Moj ogrod - czyli potrzebna mi dobra rada.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Re: Moj ogrod - czyli potrzebna mi dobra rada.

Post »

Bardzo dziekuje! Juz tam lece.

Mam pytanko o winobluszcz trojklapowy. Jak myslicie, czy on moze rosnac "w dol"? Myslalam, zeby go wsadzic tutaj
Obrazek

Oblezie mi on ten mur?

PS: Jak sie u mnie troszke uspokoi to z przyjemnoscia na spokojnie obejrze sobie Wasze ogrody. Poki co ogladam zdjecia, bo nadrobic cale zalegloscinie jest latwo; piekne te Wasze ogrody i rosliny!
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście że może rosnąć w dół :P
Tylko zaopatrz się w sekator bo szybko rośnie i może wpełznąć ci nawet do domu ;:224
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Oooo! To super, bo bardzo bym chciala zeby w przyszlym roku ten mur byl juz przez niego konkretnie "zajety". 2 winobluszcze na ten murek wystarcza? Mur ma 70 cm wysokosci i 4,30 m dlugosci.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winobluszcz rośnie szybko, jak dla mnie to nawet za szybko :P
Natomiast początkowo będę to głównie pojedyncze i długie pędy, radzę przycinać to szybciej się rozrośnie na boki.
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

będę w takim razie na biezaco podcinac te pedy.

Mam pytanko dotyczace roslin cebulowych. Jak wiecie mam cebul cala mase do wysadzenia. Na ponizszej fotce zaznaczylam :;230 na zolto gdzie będę chciala wsadzic cebulowe. (Na zielono bluszcz). Czy moge sadzic te cebule w ta trawe ktora jest? Nie wiem jakiej jakosci jest ta ziemia; ale cebulowe chyba nie sa zbyt wymagajace prawda?
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem ci jedno.
We Wrocławiu na miejskich trawnikach ( a więc bez nawożenia, poza spalinami :wink: ) co roku pięknie rosną i kwitną krokusy i narcyzy botaniczne.
Na pewno twoim cebulkom krzywda się nie stanie :P
Tylko pamiętaj że np. tulipany, narcyzy, lilie potrzebują by po kwitnieniu zostawić im łodygi do zaschnięcia, w ten sposób odżywiają cebule.
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Dzięki Comcia!

Ale Ty jestes szybka Kobieto ;:138
Ledwo zapytam, juz jest Twoja odpowiedz, super!

Mysle zeby prawa sciane=bialy mur (wschodnio-poludniowa) zostawic raczej w spokoju i nic juz tam duzego nie sadzic oprocz winobluszczu i cebulek, bo nie ma pod nia zbyt wiele miejsca zwazywszy na schody. Jedynie bym tam cebul wsadzila cala mase, najchetniej w trawe, zeby nie bylo lyso zanim cebule wzejda. A po lewej, pod czerwonym murem bym wsadzila krzaczki, jakies byliny, czosnki ozdobne i jakies byliny bym dokupila. Chyba doby pomysl co?
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Comcia! Jak sie do Ciebie wejdzie na comciowy ogrod to na pierwszej stronie sa fotki z wakacji. Czy ta mala, sliczna dziewczynka to ta Twoja wnuczka, ktora nie wyrobila sie z przyjsciem na ten swiat na Twoje urodziny? Sliczna dziewczynka!!!!
x-d-a

Post »

Meggi, u mnie winobluszcz trójklapowy porasta północną ścianę domu (jedna sadzonka). Świetnie daje sobie radę, pięknie wygląda, choć w porównaniu z pięciolistkowym wcale nie rośnie tak szybko. Jak będziesz chciała, to pokażę Ci fotkę.
Mariolka już Ci napisała, a ja tylko potwierdzę, że cebulowe można sadzić w trawniku, ale pewną niedogodnością jest fakt, że dopóki łodygi wiosną nie zżółkną trawnika nie można kosić.
Pozdrawiam Cię i życzę powodzenia w upiększaniu Twojego ogrodu ;:7
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Witaj Dala!

Bylam u Ciebie. Cudnie to wyglada. Ten winobluszcz dlugo juz u Ciebie rosnie? Wybralam 3klap, bo 5cio nie chwyta sie tak ladne murow.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Meggi :wit

Trawnik masz ładny, widać że mu ziemia odpowiada. Też mam gliniastą i wymieniam tylko na rabatach, kiedy sadzę rośliny wykopuję większy dołek i sypię dobrej ziemi z worka.
Co do sadzenia cebul kwiatowych na trawnikach, to zrobiłam tak zeszłej jesieni i żałuję. Kilka tulipanów zdeptałam kiedy zaczynały wiosną rosnąć a po przekwitnięciu trawnik szpeciły nieładne liście. Jako tako wyglądały jeszcze krokusy. Teraz będę cebulowe sadzić tylko na rabatach i to tak, żeby ich żółknące liście zasłoniły później byliny - czyli trzeba je posadzić nieco z tyłu. Ładniej wyglądają nie w rządku, tylko w kępkach, trzeba też wziąć poprawkę na to, że nie wszystkie zakwitną, niektóre wypuszczą tylko liście. Kiedy jest ich większa kępa, wtedy nawet z daleka są widoczne jako barwna plama.
Winobluszcz ładnie zarośnie mury, ale wiesz o tym, że zimą liście opadną? Przy tarasowym murku posadziłabym coś zimozielonego płożącego, na przykład irgę, trzmielinę albo zwykły bluszcz. Ogród jest niewielki, więc wszystkie rośliny będą dobrze widoczne, widziałabym w nim dużo zimozielonych, żeby był atrakcyjny także zimą.
Masz w ogrodzie raczej słońce, czy cień?

Ciekawa jestem jak urządzisz ogród, będę do ciebie zaglądać.
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja czekam na efekty . pomysłów to za dużo nie mam :wink:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Meggi

Spróbuj pogrupować rośliny mniej więcej tak jak się układa wiązanki z kwiatów.
Pogrupowane rośliny można ?wypchnąć ? do środka pokoju ogrodowego.
Teraz trzeba się zastanowić gdzie grupy roślin będą ładnie wyglądać i co będą zasłaniać.
Trzeba koniecznie podzielić tak przestrzeń, by nie wszystko od razu było widoczne.

Pierwszą grupę roślin możemy posadzić z lewej strony patrząc od tarasu,
a drugą grupę trochę dalej po prawej stronie
ta pierwsza powinna lekko przesłonić okno budynku
a druga powinna przesłonić drzwi tego budynku
Droga z tarasu od strony drzwi do drzwi budynku będzie poprowadzona w lekkim łuku.

Takie S
Droga takiego kształtu pomaga odwrócić uwagę od granic ogrodu.
W tych krzywiznach można wsadzić wyższe rośliny , drzewo - tworzą się nieformalne podziały
Postawienie pergoli lub wsadzenie wspomnianego drzewka odpowiedniej wysokości zminimalizuje
uczucie zamknięcia.

Żeby to sobie lepiej wyobrazić z węża lub sznura zrób w ogrodzie dwa duże koła
W każde koło wbij patyki postaw pudła , wiadra ( to mają być Twoje rośliny)
Pomiędzy tymi kołami utworzy się droga w kształcie litery S

Teraz spróbuj sobie to wyobrazić i dostosować proporcję do całości,
powiększaj lub pomniejszaj koła, przysuwaj, odsuwaj...

Ogród, wyda się większy, tajemniczy ,można wsadzić więcej roślin :)
Pozdrawiam, Elżbieta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

Wow! Dzięki wielkie za super rady!!! :tan

Jutro od rana będę obczajac i pobawie sie probujac to i owo. W przyszla srode przyjada do mnie rosliny, wiec musze juz byc gotowa, zeby godnie je powitac w domku :;230 czyli miec juz zamysl w glowie i podmieniona ziemie gdzie trzeba.

Kajpej!!! Dzięki Ci wielkie!!!! ;:138 Normalnie tylko ciemna i glucha noc mnie teraz powstrzymuje przed poleceniem do ogrodu. Jutro odpale rakiete i polete.... i przecwicze rozne opcje jak mowisz. Oj! Bedzie sie dzialo!!!!!!
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p

Post »

megi1402!

Masz racje, skombinuje jakies zimozielone. Pomysle jeszcze co by tu z tymi cebulami zrobic.

;:3 Co do polozenia samego ogrodu ;:3 :
bialy mur-poludniowy wschod
czerwony mur-poludniowy zachod
Takze w praktyce wyglada to tak:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”