Tawuła czy pięciornik

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: tawuła a pięciornik

Post »

Wysiliłam się i sprawdziłam na stronie Kurowskich:
Goldstar - 0,8 m, kwitnie "od czerwca do października", przyrasta 10 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna, najlepiej kwaśna
Goldfinger - 1,3 m, kwitnie "bardzo obficie, bez przerwy, od czerwca do października", przyrasta 15 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna (tu brak informacji o pH, więc albo opis nie jest spójny, albo jest bardziej tolerancyjny)

Może też w kwestii kwitnienia opis nie jest spójny, a może jest jednak różnica. Goldfinger wg opisu wygląda lepiej, a jeśli nawet nie, to warto go kupić ze względu na to, że szybciej i wyżej rośnie.

Dzięki Duduś i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

duduś pisze:napiszcie jakie tawuły lub pięciorniku polecacia - które u Was rosną pięknie ?
Moją ulubioną tawułą japońską jest maleńka Golden Princess. O tej porze roku żółci się na rabatce jak szalona. Taka słodka maskotka do zestawień kolorystycznych, z zielonym lub czerwonym :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Ja mam Goldmound. Na zdjęciach w Internecie jest żółtozielona (taki jaskrawy żółty), natomiast u mnie wybarwia się na żółtopomarańczowo (co bardziej wolę) i jest piękna. Może mam inną ;)

U mnie
Może nie jest aż tak czerwona (bo to to chyba jesienne zdjęcie), ale na pewno nie jest jaskrawożółta (ten kolor jest ciepły, a nie zimny)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

santia pisze:Wysiliłam się i sprawdziłam na stronie Kurowskich:
Goldstar - 0,8 m, kwitnie "od czerwca do października", przyrasta 10 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna, najlepiej kwaśna
Goldfinger - 1,3 m, kwitnie "bardzo obficie, bez przerwy, od czerwca do października", przyrasta 15 cm/rok, gleba dostatecznie wilgotna (tu brak informacji o pH, więc albo opis nie jest spójny, albo jest bardziej tolerancyjny)

Może też w kwestii kwitnienia opis nie jest spójny, a może jest jednak różnica. Goldfinger wg opisu wygląda lepiej, a jeśli nawet nie, to warto go kupić ze względu na to, że szybciej i wyżej rośnie.
No cóż! Nie zgadzam się z opisem odnośnie przyrostów, tym bardziej ,że można te pięciorniki krótko przycinać i w ciągu roku odzyskują swoją wysokość. Przyrost może wynieść 30-40 cm dla 'Goldfinger'. 'Gold Star' więcej rozrasta się na boki. 'Gold Star' ma większe kwiaty i trochę większe liście.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

I pewnie masz rację, bo ja sobie tak wydumałam (co zaznaczyłam) na podstawie opisów u Kurowskich. Widać opis pod jednym "kwitnie bardzo obficie", a pod drugim brak tej informacji nie ma znaczenia, bo ktoś je pisząc widocznie nie robił tego bardzo porównawczo.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

czy pięciorniki przebarwiają się jesienią tak samo pięknie jak tawuły??
duduś
Awatar użytkownika
Ludwik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2010, o 12:32

Post »

Duduś, trochę złe porównanie. Dwa typy zupełnie innych krzewów.Pięciorniki są idealne na piaski,obwódki,itp. Tawuła ma większe wymagania glebowe. Jedynie ochotę na słońce mają podobną ;:3
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pytanie czy tawuła czy pięciornik ze względu na rozmiary i pokrój, przychodzi mi na myśl tylko tawuła japońska, bo wczesna , szara czy van houte'a to duze rozłożyste krzewy. Najlepiej podejść do tematu, że jedno nie wyklucza drugiego i przyozdobić mniejszymi odmianami berberysa Tunberga Rose Glow czy Harlekin. Tawuła japońska zdecydowanie jest barwniejsza od pięciornika, Goldflame, Gold mund i mniejsze miniaturowe zielone i żółte. przyciete na wiosną nisko po kilka z koloru potrafię stworzyć piękną kompozycję. nawet kwiaty nie sa tak wazne bo nie są az tak widoczne przy czerwieniejących przyrostach. Pozdrawiam 8-)

Pięciorniki nie czerwienieją po pierwszych mrozach opadają jako szarozielone.

Pięciornik żeby mieć 1m potrzebuje chyba z 30 lat.
corbieres60
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

U mnie pięciorniki rosną od 8 lat i mają ponad 1.5 metra. W tym roku trochę zastrajkowały, więc je sporo ciachnęłam, ale listków mają jak na lekarstwo :( Nie wiem czy przemarzły czy jaki czort ?
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz rację te co widziałem były przycinane dla zwartej bryły 120cm, i 30lat, jak bonsai - imponujące
corbieres60
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”