęłam pędzik - teściowa mówiła, że to jakiś bluszcz albo cissus
Obrazek

Szwagra też wczoraj ubłagałam, żeby dał mi swoją hoję - i tak jej nie lubił;P:) Zdaje się, że to carnossa:) Jeśli liczyć moje 2 malutkie sztuki, które się ukorzeniają, to już czwarty okaz:D
Obrazek
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu,ale ładny okaz tej hoi, ciekawe czy już kwitła, a pierwsza roślinka na zdjęciu to Peperomia.
A szczepka to chyba Epipremnum złociste?
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

;:108 Zgadzam się z Marylą, to epipremnum :wink:
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję bardzo:) Teraz będę mogła się dowiedzieć gdzie trzymać te kwiatki i jak się nimi zająć:D a hoja nie kwitła... Była umieszczona w pokoju zachodnim dosyć daleko od okna, być może dlatego... Na wiosnę zacznę ją zasilać nawozem ( czytałam, że płynny do orchidei może być ), może coś z tego będzie jak znajdę jej miejsce w słońcu:) Jeśli mąż się nade mną zlituje i powiesi kwietnik na odpowiedniej ścianie:) Powiesiłabym sama, ale w każdej ścianie milion kabli, a nie chcę nic zepsuć, tylko to mnie powstrzymuje przed umieszczeniem kwietnika na ścianie samodzielnie:) Mam 3 okna południowe, więc powinno być kwiatuszkom dobrze:)
Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi:)
Przy formatowaniu dysku niestety utraciłam zdjęcia z zeszłej wiosny i lata, a miałam takie piękne zdjęcia z ogrodu... No cóż... Muszę wytrzymać do następnego roku i zrobić nowe zdjęcia:)
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, zaraz będzie znowu wiosna , nowe fotki i piękne kwiaty. póki co cieszmy się naszymi parapetowymi ulubieńcami ;:3
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jestem zrozpaczona! Ostatnio w przesadzałam kwiaty w kuchni i kupiłam do tego ziemię w Biedronce... Żałuję! Była to ziemia z larwami ziemiórek;( Rozwinęło mi się te szkodniki i pełno było muszek:( Postanowiłam zacząć od zmiany ziemi w tychże doniczkach, wypłukałam ładnie korzenie i posadziłam moje maleństwa w ziemi z Obi. Było dobrze, ale gdzieś się chyba przechowały jakieś muszki albo larwy i teraz mam już ziemiórki w niemal każdym pokoju! A co gorsza dostały się do mojego inkubatora, w którym rosną sobie maleńkie roślinki z nasion! Co za szajs... Dzisiaj na mieście próbowałam kupić jakiś środek, ale nic nie ma w tym moim małym miasteczku;(;( Muszę znowu jechać specjalnie do Obi ;( Ja tego nie przeżyję jak mi umrą moje biedne maleństwa z inkubatora:( Na początek padły 2 malutkie siewki pui berteroniany :(:( Rozpaaaaaacz.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu u mnie taka sama plaga, te małe muszki są niezniszczalne. Ja właśnie wybrałam z rozetki skrętnika sporo kleistej waty i automatycznie pozbyłam się dwóch zawiązanych pędów kwiatka :oops:
W doniczkach mam pałeczki Tarcznika, pryskam Owadium a one wciąż fruwają. :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mój wspaniały mężuś po pracy kupił mi Nomolt 150 SC:) Na różnych forach jest chyba najbardziej polecany na te wstrętne robale:D Od jutra pryskam moje maleństwa:D Oby to coś dało, jeszcze tylko muszę kupić żółte lepy na starsze okazy:/ wydrukowałam żółtą kartkę, okleiłam taśmą klejącą od drugiej strony, żeby się przyklejały, ale nie działa to na nie - siadają na tej taśmie jakby nigdy nic :/ Czyli nie objadę po tańszej wersji:P
Dzisiaj mam kolędę i właśnie czekam na księdza, nie mogłam się powstrzymać i przed chwilą przesadziłam jedną sieweczkę albicji jedwabistej do nowej ziemi we własnoręcznie zrobionej doniczce, też profilaktycznie jutro spryskam, chciałam ją jak najszybciej wyciągnąć z zaziemiórkowanego inkubatora:P
Obrazek

Ogrodnictwo, czy coś na kształt tego, jest nieuleczalną chorobą:) Przed kolędą mam ładnie posprzątane, a jeszcze musiałam sobie coś przesadzić i nabrudzić z ziemi:P

A tarcznika jeszcze nigdy na szczęście nie miałam, do tej pory przypałętał się tylko przędziorek w mircie, ale wystarczyło go tylko bardziej nawilżyć i się pozbyłam gada:P

Aha, co do ziemiórków, z tego co mi wiadomo, opryski działają na larwy w pierwszej fazie rozwoju, więc nie ma się dziwić, że niektóre fruwają, bo to są te dorosłe z ostatniego stadium, dlatego te należy kusić na lepy, a jak złożą następne jaja, to wydaje mi się, że w takiej odkażonej środkiem owadobójczym ziemi nowe larwy się nie rozwiną...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”