Orchidee Vito
- kalyna84
- 100p
- Od: 27 wrz 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Orchidee Vito
Piękne storczyki i profesjonalne zdjęcia!:)
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jovanka:
Rzeczywiście na blogu był wirus. Dzięki, za zwrócenie uwagi. Teraz już jest 'czysty jako ta lelija' i bez obawy można oglądać na nim zdjęcia storczyków (i nie tylko). Podaję adres, ale jeśli uważasz, że powinien zniknąć - to nie będę się gniewał, jeśli go 'wymoderujesz': http://blog.vitowerner.com
I sprawa druga:
Dotarła dziś do mnie 1,5 metrowa wanilia. Nawet nieźle zniosła podróż o długości ok. 2 tys. km. Ale... jest problem. Już teraz ma - jak pisałem - ok. 1,5 metra długości, a żeby zakwitła - powinna podrosnąć jeszcze ze 2,5 m. Macie pomysł, jak ją prowadzić? Na pałąku? W dużej donicy (których storczyki nie lubią) z kijem owiniętym włóknem kokosowym? Inne propozycje?
kalyna84, Amator97 - dzięki!
Rzeczywiście na blogu był wirus. Dzięki, za zwrócenie uwagi. Teraz już jest 'czysty jako ta lelija' i bez obawy można oglądać na nim zdjęcia storczyków (i nie tylko). Podaję adres, ale jeśli uważasz, że powinien zniknąć - to nie będę się gniewał, jeśli go 'wymoderujesz': http://blog.vitowerner.com
I sprawa druga:
Dotarła dziś do mnie 1,5 metrowa wanilia. Nawet nieźle zniosła podróż o długości ok. 2 tys. km. Ale... jest problem. Już teraz ma - jak pisałem - ok. 1,5 metra długości, a żeby zakwitła - powinna podrosnąć jeszcze ze 2,5 m. Macie pomysł, jak ją prowadzić? Na pałąku? W dużej donicy (których storczyki nie lubią) z kijem owiniętym włóknem kokosowym? Inne propozycje?
kalyna84, Amator97 - dzięki!
Ciekawe zdjęcia. Bardzo lubię zdjęcia kwiatów na czarnym tle:). A za eksperyment będę trzymała kciuki i za jakiś czas zerknę na postępy u ciebie:).
- vito157
- Kontakt:
10 dni temu - jak pamiętacie - posmarowałem dwa węzły na jednym pędzie na phalaenopsis, i jeden węzeł na drugim pędzie. Jakieś 2-3 dni temu odkryłem, że dwa węzły powyżej i jeden poniżej są bardzo zgrubiałe - znak, że z nich 'coś' będzie rosnąć. Na tę chwile trudno jeszcze powiedzieć, czy będzie to keiki, czy kolejne pędy kwiatowe. Dokładnie to samo jest na drugim pędzie.
Wynika z tego, że mieszanina wazelina + ukorzeniacz chyba działają... Czekam z niecierpliwością na rozwój wypadków...
Wynika z tego, że mieszanina wazelina + ukorzeniacz chyba działają... Czekam z niecierpliwością na rozwój wypadków...
Trzymam kciuki, oby z tych oczek wyszły maluszki, fajnie wyglądają takie szkraby na pędzie kwiatowym
- vito157
- Kontakt:
No ba... Też bym chciał. I to podwójnie: raz - że byłyby 'młode', a dwa - że metoda 'wazelina + ukorzeniacz' działa.
Taką metodę już u Nas Gejzerka stosowała i też z powodzeniem więc jak najbardziej maluszki mogą z tego być
ja kiedyś próbowałam ale nic nie wyszło, wazelina spływała i tyle, dopiero po zakupie pasty się udało

- vito157
- Kontakt:
Wazelina spływała? Przecież wazelina ma konsystencję kremu!
No ale jak słonko przyświeciło to się rozpuszczała 

- vito157
- Kontakt:
Aaaaaa..... No to by się zgadzało... 

- vito157
- Kontakt:
Po dwóch tygodniach od eksperymentu, wszystkie węzły sa bardzo nabrzmiałe - znak, że coś rośnie: albo pęd kwiatowy, albo keiki. Najbardziej widoczne jest to na węźle nad tym, który smarowany był mieszanką ukorzeniacza i wazeliny.
Przy okazji okazało się, że kwiaty na roślinie zaczęły gwałtownie więdnąć. Albo było to związane z eksperymentem, albo... przyszedł już na nią czas - bo kwiaty rosły już od późnej wiosny.

Mój znajomy zwykł był mawiać: 'dzień bez wazeliny - to dzień stracony...' Coś w tym jest...
Przy okazji okazało się, że kwiaty na roślinie zaczęły gwałtownie więdnąć. Albo było to związane z eksperymentem, albo... przyszedł już na nią czas - bo kwiaty rosły już od późnej wiosny.

Mój znajomy zwykł był mawiać: 'dzień bez wazeliny - to dzień stracony...' Coś w tym jest...

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- vito157
- Kontakt:
Tfu, tfu, tfu...
Też tak sądzę. Łudzę się jeszcze nadzieją, że na pozostałych węzłach może powstaną keiki...
Też tak sądzę. Łudzę się jeszcze nadzieją, że na pozostałych węzłach może powstaną keiki...
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to ja trzymam kciuki za keiki
oby było ich jak najwięcej 

- vito157
- Kontakt:
No... na razie keiki mam tylko na dendrobium phalaenopsis. I to nie po raz pierwszy w historii tej rośliny. Ale jeszcze nigdy nie mialem na phalaenopsis... Może kiedyś?...