Jarmuż

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jarmuż

Post »

Mój kolorowy jarmuż też zjadły w tym roku bielinki -nie ja :evil:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Ludka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lut 2011, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie nigdy bielinki nie atakowały jarmużu, jeżeli ju8ż to ślimaki. a sadzę go dużo bo karmię nim króliki, sama też od czasu do czasu jadam.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bufo-bufo pisze:Powszechna jest opinia że warzywa żółte i czerwone są zdrowsze od zielonych
Niezupełnie prawda. Zielona fasola szparagowa ma więcej karotenu/ prowitamina A/ niż żółta- na przykład.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Ja posiałam jarmuż jako poplon. Jest już dość duży i sądzę, że w połowie października będzie w sam raz :D
Pytanie tylko, czy komuś w rodzinie będzie smakował :wink: Lektura wątku nie nastraja optymistycznie, a i sąsiadowi psy króliki zeżarły :( Serio, traktowałam je jak własne, dokarmiając plonami ze swojego ogrodu :evil:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Ja jarmuż bardzo lubię, zyskuje na smaku zimą, radzę zacząć zrywanie po przymrozkach.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Kiedy wysiać jarmuż na zbiór jesienny i zimowy?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Jarmuż można wysiewać do sierpnia.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, dzisiaj dokonam stosownych zakupów i będę próbował uszczęśliwić siebie i rodzinę.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Najpóźniej wysiewałam w lipcu, tak do ok. 5-10. Rośliny wyrosły ładnie. Nie przesuwałabym tego siania bardziej na jesień, jarmuż też musi mieć czas, by dobrze urosnąć.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Po ostatnich mrozach zebrałem pierwszy raz jarmuż. Jest to naprawdę zjadliwe warzywo, oczywiście po obróbce termicznej. Wsadziłem tylko 3 krzaki na próbę i chyba szybko się skończy. Czysta, żywa zielenina prosto z ogrodu do garnka i to w zimie. Ok.
Awatar użytkownika
anna m
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 paź 2011, o 10:53

Post »

Witajci tutaj gdzie mieszkam jarmuz to roslina "narodowa"
Jarmuz sieje pod koniec maja.Spore sadzonki sadzi sie w miejscu gdzie rosly wczesne ziemniaki.Potrzebuje tylko troche miejsca, tak 0.8x0.8m bo ma spore liscie.Najlepiej zaczac obrywac dolne liscie po pierwszym przymrozku.Ja obrywam wczesniej i nie widze roznicy.
Zerwane liscie myje ,usowam glowny nerw jest on twardy i drobno siekam i na sitku przelewam wrzadkiem.
Obieram dobre pol kilo ziemniakow do tego okolo 25dkg sparzonego jarmuzu i 20dkg pokrojonego w kostke boczku,sol.Zalewam wszystko woda i gotuje az ziemniaki beda miekkie.Odlewam wode do kubka i tlucze ugotowane warzywa na dosc gladka mase gdy sa 'suche'podlewam woda z kubka,mozna ja zastapic mlekiem lub maslem.Konsysyencja powinna byc jak na puree.U nas podaje sie z kielbaska rookworst-slonawa parowka.Ja daje z kazdym miesem.
Jarmuz mozna zastapic pokrojona kapusta, salata andijvi (rowniez swieza,drobno pokrojona i utluc z ugotowanymi ziemniakami i boczkiem) marchewka z cebulka.
Sparzony ,pokrojony jarmuz mozna zamrozic.
Mam nadzieje ze ktos wykorzysta moj przepis i ze bedzie smakowac.
Pozdrawiam serdecznie.Anna
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

:wit
Jarmuż wysiewałam w zeszłym roku na wiosnę, pod koniec maja chyba. Ładnie powschodził, rozrastał się, używałam go do potraw w pełni lata i smakował mi i mojej rodzinie. We wrześniu przeniosłam go z pola uprawnego (gdzie mam większosc warzyw) do ogródka przydomowego żeby przezimował. Przed większymi przymrozkami przykryłam warstwą słomy i łodygi podsypałam kompostem. Nadal dobrze się trzyma, ostatnio też rwałam z niego listeczki.
Uważam że robienie z niego rozsad, wysiewanie w pojemniczki jest bezcelowe, świetnie rośnie wysiany wprost do gruntu. Na wiosnę dam znać czy w pełni przezimował.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p
Od: 2 gru 2012, o 13:47

Post »

U mnie jarmuż pierwszy rok na ranczo.Mam czerwony faktycznie bez problemowy i wdzięczny,wysiałam potem posadziłam i rósł jak na drożdżach. wszystkie roślinki się przyjeły teraz rozdaje po rodzinie bo ja i M nie damy rady zjeść 20 krzaków.Słyszałam że warto zrobić z niego sok tylko do tego celu potrzebne są liście z grubymi nerwami bo w nich najwięcej wody.Zrobiłam sobie smaka na ten sok i chyba zaraz pójdę po jabłko marchew i jarmuż mniam ..... potem opowiem wrażenia :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Nie sądzę, aby ktoś trzymał tak długo jarmuż, aż wyda nasiona. Poza tym, dwa znaczki pocztowe (a tyle by Cię to kosztowało), to w tej chwili chyba 3,60 pln, nasiona są tańsze. W ogrodniczych nie było problemu z kupnem, w ubiegłym roku widziałam 3 odmiany.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Jarmuż znam z dzieciństwa. Mama zawsze zbierała go po przymrozkach.
Tu gdzie mieszkam jest dostępny w okresie późno jesiennym i zimowym. Na razie kupowałam go mrożonego, ale już kupiłam nasiona i latem go wysieję aby mieć przez zimę własną zieleninę. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”