Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś wysiałem ogórki do gruntu i słabo rosły, ale to wina pogody, bo wtedy było chłodne lato i duzo opadów, ale tak to sie udają ogórki w gruncie. Pomidory tez uprawiam w gruncie. Raz miałem papryki, ale ją w szklarni uprawiałem i sie udała. Nie wiem, jaka to była odmiana, bo nasiona miałem z kupnej papryki
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Obrazek dla Kasi . Tak wygląda ogórek gruntowy w tunelu (towarowo) . Jest trudniejszy w uprawie niż szklarniowy , ale jak ktoś chce go mieć to żaden problem . Trzyma się go w szklarni dopóki nie przyjdzie mączniak rzekomy , a potem fora ze dwora .
Odmiana która jest na zdjęciu jest już wycofana z handlu (była zbyt trudna w uprawie , więc nie ma sensu podawanie jej nazwy )
Kozula
Odmiana która jest na zdjęciu jest już wycofana z handlu (była zbyt trudna w uprawie , więc nie ma sensu podawanie jej nazwy )

Kozula
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
DZiękuję wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.Fotka ogórków zrobiła na mnie ogromne wrażenie tez chciałabym kiedyś takie wychodowac .Zastanawiam sie czy wsiac takie ogórki do szklarni , ponieważ w ubiegłym roku wsiałam do gruntu ładnie wzeszły a za 4 dni juz ich nie było zasychały i miały dziurki takie małe na listkach - listki były bardzo wiotkie.
KASIA
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jak widać te ogórasy rosną na słomie , na wierzchu bela jest troszkę piasku , ale może być torf , rozłożony kompost , kokos , czyli co kto ma . Do takiej uprawy musi być jednak zamontowane nawadnianie , bo na słomie podłoże szybko przesycha .
Na wschodzące ogórki czycha kilka chorób , no i zbyt zimne podłoże , które bardzo sprzyja zgorzeli siwek .
Pozdrawiam , kozula
Na wschodzące ogórki czycha kilka chorób , no i zbyt zimne podłoże , które bardzo sprzyja zgorzeli siwek .
Pozdrawiam , kozula
witam witam
. ogóreczki planuje posadzić w gruncie, ok. 20-25 ar na początek.
planuje połowe wsiać nieco wcześniej i okryć włókniną, drugą połowe bez okrycia.
jeśli chodzi o nawożenie to myśle o dolistnych PK typu florovit, ekolist, a przedsiewnie doglebowo saletrzak + polifoska.
jak myślicie i poprawcie jeśli coś nie tak
... i doradźcie co jeszcze
pozdr.

planuje połowe wsiać nieco wcześniej i okryć włókniną, drugą połowe bez okrycia.
jeśli chodzi o nawożenie to myśle o dolistnych PK typu florovit, ekolist, a przedsiewnie doglebowo saletrzak + polifoska.
jak myślicie i poprawcie jeśli coś nie tak

pozdr.
Saletra amonowa , dużo obornika ,jak jest koński to ogórki na nim mogą rosnąc . Ogórki wsiej do gruntu ok 10 maja pod wukninę a jak nie będziesz przykrywał to po 15 maja . Możesz też zrobic rozsadę ogórka to możesz wtedy wysiac do palet (najlepiej dp96czarne) ok 15kwietnia . Jaka odmianę ? holenderską chcesz ? czy polską bo widzę ze ty tymi ogóreczkami chcesz handlowac 

Witam.
Mam pytanie, kiedy zacząć wysiewanie ogórków gruntowych na rozsadę, tak aby wysadzić do ziemi ok 15 maja
Ile czasy wschodzi, czy rozsadę się pikuje, czy wysiać odrazu do osobnych doniczek(jakie warunki ), jaka ma być duża sadzonka aby mogła ją wysadzić do ogrodu
Z góry przepraszam za ilośc pytań
, ale to mój pierwszy sezon z nowym hobby - warzywnictwo, a bardzo bym chciała, aby mi coś wyrosło. Mój plan jest taki , aby z części nasion ogórka zrobić rozsadę w domu, a drugą część wysiać do gruntu.
Pozdrawiam i dziękuje ;:2
Mam pytanie, kiedy zacząć wysiewanie ogórków gruntowych na rozsadę, tak aby wysadzić do ziemi ok 15 maja

Ile czasy wschodzi, czy rozsadę się pikuje, czy wysiać odrazu do osobnych doniczek(jakie warunki ), jaka ma być duża sadzonka aby mogła ją wysadzić do ogrodu

Z góry przepraszam za ilośc pytań

Pozdrawiam i dziękuje ;:2
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Ogórków nie siejemy raczej wcześniej niż w Kwietniu.Rozsada raczej nie jest potrzebna.Ale jak posiejesz kilka do donicy to już nie wolno Pikować !!!!.Ale jak mówiłem ja nie pikuje. Do gruntu daje jak już mają pierwsze prawdziwe liście. Ale nie siej za wcześnie bo potem na polu będzie za zimno na ogórki. 

Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi