Ogród Magdy M

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Magdy M

Post »

Alina-277 pisze:Witam Cię Magdo w twoim ogrodzie .Dużo pracy cię kosztowało w urządzeniu ogrodu ale widać piękne efekty,macie tam naprawdę dobrą ziemię typowo warzywniczy region nie dziwię się że inni ze zdziwieniem patrzyli że robisz coś innego.Masz piękne róże ale i zieloną górkę ,namiastkę rodzinnych gór.Szklarenkę to sobie zrób bo ziemia u was jest piękna.Miło spędziłam czas u Ciebie..
Alinko,
Piękne dzięki za odwiedziny. Ja też byłam u Ciebie, zdjęcia kwiatów masz super. Zapytam się o jedną różę, bo mam taką samą, znasz może odmianę? U mnie ma tendencję do bycia pnącą:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam,
Patafix
50p
50p
Od: 11 lip 2009, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię. Bardzo pięknie wygląda twój ogród. Pergole są fantastyczne. Twoje róże zrobiły na mnie wrażenie.
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Agnieszko, Katiku, Sylwku,
Witam Was pięknie, bardzo mi miło. Cieszę się, że podobają się Wam moje pergole, powtórzę twórcy, na pewno się ucieszy ;:138 Służę pomocą jeśli ktoś będzie zainteresowany wymiarami. Kamienia - wapienia mamy u nas pod dostatkiem, bo mamy niedaleko do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Wapień trochę patynuje i nie będzie tak bił po oczach. Nie mamy niestety takich pięknych głazów jak na Pomorzu np.
Agnieszko, masz piękne irysy, dla Ciebie ode mnie:
Obrazek

Katiku, Metamorfoza powalająca, fajne są zdjęcia przed i po (mówię o Twojej działeczce). Najbardziej podoba mi się część nazwana przeze mnie japońską. Fragment z pergolą też uroczy. Czy to wszystko w jednym roku dokonałaś? :shock:
Sylwek, Ciebie mam na deser :wit Dziękuję za miłe słowa, ale Twój ogród jest prawdziwie tajemniczy i dorodny. Czy nie pomaga Ci jakaś kobieca rączka? Piękne tulipany, czy co roku wymieniasz cebulki? Moje po przechowaniu nie są już tak dorodne w kwitnieniu.

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Witaj MagdoM :)

Piekna różyczka mnie tu zwabiła ...
Zobacz, porównaj: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.41110&tab=36

Magdo z przyjemnością śledzę metamorfozę Twojego ogrodu..
i nie będę oryginalna, jeśli napiszę, że pergole łapią za serducho..

aaaaa tamte różyczki przy pergolach.. pokażesz bliżej? opowiesz o nich? :wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Magdo bardzo mi się podoba metamorfoza Twojego ogrodu. Ja żałuję że w czasie kiedy tworzyliśmy nasz ogród nie miałam dostępu do forum i nie miałam zwyczaju fotografowania wszystkich poczynań, a u Ciebie jest super materiał do porównań i jak się patrzy na takie zdjęcia to czasami nie można się nadziwić skąd była siła żeby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Witam Cię Patafix i Jolu w moim wątku :wit
Musimy się lepiej poznać! Zaglądnę do was na pewno. Patafixie, jak Cię nazywać, nie masz nic w swoim podpisie? Czy Pati, a może Patryk? Tak milej brzmi. Co Ty na to?

Pozdrawiam, zapraszam znowu ;:108
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

liska pisze:Witaj MagdoM :)

Piekna różyczka mnie tu zwabiła ...
Zobacz, porównaj: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.41110&tab=36

Magdo z przyjemnością śledzę metamorfozę Twojego ogrodu..
i nie będę oryginalna, jeśli napiszę, że pergole łapią za serducho..

aaaaa tamte różyczki przy pergolach.. pokażesz bliżej? opowiesz o nich? :wit
Droga Izko
Dzisiaj postaram się wkleić zdjęcia z zakładania mojego rosarium w 2010r.
Całuski :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Czekam z niecierpliwością :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Witajcie,
Zanim wkleję zdjęcia z początkami mojego rosarium chciałam pokazać Wam ogród, który mnie do tego zainspirował. Nazywa się Hortulus, chociaż teraz to już pełną gębą hortus -(hortulus znaczy mały ogród, ogródek), znajduje się w miejscowości Dobrzyca, przy trasie miedzy Koszalinem a Kołobrzegiem. Raj dla ogrodników kolekcjonerów , bo mają tam wszystko, kasztany, eukaliptusy, ceanothusy, które, żeby było ciekawiej, tam nie marzną. Klimat bez mała angielski. Polecam, ale pewnie część forumowiczów już tam była. :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

liska pisze:Czekam z niecierpliwością :)
Izko,
Nie dałam Ci długo czekać, ale na razie ogród nie mój, nie myśl sobie ;:224
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

W HORTULUSIE byłam ,ale niestety pogoda była taka ,że nie za wiele dało się podziwiać . :?
Następnym razem jak pojadę nad morze to na pewno tam znów zawitam . ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Ja jak byłam w Dobrzycy to oczywiście nakupiłam różnego rodzaju kwiecia, egzotycznego dla południa Polski i było blisko, żeby mój mąż kazał mi wracać autostopem. Strasznie cieszyłam się z Ceanothusa - lilaka kalifornijskiego, ale do pierwszej zimy. Czy ktoś zimował w gruncie ten krzew w moich okolicach? Bez problemu za to zimuje kasztan jadalny i laurowiśnia, ale pod przykryciem z agrowłókniny.

Całuski Jolu, wybieram się do Twojego wątku :wit ,
berberysy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sty 2010, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Magdo.
Zainteresował mnie twój czarny bez.Jaki, fomując chcesz osiągnąć efekt końcowy?
I proszę napisz czy to zwykły "dziki" bez czy jakaś odmiana?
Pozdrawiam-Anna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Magduś fotki wspaniałe, a ta ławeczka na ostatnim zdjęciu,o rany cudo :shock: Coś takiego mogłabym mieć w ogrodzie, ale wtedy chyba nic bym nie zrobiła, tylko siedziała i delektowała się cudnym widokiem i zapachem....więc może dobrze , że nie mam 8-) :lol:
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Hejka,
Zamieszczę teraz parę fotek z mojego tzw. rosarium. Jak już wspominałam pomysł posiadania róż naszedł mnie po wizycie w Dobrzycy. Taras mojego domu jest położony ponad poziomem trawnika naokoło 1,5 metra. Początkowo taras miał tylko 1,5 metra szerokości, ale ponieważ na nasze potrzeby był za wąski, usypaliśmy taras ziemny. I teraz mamy przedłużenie w postaci trawnika. Piszę o tym dlatego, że to właśnie z tarasu rozciąga się widok na położony poniżej ogród różany. Pomagał mi mój zawsze pełen energii i pomysłów Tata.
Obrazek

Rosarium zaczęliśmy tworzyć wczesną wiosną 2010r. Zaczęło się od zebrania darni, wytyczenia rabat. Pergole już były. Zamysł nie jest skomplikowany.

Obrazek Obrazek Obrazek
Skarpę przy tarasie też obsadzę różami - okrywowymi. Aby brzegi trawnika nie obsuwały się na początku, wzmocniliśmy je deskami z budowy. Potem zostały usunięte.

Obrazek
Widok z drugiej strony. Na końcu posadziłam Szmaragda, aby było lepsze tło dla kwiatów. Siatka jest za bardzo ażurowa, nie ma tego efektu. Może zrobię obwódki z bukszpanu, ale na razie czekam na fundusze. Trochę szarpnęły mnie róże, ponad 100 krzaków na raz to spory wydatek ;:223
Obrazek
Początek lata
Obrazek Obrazek
Jak na róże tegoroczne urosły całkiem nieźle. Przyjęłam taką metodę obsadzania: 1 rząd 1 odmiana, ale chyba to zweryfikuję ze względu na mnogość odmian. Zauważyłam, że im wcześniej wiosną były sadzone tym ładniej się przyjmowały(patrz zdjęcie nr 4).
Obrazek

Fajny widoczek prawda? :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”