Siedzę w kaktusach
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Siedzę w kaktusach
A ten sukulent to aloe humilis. Witamy
!

-
- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Ewa, pozdrawiam Cię
I pytanie do wszystkich, choć daleki jestem od masowego, hurtowego zapełnienia mieszkania dowolnymi kaktusami,
to nie ukrywam, że mam ochotę na nowe okazy.
Jaką wartość ma ta oferta:
KOLEKCJA kaktusy andyjskie
http://one-euro-cactus.com/product_info ... ts_id=1156
I pytanie do wszystkich, choć daleki jestem od masowego, hurtowego zapełnienia mieszkania dowolnymi kaktusami,
to nie ukrywam, że mam ochotę na nowe okazy.
Jaką wartość ma ta oferta:
-
- Kontakt:
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to super
Dziękuje ci za fatygę Arturze
Napisze do nich maila, może odsprzedadzą kilka sztuk

Napisze do nich maila, może odsprzedadzą kilka sztuk
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Witajdalekiport pisze: Jaką wartość ma ta oferta:

Wartość 2,6 zł za sztukę

Rebutia, Aylostera, Mediolobivia, Lobivia, Echinopsis, Trichocereus, Sulcorebutia, Gymnocalycium
-
- Kontakt:
Bartosz piszesz tak:
"Ja swoje kaktusy mam w takim małym inspekcie na ogródku ..."
I pozostają tam przez cały rok?
"Ja swoje kaktusy mam w takim małym inspekcie na ogródku ..."
I pozostają tam przez cały rok?
-
- Kontakt:
Kolejne pytanie z rodzaju podstawowych.
Który rodzaj (w z naczeniu systematycznym) lub rodzina kaktusów o pokroju kulistym,
jest łatwa w uprawie i zimowaniu oraz zapewni kwitnienie?
Który rodzaj (w z naczeniu systematycznym) lub rodzina kaktusów o pokroju kulistym,
jest łatwa w uprawie i zimowaniu oraz zapewni kwitnienie?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Witajcie
Dużo pytań, dużo wątpliwości... Cierpliwości - nie od razu Kraków zbudowano to i kolekcja nie tak szybko powstaje. :P
Proponuję od początku się nastawić na określone rośliny. Czy to mają być kaktusy czy sukulenty? Czy kaktusy duże, średnie czy małe lub wręcz miniaturowe? Każde miejsce ma swoją pojemność - balkon bardzo ograniczoną. Wiem coś o tym...
Nie można mieć wszystkiego - warto o tym pamiętać.
Teraz pytanie od końca bo na początku już odpowiedzi były.
Najchętniej kwitnące rodzaje to z Ameryki Północnej np. Mammillaria, Astrophytum, Turbinicarpus, Echinocereus a z Południowej Parodia, Notocactus, Gymnocalycium, Rebutia, Sulcorebutia, Lobivia, Echinopsis, Weingartia. Te są najprostsze w uprawie i najchętniej kwitną. O to chyba Wam chodziło.
Sukcesów życzę.

Dużo pytań, dużo wątpliwości... Cierpliwości - nie od razu Kraków zbudowano to i kolekcja nie tak szybko powstaje. :P
Proponuję od początku się nastawić na określone rośliny. Czy to mają być kaktusy czy sukulenty? Czy kaktusy duże, średnie czy małe lub wręcz miniaturowe? Każde miejsce ma swoją pojemność - balkon bardzo ograniczoną. Wiem coś o tym...

Nie można mieć wszystkiego - warto o tym pamiętać.
Teraz pytanie od końca bo na początku już odpowiedzi były.
Odpowiedź brzmi: w zasadzie WSZYSTKIE. Każdy kaktus dorosły jeśli jest zimowany na sucho i chłodno oraz najlepiej widno MUSI zakwitnąć. Oczywiście bywają wyjątki bo nie każdy jest zdrowy a i mają gentetyczne skażenia ale przynajmniej 85% tych kaktusów które ja hoduję mi kwitną. Inaczej bym ich nie trzymał...Który rodzaj (w z naczeniu systematycznym) lub rodzina kaktusów o pokroju kulistym, jest łatwa w uprawie i zimowaniu oraz zapewni kwitnienie?

Najchętniej kwitnące rodzaje to z Ameryki Północnej np. Mammillaria, Astrophytum, Turbinicarpus, Echinocereus a z Południowej Parodia, Notocactus, Gymnocalycium, Rebutia, Sulcorebutia, Lobivia, Echinopsis, Weingartia. Te są najprostsze w uprawie i najchętniej kwitną. O to chyba Wam chodziło.

Sukcesów życzę.

-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję,
Czy podłoże dla wymienionych rodzajów lub grup według podziału geograficznego różni się składem?
Czy wymienione mogą lub powinny przebywać latem na tarasie w pełnym słońcu przez cały dzień?
Czy podłoże dla wymienionych rodzajów lub grup według podziału geograficznego różni się składem?
Czy wymienione mogą lub powinny przebywać latem na tarasie w pełnym słońcu przez cały dzień?
- hen_s
Ho, ho - widzę, że udzielać się przychodzi.
Ja np. "postawiłem" na A. Południową. Ale to trwało kilka(dziesiąt) lat zanim tak się określiłem.
A i to "z dawnych czasów" pozostało mi dużo turbinikarpusów (chciałem sprzedać w tym roku CAŁĄ swoją kolekcję), kilka mamillarii i astrophytum.
No i z sukulentów afrykańskich mam dużą kolekcję haworcji, pozostałości kolekcji lithops.
Aaaa, byłbym zapomniał: epies też innego typu gleby potrzebują i hoje - tych u mnie dużo.
Tak, że przy mieszaniu substratów mam duży ból głowy...

Tak, oczywiście. Inna gleba w Meksyku czy USA a inna w Andach. Pisałem już bodaj wczoraj o tym. Nie da rady wszystkich traktować jednakowo - dlatego proponuję od razu zdecydować się jakie kaktusy zamierzacie hodować tzn. które Wam się najbardziej podobają.Czy podłoże dla wymienionych rodzajów lub grup według podziału geograficznego różni się składem?
Ja np. "postawiłem" na A. Południową. Ale to trwało kilka(dziesiąt) lat zanim tak się określiłem.

A i to "z dawnych czasów" pozostało mi dużo turbinikarpusów (chciałem sprzedać w tym roku CAŁĄ swoją kolekcję), kilka mamillarii i astrophytum.
No i z sukulentów afrykańskich mam dużą kolekcję haworcji, pozostałości kolekcji lithops.
Aaaa, byłbym zapomniał: epies też innego typu gleby potrzebują i hoje - tych u mnie dużo.

Tak, że przy mieszaniu substratów mam duży ból głowy...

Pisałem wczoraj: TAK.Czy wymienione mogą lub powinny przebywać latem na tarasie w pełnym słońcu przez cały dzień?
-
- Kontakt:
OK, a jak podzielić ze względu na wymagane podłoże wymienione rodzaje z A. południowej Parodia, Notocactus, Gymnocalycium, Rebutia, Sulcorebutia, Lobivia, Echinopsis, Weingartia
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj ;).
Co do pytania, o ile się nie mylę to:
Gymnolki potrzebują troszkę kwaśniejszej gleby. Lobiwki, rebucje, sulki i weingarcje bardziej mineralnej.
Przy okazji, bardzo oryginalny tytuł wątku ;).
Co do pytania, o ile się nie mylę to:
Gymnolki potrzebują troszkę kwaśniejszej gleby. Lobiwki, rebucje, sulki i weingarcje bardziej mineralnej.
Przy okazji, bardzo oryginalny tytuł wątku ;).
Pozdrawiam, Aleksander
-
- Kontakt:
A może dla uproszczenia i ostatecznego wyjaśnienia tematu podłoża
uda wam się podać jego skład dla w/w rodzajów z A. południowej
uda wam się podać jego skład dla w/w rodzajów z A. południowej

- hen_s
Jaki Ci się uda, byle miał połowę mineralną. Może być do tej połowy 1/2 ogrodowej, 1/4 glinki i 1/4 perlitu dla rozluźnienia substratu. Ale to nie jest aż tak istotne!skład dla w/w rodzajów z A. południowej
Nie przejmuj się - to są tylko ogólne zarysy. Mnie np. za każdym razem wychodzi inny substrat bo dysponuję innymi komponentami. I jakoś rosną... :P
-
- Kontakt:
a gdzie ową glinkę mogę nabyć, przejrzałem allegro i lipa