Byłem wczoraj w pobliskiej szkółce.Jest bardzo sucho.Właściciel powiedział że drzewka dopiero po 20-tym..A ceny za dwuletnie jabłonki-8zł,brzoskwinie i morele-10zetaMarcinBrz pisze:Jednoroczne.Adrian89 pisze:8zł to tanioczy to drzewko dwuletnie z gałęziami czy okulant?
Interesuję się tematem od roku, ceny się nie zmieniły. Chociaż jedna rzecz jest dostępna taniej, niż w sieci.
Do kiedy sadzimy drzewka
-
rys68
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Do kiedy sadzimy drzewka
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rys68 !
A tak swoją drogą, to gdzie ta szkółka się mieści ?
Może jak będę jechał na wschód, to gdzieś po drodze ?
A tak swoją drogą, to gdzie ta szkółka się mieści ?
Może jak będę jechał na wschód, to gdzieś po drodze ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
pomolog

- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zasadzie nie tyle sadzimy drzewka do pierwszych przymrozków - co do pierwszych dni, kiedy zamarza wierzchnia warstwa gleby... w przeciwnym razie w ogóle jesienne sadzenie drzew byłoby niemożliwe do przeprowadzenia
Patrząc na prognozy pogody prawdopodobnie nadchodzący weekend będzie ostatnim, kiedy bez żadnego ryzyka można to uczynić. Chyba, że prognoza się zmieni
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
Zielony1111
- 100p

- Od: 6 gru 2011, o 22:09
Co to jest miejsce okultyzacji?
I powinno po zasadzeniu być pod ziemią czy na powierzchni?
I powinno po zasadzeniu być pod ziemią czy na powierzchni?
-
MarcinBrz
- 200p

- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Okulizacji ;)
To zgrubienie na dole drzewka, połączenie podkładki z odmianą "właściwą". Powinno być nad ziemią.
To zgrubienie na dole drzewka, połączenie podkładki z odmianą "właściwą". Powinno być nad ziemią.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jak posadziłem czereśnie i wiśnie miejscem okulizacji w ziemi to mogą gorzej owocować czy coś?
I jak wysoko nad ziemią powinno być?
I jak wysoko nad ziemią powinno być?
-
Winogrodek
- 200p

- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Miejsce szczepienia powinno byc kilka centymetrów ponad powierzchnię gruntu (trzeba też wziąć pod uwagę czy będziemy rozkładać ściółkę ). Jak jest poniżej poziomu gruntu zasypane to szlachetna odmiana będzie puszczać korzenie i jak nie zareagujesz to odrzuci podkładkę. A wtedy drzewo rośnie na własnych korzeniach zgodnie z tym jak stworzyła je natura, a nie jak chce ogrodnik. Nie mam doświadczenia z takim drzewemi, ale chyba rośnie silniej - a wtedy słabiej owocuje. Idea szczepienia jest tracona.
Mam jabłoń za głęboko posadzoną i trzeba ją na wiosnę "odkopywać", tak aby odsłonić miejsce szczepienia - odmiana szlachetna puszcza korzenie i stara się odrzucić podkładkę.
Może u Ciebie wystarczy zrobić głębszą misę aby odsłonić zrost podkładki ze szlachetną częścią ?
Mam jabłoń za głęboko posadzoną i trzeba ją na wiosnę "odkopywać", tak aby odsłonić miejsce szczepienia - odmiana szlachetna puszcza korzenie i stara się odrzucić podkładkę.
Może u Ciebie wystarczy zrobić głębszą misę aby odsłonić zrost podkładki ze szlachetną częścią ?
- Ogrodnik88

W sumie nawet nie wiem czy posadziłem je za głęboko czy nie ale przy sadzeniu wcale o tym nie myślałem więc jest to możliwe.A na jakiej wysokości jest miejsce szczepienia?
-
Winogrodek
- 200p

trudno mi dokładnie określić bo trzeba mieć punkt bazowy. Tak około naście do dwudziestu kilku cm od korzeni. Widać zgrubienie skośnie.
Drzewko powinno być zasadzone troszeczkę głębiej od tego jak rosło w szkółce, ale nie powinno byc zasypane miejsce szczepienia. Za głęboko sadzone podobno też słabiej rośnie.
Drzewko powinno być zasadzone troszeczkę głębiej od tego jak rosło w szkółce, ale nie powinno byc zasypane miejsce szczepienia. Za głęboko sadzone podobno też słabiej rośnie.
-
11krzych
To po prostu widać. Nawet jak się na tym nie znasz, to raz rzucisz okiem i będziesz wiedziałOgrodnik88 pisze:A na jakiej wysokości jest miejsce szczepienia?
-
Zielony1111
- 100p

- Od: 6 gru 2011, o 22:09
A teraz mogę posadzić porzeczkę czarną?
- Ogrodnik88

Wegetacja czyli że wypuszczą liście?
- Ogrodnik88

A porzeczki można sadzić wiosną?
Bo na wielu stronach pisze że na wiosnę słabo się przyjmują.
Bo na wielu stronach pisze że na wiosnę słabo się przyjmują.
-
Winogrodek
- 200p

Sadź wiosną jeżeli nie możesz teraz. Jak tylko rozmarznie ziemia i już nie będzie wielkich mrozów. Na wiosnę jest problem z wilgocią ziemi dlatego jesień lepsza - ale przecież w ogrodzie można od czasu do czasu podlać.
- romix

- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja dzisiaj zasadziłem drzewo. Świerka, który w święta robił za choinkę wyjąłem z donicy i posadziłem do ziemi. Dwa wiadra wody, sporo ziemi na wierzch żeby korzenie nie przemarzły. Ziemia jest wilgotna, w ogóle nie zamarznięta. Sądziłem, że był hodowany cały czas w donicy, ale okazało się, że został wykopany z ziemi, korzenie przycięte i wsadzony do pojemnika.
Zobaczymy czy coś z niego wyrośnie.
Pozdrawiam
Zobaczymy czy coś z niego wyrośnie.
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi