Trzmieliny nigdy nie widziałam, drzewka avocado również? ale bardziej jednak to pierwsze przypomina? ach...
Trzmielina czy Avocado?
Re: Avocado
No troszkę podobne?. takie anemiczne by być mogło
http://www.mauijungalow.com/2012/02/avo ... xttp6VxU_4
Trzmieliny nigdy nie widziałam, drzewka avocado również? ale bardziej jednak to pierwsze przypomina? ach...
Kasia
Ja się zalogowałem świeżo niedawno żeby pokazać swoje avocado w tym temacie.
Boleto zalogował się chyba tylko po to aby postarać się przekonać mnie co zjadła moja teściowa i z jaką pestką.
Nie drążę tematu bo to bez sensu.
Co miałem napisać - napisałem
Co miałem pokazać na zdjęciach - pokazałem
I już
Pozdrawiam!
Boleto zalogował się chyba tylko po to aby postarać się przekonać mnie co zjadła moja teściowa i z jaką pestką.
Nie drążę tematu bo to bez sensu.
Co miałem napisać - napisałem
Co miałem pokazać na zdjęciach - pokazałem
I już
Pozdrawiam!
Bobiczek, nie irytuj się
Wiesz, trudno w coś takiego, jak avocado rosnące w naszym klimacie uwierzyć. Sezon dopiero na starcie 
Kasia
obejrzałem zdjęcia
podobna do mojego?
ta euonymus europaeus?
[/quote]
podobna do mojego?
ta euonymus europaeus?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzmielina wielkoowocowa (szerokolistna) - Euonymus latifolius , ta jest podobna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Co byłoby potrzebne, aby wiarygodnie porównać obie rośliny?
Macie jakieś pomysły?
Może kwiatostan?
Blaszki liścia?
Co można zrobić, aby nie było wątpliwości?
Macie jakieś pomysły?
Może kwiatostan?
Blaszki liścia?
Co można zrobić, aby nie było wątpliwości?
-
aalal29
- 200p

- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przejrzałem dość wnikliwie(tak mi się wydaje) zdjęcia trzmieliny wielkoowocowej i awokado kolegi bobiczka i też wydaje mi się że to chyba jednak trzmielina.A tak w ogóle to najlepiej jak kolega przedstawi jakiś aktualny dowód na to że teściowa żyje po zjedzeniu tegoż owocu ,może wtedy bardziej się sprawa rozjaśni
. Poważnie jednak mówiąc,jest coś co może w jakiś sposób cześściowo wyjaśnić sprawę a mianowicie pokrój rośliny.Ze zdjęcia nie widać czy roślina ma jeden główny pęd wychodzący z ziemi czy kilka,jeśli pędów jest kilka to małoprawdopodobne by było to awokado,ale mogę się mylić.
Witam ponownie.
Mam nadzieję, że tym razem definitywnie rozstrzygniemy sprawę. Jak na podstawie podesłanych zdjęć rozstrzygnąć, czy mamy do czynienia z avocado czy z trzmieliną? Zwróćcie uwagę, że na drugim zdjęciu widać niezbyt wyraźnie, ale jednak pojedyncze kwiaty. Wszystkie są czterokrotne, czyli złożone z 4 elementów okwiatu w okółku (tworzą takie krzyżyki). Jak można się przekonać oglądając fotografie kwiatów avokado w internecie, ta roślina ma kwiaty 6-krotne.
Inna cecha dotyczy ulistnienia. U trzmieliny liście osadzone są naprzeciwlegle, u avokado skrętolegle lub naprzemianlegle.
Tak więc na fotografiach na pewno jest trzmielina i najprawdopodobniej właśnie trzmielina pospolita, która wPolsce jest częstym rodzimym leśnym krzewem. Inny krajowy gatunek, trzmielina brodawkowata ma wyraźnie brodawkowane pędy, a trzmielina szerokolistna ma okwiat 5-krotny. Szerokością liści w tym przypadku nie należy się zbytnio sugerować, bo u trzmieliny pospolitej mogą być one bardzo zmienne, a na młodych pędach właśnie tak szerokie jak na zdjęciu.
Tak że nie mylmy dwóch rzeczy. Zjedzone na pewno zostało avokado i zasadzone do gruntu również, ale po prostu nie wytrzymało naszego klimatu, a przypadkowo w tym miejscu wyrosła trzmielina, z nasiona prawdopodobnie zawleczonego przez ptaki (o ile nie została celowo wsadzona).
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że tym razem definitywnie rozstrzygniemy sprawę. Jak na podstawie podesłanych zdjęć rozstrzygnąć, czy mamy do czynienia z avocado czy z trzmieliną? Zwróćcie uwagę, że na drugim zdjęciu widać niezbyt wyraźnie, ale jednak pojedyncze kwiaty. Wszystkie są czterokrotne, czyli złożone z 4 elementów okwiatu w okółku (tworzą takie krzyżyki). Jak można się przekonać oglądając fotografie kwiatów avokado w internecie, ta roślina ma kwiaty 6-krotne.
Inna cecha dotyczy ulistnienia. U trzmieliny liście osadzone są naprzeciwlegle, u avokado skrętolegle lub naprzemianlegle.
Tak więc na fotografiach na pewno jest trzmielina i najprawdopodobniej właśnie trzmielina pospolita, która wPolsce jest częstym rodzimym leśnym krzewem. Inny krajowy gatunek, trzmielina brodawkowata ma wyraźnie brodawkowane pędy, a trzmielina szerokolistna ma okwiat 5-krotny. Szerokością liści w tym przypadku nie należy się zbytnio sugerować, bo u trzmieliny pospolitej mogą być one bardzo zmienne, a na młodych pędach właśnie tak szerokie jak na zdjęciu.
Tak że nie mylmy dwóch rzeczy. Zjedzone na pewno zostało avokado i zasadzone do gruntu również, ale po prostu nie wytrzymało naszego klimatu, a przypadkowo w tym miejscu wyrosła trzmielina, z nasiona prawdopodobnie zawleczonego przez ptaki (o ile nie została celowo wsadzona).
Pozdrawiam
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin