Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasza pierwsza działka w ogrodach ROD !!! oaza ciszy i spoko

Post »

krysad71 pisze:Dokładnie popieram poprzedniczkę. Gdyby mieli Wam zabrać działeczkę, to pomimo że można liczyć na odszkodowanie nie warto wiele robić. Widzę przy altance bukszpan, wymaga on przycięcia i nadania mu kształtu. Z obciętych gałązek trzeba ukorzenić jak najwięcej szczepek, będzie na niski żywopłocie. Na granicy możesz posadzić gęsto słonecznik. Korzyść będzie podwójna. Jednorocznymi aksamitkami można obsadzać rabatki, grządki i inne. Mają korzystne działanie i będzie kolorowo. Aksamitki wysiej w domu lub wprost do ziemi. Przyjemnego działkowania i miłego wypoczynku życzę młodym działkowcom.
czy bukszpan szczepi sie przycinając go i to co odcielismy w ukorzaniacz i do wody ??bo czytam ale długoi wczoraj siedzialam i mam problemy z mysleniem..zakrecona jestem dzis ://
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

gggabulka pisze:
krysad71 pisze:Dokładnie popieram poprzedniczkę. Gdyby mieli Wam zabrać działeczkę, to pomimo że można liczyć na odszkodowanie nie warto wiele robić. Widzę przy altance bukszpan, wymaga on przycięcia i nadania mu kształtu. Z obciętych gałązek trzeba ukorzenić jak najwięcej szczepek, będzie na niski żywopłocie. Na granicy możesz posadzić gęsto słonecznik. Korzyść będzie podwójna. Jednorocznymi aksamitkami można obsadzać rabatki, grządki i inne. Mają korzystne działanie i będzie kolorowo. Aksamitki wysiej w domu lub wprost do ziemi. Przyjemnego działkowania i miłego wypoczynku życzę młodym działkowcom.
czy bukszpan szczepi sie przycinając go i to co odcielismy w ukorzaniacz i do wody ??bo czytam ale długoi wczoraj siedzialam i mam problemy z mysleniem..zakrecona jestem dzis ://
z aksamitkami dałaś mi pomysł zebynp z nich zrobic granice działki :)) posadzic w rządkach :))
Dzięki!!musze to przemysleć :)
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

gggabulka pisze:
Znalazłam takie coś, chyba dziś tez musisz posiedzieć i poczytać, w tym wątku są tez linki do innych ;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=buksz*
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Witaj Gabi...podczytuję temat :wink: biorąc pod uwagę bukszpan musisz pamiętać że on powolutku rośnie a z takiego świeżo ukorzenionego to efekty za kilka lat ;:108
Co do tych obrzeży plastykowych to przy wkopywaniu musi być ciut ,,wystający,, by górą trawa nie przerastała :wink:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gabrysiu. Zdjęcia płotku i informacje o które pytałaś podałam w swoim wątku. Bukszpan jeżeli chcesz ukorzeniać to najlepiej to robić w sierpniu. Podobno najlepiej wtedy się ukorzenia. Trzeba urwany pędzik - najlepiej z piętką dać w ukorzeniacz i do dobrej ziemi. Możesz dawać do doniczek, a możesz sobie wydzielić kawałeczek grządki i bezpośrednio tam sadzić. Z tym, że jeżeli do doniczek, to trzeba je na zimę zadołować. Ukorzenianie trochę trwa, więc na pewno będziesz mogła go dopiero sadzić na miejsce stałe w następnym roku. Możesz próbować teraz, ale skuteczność podobno najlepsza jest właśnie jak pisałam wyżej. Lepiej roślinki ukorzeniają się przykryte butelką plastikową. Tworzy się coś w rodzaju szklarenki.
Osobiście nie jestem zwolenniczką obrzeży plastikowych, gdyż trzeba przy nich kosić trawę nożycami, gdyż kosiarka nie dojedzie właściwie, albo Ci połamie plastik.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Dziękuje Krysiu za informacje !!!
przeliczyłam to wszystko i faktycznie lepiej dołożyc i załozyc siatkę!!
ale to jak juz sprawa z lotniskiem bedzie wyjasniona, na pewno nie teraz...
na ogrodzeniu zalezy mi bardzo dlatego ze mamy psa i sasiad z psem przychodzi, chciałabym aby mial gdzie pobiegać luzem , wypocząć :))

u mnie spadł śnieg i pada cały czas jest -1 stopień...mam nadzieje ze jednak pogoda pozwoli nam działaś od poniedziałku!!!
jutro jedziemy po tesciową i przywozimy ja na tydzien do małej a sami siup działać :))
z bukszpanem juz wszystko wiem :))musze tylko torf kupic i skrzynki przygotować hihi ale bedzie sadzonek z tego naszego fiu fiu
a i lece zaraz po ukorzeniacz i na złom obejrzec tam cudeńka moze czemuś dam drugie życie :))

właczył mi sie syndrom kloszarda hihi
mysle co moge z piwnicy, złomu wykorzystac na działce hihi
maż sie ze mnie smieje :heja :heja

Bambusa kupie sobie wlaśnie na taki niski płotek bo tego kraweznika kamiennego nie wystarczy mina wszystko czego bym chciała :))

Lece Miłego Dnia Kochani!!!!

zostawiam mojego małego dzielnego działkowca :)) Patrycję :))
23 miesiace :))
a juz codziennie chce na dzialeczke- łapać do wiaderka dzdzownice hihi takie ma sny ze łapie robaki do wiaderka :))
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i nasz szczeniaczek 10miesiecy Bady
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Melduje sie że działam od poniedziałku z mezem na działce :))
do czwartku włacznie- na efekty naszych prac musicie jeszcze poczekac :)))
pozdrawiam :))
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Wrzucam fotki działeczki!!oczywiscie sporo rzeczy nie skonczonych bo pogoda i czas nei pozwoliła ale...wrzucam co mam:o_master:

a tutaj w trakcie zmian!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lewa strona przy domku
Obrazek
Obrazek
Obrazek
prawa strona przy domku trzeba popalic obciete gałezie:o_master:
Obrazek
kierowniczka bałaganu ;P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i moje pomocnice :)
Obrazek
Obrazek

i tyle!!
jeszcze kupe roboty bo zrobic chodnik, ogrodzenie, bramka, ogród i rabaty z kwiatami- tylko ziemi trzeba przywiesc:o_master::o_master::o_master: ale to juz na spokojnie z doskoku w weekendy :))

co sądzicie ?? :tan
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Młodzi, piękni, silni i energiczni. Teraz widzę, że macie dwie cudne laleczki. Po tym co już wykonaliście na działce jestem pewna, że szybko będzie cudnie. Profesjonalizm w działaniu widać na każdym zdjęciu ;:138 . Drzewka podcięte, pobielone, chodniczek pod sznureczek tego spalania będzie trochę, a ile kiełbasek pyszniutkich upieczecie na ognisku. Mam pytanie czym są wypełnione te poduchy na których widzę dzieciaczki i Ciebie na trawce. Takie grube na pewno dobrze izolują ;:19 . Życzę dużo przyjemności w działaniu.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

krysad71 pisze:Młodzi, piękni, silni i energiczni. Teraz widzę, że macie dwie cudne laleczki. Po tym co już wykonaliście na działce jestem pewna, że szybko będzie cudnie. Profesjonalizm w działaniu widać na każdym zdjęciu ;:138 . Drzewka podcięte, pobielone, chodniczek pod sznureczek tego spalania będzie trochę, a ile kiełbasek pyszniutkich upieczecie na ognisku. Mam pytanie czym są wypełnione te poduchy na których widzę dzieciaczki i Ciebie na trawce. Takie grube na pewno dobrze izolują ;:19 . Życzę dużo przyjemności w działaniu.

nie mam pojecia..spadek po porzednich włascielach ale idealnie nadają sie pod pupę :)) zarówno dla dzieci i dla nas :))
pod głowe bym ich nie użyła mają swój działkowy zapach :))
My mamy jedną Córeczkę ta mniejsza:))wieksza szwagierki:))

wczoraj bylismy znow podzialać troszkę...a dzis zmienila mi sie koncepcja:))zamiast agrowłókniny na chodniku bedzie miedzy płytami keramazyt :))a agrowłóknina pojdzie pod truskawki :))
jeszcze kupa pracy przed nami:)) ale wkońcu zaczyna to jakos wyglądać :))a jak pojawią sie kwiatuszki to bedzie super :)))
wejscie winogronie zrobione- jeszcze dolny pret trzeba zdjąć :))wyrównać stara ścieżkę...
zrobić miejsce pod nowe kwiatki :))ehhh roboty a roboty :))ale jaka satysfakcja pózniej :))

Obrazek
Obrazek

i moja mała działkowiczka :))
Obrazek

w miarę mozliwości będę wrzucać kolejne postepy naszych prac :))
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Post »

Witam kolejna pozytywnie zakręconą działkowiczkę. W podziękowaniu za odwiedziny w moim ogrodzie wybrałam sie na Waszą działkę. Ma duże możliwości, ale i ogrom prac przed Wami. Podobnie jak moi przedmówcy poprę tezę nie angażowania się finansowego dopóki sytuacja lotniska się nie wyklaruje. Jeśli te dachówki nie nadają sie na obrzeża to chyba out, nie ma wyjscia, za to na zaznaczenie granic działki tez polecam aksamitki, tylko nie kupcze sadzonki, bo zbankrutujesz, tylko posiej teraz do gruntu, a potem poprzesadzaj w rzędy. Będzie spokój do mrozów. Urzekły mnie rudbekie na pierwszym zdjęciu, takie z czarnym środkiem, jakbyś chciała się ich pozbywać to daj znać. No i mam jeszcze uwagę do chodniczka - jeśli mogę - sprawdźcie czy rozstaw płytek jest dobry, dla dorosłych, jak i dla Waszej małej, bo słabo się chodzi po wypełniaczu między płytkowym (keramzyt?)np w szpilce. Fakt, nie co dzień w szpilkach na działkę, ale od święta. To ma być wygodnie. Życzę wytrwałości i będę Wam kibicować.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

emienta pisze:Witam kolejna pozytywnie zakręconą działkowiczkę. W podziękowaniu za odwiedziny w moim ogrodzie wybrałam sie na Waszą działkę. Ma duże możliwości, ale i ogrom prac przed Wami. Podobnie jak moi przedmówcy poprę tezę nie angażowania się finansowego dopóki sytuacja lotniska się nie wyklaruje. Jeśli te dachówki nie nadają sie na obrzeża to chyba out, nie ma wyjscia, za to na zaznaczenie granic działki też polecam aksamitki, tylko nie kupcze sadzonki, bo zbankrutujesz, tylko posiej teraz do gruntu, a potem poprzesadzaj w rzędy. Będzie spokój do mrozów. Urzekły mnie rudbekie na pierwszym zdjęciu, takie z czarnym środkiem, jakbyś chciała się ich pozbywać to daj znać. No i mam jeszcze uwagę do chodniczka - jeśli mogę - sprawdźcie czy rozstaw płytek jest dobry, dla dorosłych, jak i dla Waszej małej, bo słabo się chodzi po wypełniaczu między płytkowym (keramzyt?)np w szpilce. Fakt, nie co dzień w szpilkach na działkę, ale od święta. To ma być wygodnie. Życzę wytrwałości i będę Wam kibicować.
hihi Dzięki za odwiedzinki:))
te kwiatki musialam w googla wpisac bo nie wiedzialam o co chodzi hihi
powiem szczerze ze wywaliam je zeszłej jesieni...ale czy skutecznie nie mam pojecia :/
dzwonilam dzis do skladu kruszywa i stanie na grysie kwarcytowym..bo kermazyt cholernie drogi://
wiec na sam chodniczek kupimy sobie grysu...miedzy płytki:))

a aksamitki juz mam zakupione własnie przy chodniczu po obu stronach beda:PP tylko jeszcze miejsce z drugiej strony musze zrobic:))

dzis przyjezdza moja mama przywozi mi 120 sztuk flancy truskawek:))takze dzis sadzenie wieczorkiem :))
oczywiscie na agrowłókninie:))

kwestia nie angazowania sie finansowego mnie przeraza bo generalnie nie wiadomo kiedy sprawa sie wyjasni....wiec nawet i rok czekac w zawieszeniu???przeraza mnie to jakos...wiec chociaz minimalne koszty ale beda bo bez tego ani rusz:/

Pozdrawiam :))Miłego Dnia :))
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

hihi bedzie bedzie tylko kiedy hihi
za naszym ogrodem sa jeszcze dwa tam juz zaczeli likwidowac po czesciach...jeszcze u nas ciecia bedą...mam nadzieje ze chociaz nasza zostanie- zrobia brame i bedzie blizej cos doniesc, dowiesc ;:180 ;:180 ;:180 ;:180

truskawki zasadzone!!!ufff zostały jeszcze maliny :))

grodzil sie ktoś siatka leśna ??bo ja sie czaje czaje i nei wiem wkoncu ;:180 ;:180 jak to wyglada ??jak sie trzyma??
planujemy leśna na skoble i druty do naciagania...myslicie ze bedzie dobrze ??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

lubelski pisze:
gggabulka pisze:
grodzil sie ktoś siatka leśna ??bo ja sie czaje czaje i nei wiem wkoncu ;:180 ;:180 jak to wyglada ??jak sie trzyma??
planujemy leśna na skoble i druty do naciagania...myslicie ze bedzie dobrze ??
..choćby moja jest tak ogrodzona... :wit
..drut w każdym budowlanym składzie do kupienie, naciągi (fajne na klucz) w LM w Lublinie a siatkę najtaniej , dowiozą pod wskazany adres (do Świdnika za darmo) kupisz w Zamościu....pakowana po 50 mb...ceny nie pomnę ale na pewno najtaniej. Słupy z podkładów kolejowych (ciętych na pół) stawiałem co 8 metrów..trzyma się ok.

ooo no to mnie pocieszyles/laś :)
mam juz wbite słupy z drewna dębowego teraz została juz siatka i reszta :))
mam upatrzona siatke leśna na alle poniewaz musi to być tylko 1 m wysokosci a w Zamościu 1,25 najniższa- wiec odpada

słupki wbite co 2,5 metra z drutem na dole i górze powinno byc ok nie ??
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Mocno działacie - tyle prac wykonanych w tak krótkim czasie -super i skąd ja to znam . ;:224
Mała ogrodniczka prześliczna :)
Pozdrawiam i czekam na kolejne fotorelacje . ;:3
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”