Woda z basenu
Basen
Ja używam środków przeciw glonom i chloru w tabletkach w niewielkich ilościach, wodę zmieniam ze 3-4 razy w sezonie (maj-wrzesień), wodę używam do podlewania roślin i z włąsnej obserwacji , nie wydaje mi się żeby roślinności to szkodziło, wprost przeciwnie, tuje które podlewam tą wodą ładnie rosną. A dla dzieci i nie tylko dla nich, to wielka frajda , więc jestem za basenem...problemu z trawą nie mam bo mam wymurowane w ziemi "oczko" duzych rozmiarów które jest naszym basenem.
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ja mam basen rozporowy ze stelażem mieszczący ok 12000 litrów wody.Niestety dostępna chemia w marketach nie dawała nam zadowalającego efektu .Mimo pracy filtra i niemal że codziennego stosowania środków chemicznych , woda zazieleniała się , ścianki basenu robiły się oślizgłe.Udało nam się dostać podchloryn sodu stosowany w profesjonalnych basenach , pływalniach. Od tej pory nie mamy problemu a woda jest czysta przez cały sezon i nie ma potrzeby wymiany :)Basen jak widać postawiony jest na betonowej płycie , która kiedyś ma służyć pod altanę , więc nie niszczy nam trawnika. Woda jest wypuszczana do dziękuję odpływowej z rynien -dwa betony. Jest to za mało na jednorazowe wypuszczenie wody dlatego robimy to etapami . Z basenu jesteśmy zadowoleni. Mieści się w nim ok 8- 10 osób dorosłych ( bez możliwości pływania ) natomiast swobodne pływanie umożliwia przy max 5 osobach dorosłych .Ma tylko jeden minus

Bardziej jednak cieszył by mnie taki jak przedstawił Rodusik

- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonka - nie narzekaj - ważne, że jest basen.
Ja też mam w ogrodzie już od czterech sezonów i wszystkich bardzo cieszy. Mieści około 14000 litrów wody.Choć faktycznie jego mycie i składanie - to trochę pracy i wysiłku kosztuje. Ale co się nie robi dla przyjemności.
A wodę w basenie pozostawiamy dość długo, bo właśnie złożyliśmu go dopiero wczoraj.
Od początku września sukcesywnie doplewamy nią ogród. Pompa do czystej wody i rośliny - szczególnie chyba iglaki cieszą się, bo kiedy deszczu jak na lekarstwo - to one na tych naszych szczerych piaskach (takie podłoże w ogrodzie) potrzebują wody.

Ja też mam w ogrodzie już od czterech sezonów i wszystkich bardzo cieszy. Mieści około 14000 litrów wody.Choć faktycznie jego mycie i składanie - to trochę pracy i wysiłku kosztuje. Ale co się nie robi dla przyjemności.
A wodę w basenie pozostawiamy dość długo, bo właśnie złożyliśmu go dopiero wczoraj.
Od początku września sukcesywnie doplewamy nią ogród. Pompa do czystej wody i rośliny - szczególnie chyba iglaki cieszą się, bo kiedy deszczu jak na lekarstwo - to one na tych naszych szczerych piaskach (takie podłoże w ogrodzie) potrzebują wody.

- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co zrobić z wodą z basenu?
widzę psa .Nie przebije go pazurami ?
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- reniazt
Z reguły jak córka jest w basenie, to jej nieodłączny przyjaciel musi być blisko niej - chyba strasznie się o nią boi. Inaczej to tak wrzeszczy w ogrodzie biegając wokól basenu, że ani my, ani sąsiedzi nie mogą tego znieść.
Tak się kąpią już kolejny sezon i jak dotychczas żadnych szkód nie ma. Jak córka na materacu - to on wtedy siedzi sobie na drabince - bo na kółko jak dotychczas to się nie wymieniają.
Tak się kąpią już kolejny sezon i jak dotychczas żadnych szkód nie ma. Jak córka na materacu - to on wtedy siedzi sobie na drabince - bo na kółko jak dotychczas to się nie wymieniają.
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Świetna sprawa , na pewno strasznie kocha swoją panią . Rodi jest rozbrykany ale nie przesadza z kąpielą ale często bywa Emi labradorka teściowej i wtedy basen byłby załatwiony (musi być z betonu) ona się trzęsie za wodą. Wskakuje do niej bez opamioętania (dobry materiał na ratownika wodnego)
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- reniazt
Mariolko - ojjj straszliwie kocha i to miłość z wzajemnością. Oni bez siebie nie potrafią się obejść paktycznie ani na chwilkę.
Nasz Duduś to malutki mieszaniec w porównaniu z labradorem - waży zaledwie 5 kg. Jak gdziekolwiek wyjeżdżamy to on z nami. Córka zakupiła dla niego specjalną torbę - a on jak ją tylko zobaczy to ładuje się do niej i w podróż.
Nasz Duduś to malutki mieszaniec w porównaniu z labradorem - waży zaledwie 5 kg. Jak gdziekolwiek wyjeżdżamy to on z nami. Córka zakupiła dla niego specjalną torbę - a on jak ją tylko zobaczy to ładuje się do niej i w podróż.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2010, o 10:28
Basen w ogrodzie mam już od 6 lat i nie wyobrażam sobie wakacji, ani lata bez niego! Dla mnie to dużo ważniejsze niż jakaś tam trawa:D później z tego miejsca można zrobić piaskownice dla dzieci, postawić huśtawkę, grilla, posiać? zbyt dużo opcji by odmawiać sobie ogrodowych przyjemności :] Osobiście używam basenu z matą http://www.basenogrodowy.com/p19,basen- ... estaw.html nie wiem, może to właśnie jest jakieś rozwiązanie? matę pod basen można chyba kupić osobno, tak więc powodzenia!!
Tymczasem ja zacznę odliczanie dni do lata ;)
Tymczasem ja zacznę odliczanie dni do lata ;)
- Tesia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lut 2010, o 16:49
Podest na basen
Witam serdecznie -
Ja mając działkę około 300 m - tez mam basen rozłożony i używamy go co dzień ile się da bo upał od 2 tygodni mamy okropny
Ponieważ basen ma 305x183x56 małżonek zrobił podest taki na wysokość 20 cm i mam spokój - w to miejsce wiosną rozkładam krzesełka i mam wykorzystane .Basen ma jedną wadę co dziennie muszę go dopompowywać pompką elektryczną i to mnie dobija
Ale przymierzam się do kupna basenu dobrej jakości . Wczoraj kupiłam pływak i tabletki zawierające chlor - gdyż woda się brudziła po kilku dniach i to już nie była kąpiel tak przyjemna , teraz zobaczymy czy to zda egzamin a na jesień wodę wyleję na ogród gdzie rosną drzewa mam nadzieję że nic się im nie stanie . Basen przykrywałam drobną firanką ale to nic nie dało zawsze coś tam wpadło a teraz przykrywam folią i zobaczymy czy to zda egzamin - zaraz idziemy całą rodziną się popluskać bo jest 9 rano i jest 30 stopni i to kolejny dzień upału
Życzę miłego dnia go - Tesia

Ja mając działkę około 300 m - tez mam basen rozłożony i używamy go co dzień ile się da bo upał od 2 tygodni mamy okropny
Ponieważ basen ma 305x183x56 małżonek zrobił podest taki na wysokość 20 cm i mam spokój - w to miejsce wiosną rozkładam krzesełka i mam wykorzystane .Basen ma jedną wadę co dziennie muszę go dopompowywać pompką elektryczną i to mnie dobija
Ale przymierzam się do kupna basenu dobrej jakości . Wczoraj kupiłam pływak i tabletki zawierające chlor - gdyż woda się brudziła po kilku dniach i to już nie była kąpiel tak przyjemna , teraz zobaczymy czy to zda egzamin a na jesień wodę wyleję na ogród gdzie rosną drzewa mam nadzieję że nic się im nie stanie . Basen przykrywałam drobną firanką ale to nic nie dało zawsze coś tam wpadło a teraz przykrywam folią i zobaczymy czy to zda egzamin - zaraz idziemy całą rodziną się popluskać bo jest 9 rano i jest 30 stopni i to kolejny dzień upału
Życzę miłego dnia go - Tesia
. TESIU ...." przymierzam się do kupna basenu dobrej jakości "- jaki basen liub firmę masz na myśli? Robiłaś już rozeznanie?
duduś
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Tesia ja mam chyba ten sam basen co Ty i myślałam ze coś z nim nie tak bo tez muszę dopompowywać co 2 3 dni.No a okazuje się że one już tak mają ale co się nie robi aby się schłodzić w te upały
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Woda z basenu
Proszę o poradę... po jakim czasie, woda z basenu nadaje się do wypuszczenia do zbiornika wodnego lub na łąkę? Chodzi okres od ostatniego uzdatnienia, po którym nie zaszkodzi środowisku ... czy jest w ogóle jakaś karencja na chemię i chlor np. po miesiącu od ostatniego uzdatnienia? Nie chcę zatruwać własnego zbiornika i łąk ...poza tym uchodząc rowami, po wylaniu nieodstanej wody, ona sama pewnie mogła by zaszkodzić tez i innym nawet odległym użytkownikom innych łąk ...sieć miejska odpada bo mam oczyszczalnię i do sieci milion mil
sam prąd ciągnąłem 750 metrów do siedliska... basen jest spory bo 4X9 i w najgłębszym miejscu 1,7m...więc i wody jest dużo. Może jest inny sposób niż powolne pompowanie na raty np. beczkowóz i na kilka razy gdziekolwiek (na swojej ziemi)chlapnięcie po wypompowaniu...po sezonie woda stać może aż do mrozów ale muszę być pewien czy chemia dezaktualizuje swoje działanie w 100% żeby móc ją wylać ...a może jest jakiś pomysł na wykorzystanie takiej wody...np magazynowanie w zbiornikach 1,5m3 i w następnym sezonie używanie jej...tylko do czego bo nie dam jej na pewno zwierzętom ani raczej roślinom jeśli nie usłyszę przekonującej opinii

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Panowie, obaj zobowiązaliście się do samodzielnego szukania odpowiedzi na naszym forum, zanim założycie nowy wątek...
A ten o wodzie z basenu już (jak widać) jest :P
Można się w nim dopisać (po wcześniejszej lekturze, rzecz jasna)...
A ten o wodzie z basenu już (jak widać) jest :P
Można się w nim dopisać (po wcześniejszej lekturze, rzecz jasna)...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."