Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
No właśnie.Też mam linie kroplujące,tyle,że tak często nie podlewam,a teraz to już raz na trzy dni włączam na kilka godzin.Rzuć może okiem na moje zdjęcia,są na pierwszej stronie i powiedz co o tych krzakach myślisz.I jak to jest z tą wodą:działkowicze trąbią,że ma być ciepła i odstana,a ty całkiem odwrotnie,chociaż właśnie bardziej tobie zależy na wydajności.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plantację masz niezłą , może za późno usuwasz pędy boczne ,bo najlepiej gdy mają 2 do 5 cm ,a podlewanie wykonuję kilka razy ,ale po kilkanaście minut .Jak to, masz włączone podlewanie na kilka godzin, bo już po kilkunastu minutach woda idzie w głąb poza teren korzeni , strata wody. Po 15 maja temperatura wody nie ma znaczenia, bo zanim dojdzie do korzeni to już jest ciepła i temperatura wyrównana.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
No i już wiem więcej.A co do pędów bocznych to sytuacja jest dziwna:prawie każdy krzak u mnie rozwidlił się w procę.A że za póżno zaskoczyłem,to zdecydowałem jeden z tych pędów zakończyć po pierwszym gronie jakie się na nim pokaże.Bo i tak były te pędy już na amputację chyba za długie.Poza nimi obrywam wszystkie wilki jakie się pokazują Wychodzi więc na to,że prowadzę je jakby na dwa pędy,z tym ,że jeden z tych pędów kończy po pierwszym gronie,
pędy boczne zostawiam tylko u megagroniastego Kozuli,ale tylko do dwóch liści,ze wzgl. na potrzebę zwiększenia masy zielonej.
pędy boczne zostawiam tylko u megagroniastego Kozuli,ale tylko do dwóch liści,ze wzgl. na potrzebę zwiększenia masy zielonej.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ehh.. ja o tym nie wiedziałem i już ogołociłem megagroniaste 
Trudno, będą musiały sobie poradzić.

Trudno, będą musiały sobie poradzić.
Pozdrawiam, Maciek.
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Czy usuwać te kwiatysebapila pisze:
dużo staśmionych kwiatów,prawie na każdym co najmniej jeden(cokolwiek to logicznie znaczy):
wordpress image upload

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 200p
Ja większą część z nich zostawiam-wyrastają na pysznych brzydali w rozmiarze XXL 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Może opóźniają następne normalne owoce, ale plon ogólny nie jest mniejszy ,pewnie gdy jest ich więcej lepiej usunąć.
pozdrawiam Ludwik
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
też już oskalpowałam megagrona, następne zostawię po drugim liściu, tak jak piszecie,
grono rośnie z każdym dniem.....
grono rośnie z każdym dniem.....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Witajcie ;)
Dziś zauważyłem ze na trzech krzakach które rosną obok siebie opadają kwiaty - ich małe łodyszki robią się zółte i odpadają z kwiatem;/ Jaka może by przyczyna??
Dziś zauważyłem ze na trzech krzakach które rosną obok siebie opadają kwiaty - ich małe łodyszki robią się zółte i odpadają z kwiatem;/ Jaka może by przyczyna??
Dąbek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dużo może być przyczyn:za gorąco , choroba grzybowa (nawet szara pleśń) poparzenia przez oprysk i inne.
pozdrawiam Ludwik
Ja dałam dzisiaj jeść moim pomidorkom
Niech się posilą i dają duży plon. A następna gnojówka z pokrzyw już nastawiona
A i tu mam pytanko czy ktoś z Was spotkał się z tym że jedne pokrzywy są dobre na gnojówke a inne odmiany nie
, bo moja mama ostatnio wspomniała że jak pokrzywa kwitnie to jest nie odpowiednia, bo nie parzy itp .Co Wy na to ???

Niech się posilą i dają duży plon. A następna gnojówka z pokrzyw już nastawiona

Pozdrawiam Iwona 

Staśmione obrywać wyrastają z nich brzydale , może i smaczne ale grono na którym nie ma takiego pomidora ma bardziej wyrównane i większe pozostałe owoce.Przekonałam się o tym bo jedna z odmian która mam ma bardzo małe grona 2-3 kwiatki z czego jeden prawie zawsze staśmiany i już nie wiedziałam czy to aby na pewno mam usunąć .Tam gdzie osunęłam pozostałe są większe ,tam gdzie został jest 

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Ewkapaw, taki kwiat możesz zostawić jeśli lubisz duże pomidory. Z niego wyrośnie jeszcze przyzwoity owoc. Nie ma sensu zostawiać takich, które przypominają owocostan łopianu, pospolity rzep. Takie albo się nie zapylą, albo dadzą owoc z którego niewiele da się zjeść.
Jeśli chodzi o megagroniastego, to dodatkowe liście przydadzą się tylko sadzonkom wybiegniętym. Jeśli ktoś ma ładne, grube pomidory, nie musi sobie tym głowy zaprzątać.
Pozdrawiam, kozula.
Jeśli chodzi o megagroniastego, to dodatkowe liście przydadzą się tylko sadzonkom wybiegniętym. Jeśli ktoś ma ładne, grube pomidory, nie musi sobie tym głowy zaprzątać.
Pozdrawiam, kozula.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja dzisiaj swoje pomidorki popryskałam gnojowicą(a wałściwie to pryskał mąż
).Mój megagroniasty jest chudy ,długi i ma na czubkach przebarwione liście na jasno zielono.Robiiłam wszystko to co mi radiliście.Podlewałam,wyganiałm mrówki,podlewałam gnojowicą..a on nic..stoi jak zaczarowany..może go przesadze w inne miejsce?Posadziłma go na "leżąco" bo był dłuuugi.
Asia
Pomidorki dochodzą do siebie...najgorzej wygladaja dwie sadzonki mix 36...akurat na nich zależało mi najbardziej..
zresztą na wszystich mi zależałao najbardzie, Dam im sanse,niech rosną ,zobaczymy co bedzie dalej
Kozulo..czapki z głów dal Ciebie i dla Twojej wiedzy.Pozdrawaim Cię
Asia

Asia
Pomidorki dochodzą do siebie...najgorzej wygladaja dwie sadzonki mix 36...akurat na nich zależało mi najbardziej..

Kozulo..czapki z głów dal Ciebie i dla Twojej wiedzy.Pozdrawaim Cię
Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
San Marzano
Jak wygląda u Was ta odmiana- krzew?
U mnie jest baaardzo gruby i gęsty, mam ją pierwszy raz. Czy u Was też tak jest?
Na owocach ma zielone piętki, wkleję póżniej zdjęcie, pewnie jakieś niedobory.
Jak wygląda u Was ta odmiana- krzew?
U mnie jest baaardzo gruby i gęsty, mam ją pierwszy raz. Czy u Was też tak jest?
Na owocach ma zielone piętki, wkleję póżniej zdjęcie, pewnie jakieś niedobory.