Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
Sumak octowiec
Mam na działce 2 sumaki koło siebie , jednego chciałbym usunąć ale żebym nie musiał pół działki przekopywać bo wiadomo jakie on ma korzenia. Czy jak go zetnę i posmaruję randapem to coś to da ? Co się stanie z tym obok bo pewnie korzenia mają połączone.
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sumak octowiec
Jednego przesadź, a drugiego możesz likwdować. 

Co w zamian za sumaka ? Proszę o pomoc
Przymierzam się do usunięcia sumaka z działki a na jego miejsce chciałbym posadzić coś o podobnych kształtach korony, liści.
Myślę nad jakimś klonem , najlepiej żeby miał jakieś jaskrawe żółto-zielone liście
Czy coś pomożecie
Myślę nad jakimś klonem , najlepiej żeby miał jakieś jaskrawe żółto-zielone liście

Czy coś pomożecie

- igo041118
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2010, o 16:17
Re: Co w zamian za sumaka ? Proszę o pomoc
Zawsze marzyłam o sumaku w swoim własnym ogródku. Kiedy zakładałam ogród (w lipcu br.) okazało się, że ta piękna, szczególnie jesienią roślina jest bardzo ekspansywna. Pani projektant zaproponowała w zamian TAWLINĘ JARZĘBOLISTNĄ. Na razie nie żałuję. Piękne zebrane w miotełki białe kwiaty i cudne jesienne przebarwienie.
Zdjęcie z dnia 15 września br.

Zdjęcie z dnia 15 września br.

Pozdrawiam, Iza
A czy ta tawlina ma formę krzewu czy drzewka? bardziej zależy mi na drzewku.
Zamieszczam fotki tych sumaków , naokoło są iglaki a planuję obok posadzić jeszcze kosodrzewinę i świerka inverse , ale coś w formie koronnej musi być
Ten z prawej już nie żyje , tylko nie wiem co z nim zrobić teraz , randap do pnia, wykopanie ale co z korzeniami , nie chciał bym usuwać pół trawnika

Na zdjęciach widać rh na jego miejscu chcę kosodrzewinę a na miejscu tego scietego sumaka świerka inverse tylko co na miejscu tego jednego pozostałego sumaka ?
Zamieszczam fotki tych sumaków , naokoło są iglaki a planuję obok posadzić jeszcze kosodrzewinę i świerka inverse , ale coś w formie koronnej musi być

Ten z prawej już nie żyje , tylko nie wiem co z nim zrobić teraz , randap do pnia, wykopanie ale co z korzeniami , nie chciał bym usuwać pół trawnika

Na zdjęciach widać rh na jego miejscu chcę kosodrzewinę a na miejscu tego scietego sumaka świerka inverse tylko co na miejscu tego jednego pozostałego sumaka ?
Re: Sumak octowiec
Odrosty i tak mogą się pojawić.
U mnie po usunięciu części sumaków odrosty wychodziły w pierwszym i drugim roku (ale to było po ok. 15-letnich drzewach).
Stopniowo wyrywałem odrosty i "wypruwałem" korzenie z ziemi (te rozłogowe idą płytko pod ziemią).
Moim zdaniem lepiej wykopać pień, odcinając korzenie które są głęboko w ziemi (ok. 0-3 - 0,5 m pod ziemią).
U mnie po usunięciu części sumaków odrosty wychodziły w pierwszym i drugim roku (ale to było po ok. 15-letnich drzewach).
Stopniowo wyrywałem odrosty i "wypruwałem" korzenie z ziemi (te rozłogowe idą płytko pod ziemią).
Moim zdaniem lepiej wykopać pień, odcinając korzenie które są głęboko w ziemi (ok. 0-3 - 0,5 m pod ziemią).
Zamienił stryjek, sumaka na...jeszcze gorsze paskudztwo.Tawlina,to dopiero zarośla.igo041118 pisze: Pani projektant zaproponowała w zamian TAWLINĘ JARZĘBOLISTNĄ. Na razie nie żałuję.
- igo041118
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2010, o 16:17
A miało być tak pięknie... Już sama nie wiem, czy się
, czy też
...
marrcin - raczej formę krzewu.
Andres74 - pozdrawiam Pleszew -swoje rodzinne miasteczko (nie mogłam odmowić sobie tej odrobiny prywaty
)

marrcin - raczej formę krzewu.
Andres74 - pozdrawiam Pleszew -swoje rodzinne miasteczko (nie mogłam odmowić sobie tej odrobiny prywaty

Pozdrawiam, Iza
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Mam to własnie za sobą 
Wykopaliśmy, wypruliśmy z ziemi co się dało. Na pewno odrosty będą się jeszcze pojawiać, roślina była młoda, czteroletnia, ale ekspansywna, że hej...odrosty myslimy likwidować Roundupem, spodziewam się, że trochę ich będzie
A po sumaku? A po sumaku, po długich medytacjach, przyszła świdośliwa
pooglądaj sobie w necie zdjęcia, może i Ciebie zainteresuje. Co prawda, jej pokrój jest bardziej krzaczasty, ale można ją prowadzić tak, aby była bardziej "podobna" do drzewka. Niestety pokrój sumaka jest dosc unikalny i chyba trudno znaleźć coś, co będzie go przypominać - pewnie dlatego jest tak popularny...

Wykopaliśmy, wypruliśmy z ziemi co się dało. Na pewno odrosty będą się jeszcze pojawiać, roślina była młoda, czteroletnia, ale ekspansywna, że hej...odrosty myslimy likwidować Roundupem, spodziewam się, że trochę ich będzie

A po sumaku? A po sumaku, po długich medytacjach, przyszła świdośliwa

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moze jarząb,czyli jarzębina,pieknym drzewe jest jarząb szwedzki (Sorbus intermedia) albo glediczja,też robinia ma taką kulistą odmianę Umbraculifera albo Katalpa Nana.
Ja w tym roku zabralem sie za likwidacje dwóch wyrosnietych sumaków. Pierwszy- w sierpniu w nawiercony otwór wstawilem gumową rurke polączoną z butelką po wodzie , zlącze uszczelnione slilikonem. Butelkę napelnioną roztworem Roundupu zawiesiem powyżej. W 3 dni drzewo wciągnęlo zawartość butelki,po dwóch tygodniach opadly liście....drzewo uschlo - uschly tez odrosty za plotem.
Idealną porą do takiego zabiegu jest późna jesień kiedy cofaja sie soki, na wiosne drzewo mozna wykarczować -odrostów nie bedzie
Idealną porą do takiego zabiegu jest późna jesień kiedy cofaja sie soki, na wiosne drzewo mozna wykarczować -odrostów nie bedzie
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Ja kilka lat temu na miejscu po usunięciu sumaków posadziłem wiąza jacqueline hillier
Może też ci się spodoba -
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=ulm ... 24&bih=705
Rośnie znacznie wolniej od sumaków i lubi żyzne i dość wilgotne gleby. Co do rozmiarów jakie osiąga to różnie podają od 3 do 5m na wysokość i szerokość ale jego rozmiar i pokrój można swobodnie samemu ustalać bo bardzo dobrze znosi cięcie.
Może też ci się spodoba -
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=ulm ... 24&bih=705
Rośnie znacznie wolniej od sumaków i lubi żyzne i dość wilgotne gleby. Co do rozmiarów jakie osiąga to różnie podają od 3 do 5m na wysokość i szerokość ale jego rozmiar i pokrój można swobodnie samemu ustalać bo bardzo dobrze znosi cięcie.
Na miejscu sumaka będzie modrzew pendula