Tawuła czy pięciornik
Re: tawuła a pięciornik
Wysiliłam się i sprawdziłam na stronie Kurowskich:
Goldstar - 0,8 m, kwitnie "od czerwca do października", przyrasta 10 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna, najlepiej kwaśna
Goldfinger - 1,3 m, kwitnie "bardzo obficie, bez przerwy, od czerwca do października", przyrasta 15 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna (tu brak informacji o pH, więc albo opis nie jest spójny, albo jest bardziej tolerancyjny)
Może też w kwestii kwitnienia opis nie jest spójny, a może jest jednak różnica. Goldfinger wg opisu wygląda lepiej, a jeśli nawet nie, to warto go kupić ze względu na to, że szybciej i wyżej rośnie.
Dzięki Duduś i pozdrawiam!
Goldstar - 0,8 m, kwitnie "od czerwca do października", przyrasta 10 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna, najlepiej kwaśna
Goldfinger - 1,3 m, kwitnie "bardzo obficie, bez przerwy, od czerwca do października", przyrasta 15 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna (tu brak informacji o pH, więc albo opis nie jest spójny, albo jest bardziej tolerancyjny)
Może też w kwestii kwitnienia opis nie jest spójny, a może jest jednak różnica. Goldfinger wg opisu wygląda lepiej, a jeśli nawet nie, to warto go kupić ze względu na to, że szybciej i wyżej rośnie.
Dzięki Duduś i pozdrawiam!
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moją ulubioną tawułą japońską jest maleńka Golden Princess. O tej porze roku żółci się na rabatce jak szalona. Taka słodka maskotka do zestawień kolorystycznych, z zielonym lub czerwonymduduś pisze:napiszcie jakie tawuły lub pięciorniku polecacia - które u Was rosną pięknie ?

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Ja mam Goldmound. Na zdjęciach w Internecie jest żółtozielona (taki jaskrawy żółty), natomiast u mnie wybarwia się na żółtopomarańczowo (co bardziej wolę) i jest piękna. Może mam inną ;)
U mnie
Może nie jest aż tak czerwona (bo to to chyba jesienne zdjęcie), ale na pewno nie jest jaskrawożółta (ten kolor jest ciepły, a nie zimny)
U mnie
Może nie jest aż tak czerwona (bo to to chyba jesienne zdjęcie), ale na pewno nie jest jaskrawożółta (ten kolor jest ciepły, a nie zimny)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No cóż! Nie zgadzam się z opisem odnośnie przyrostów, tym bardziej ,że można te pięciorniki krótko przycinać i w ciągu roku odzyskują swoją wysokość. Przyrost może wynieść 30-40 cm dla 'Goldfinger'. 'Gold Star' więcej rozrasta się na boki. 'Gold Star' ma większe kwiaty i trochę większe liście.santia pisze:Wysiliłam się i sprawdziłam na stronie Kurowskich:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
I pewnie masz rację, bo ja sobie tak wydumałam (co zaznaczyłam) na podstawie opisów u Kurowskich. Widać opis pod jednym "kwitnie bardzo obficie", a pod drugim brak tej informacji nie ma znaczenia, bo ktoś je pisząc widocznie nie robił tego bardzo porównawczo.
czy pięciorniki przebarwiają się jesienią tak samo pięknie jak tawuły??
duduś
- Ludwik
- 10p - Początkujący
- Od: 12 maja 2010, o 12:32
Duduś, trochę złe porównanie. Dwa typy zupełnie innych krzewów.Pięciorniki są idealne na piaski,obwódki,itp. Tawuła ma większe wymagania glebowe. Jedynie ochotę na słońce mają podobną 

- corbieres60
- 50p
- Od: 2 maja 2011, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytanie czy tawuła czy pięciornik ze względu na rozmiary i pokrój, przychodzi mi na myśl tylko tawuła japońska, bo wczesna , szara czy van houte'a to duze rozłożyste krzewy. Najlepiej podejść do tematu, że jedno nie wyklucza drugiego i przyozdobić mniejszymi odmianami berberysa Tunberga Rose Glow czy Harlekin. Tawuła japońska zdecydowanie jest barwniejsza od pięciornika, Goldflame, Gold mund i mniejsze miniaturowe zielone i żółte. przyciete na wiosną nisko po kilka z koloru potrafię stworzyć piękną kompozycję. nawet kwiaty nie sa tak wazne bo nie są az tak widoczne przy czerwieniejących przyrostach. Pozdrawiam 
Pięciorniki nie czerwienieją po pierwszych mrozach opadają jako szarozielone.
Pięciornik żeby mieć 1m potrzebuje chyba z 30 lat.

Pięciorniki nie czerwienieją po pierwszych mrozach opadają jako szarozielone.
Pięciornik żeby mieć 1m potrzebuje chyba z 30 lat.
corbieres60
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
U mnie pięciorniki rosną od 8 lat i mają ponad 1.5 metra. W tym roku trochę zastrajkowały, więc je sporo ciachnęłam, ale listków mają jak na lekarstwo
Nie wiem czy przemarzły czy jaki czort ?

- corbieres60
- 50p
- Od: 2 maja 2011, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz rację te co widziałem były przycinane dla zwartej bryły 120cm, i 30lat, jak bonsai - imponujące
corbieres60