Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

11. Zupa chrzanowa

Surowce:
- kości drobiowe, wieprzowe albo mieszane
- kawałek mięsa surowego (o tym dalej)
- włoszczyzna
- ziemniaki
- słoiczek chrzanu na kwasku cytrynowym
- śmietana (niekoniecznie)
- przyprawy (sól, pieprz i majeranek, lubczyk, cząber, oregano czy co kto ma w ogrodzie

Robimy:
Na kościach i jarzynach ugotować lekki rosół. Przecedzonym zalać ziemniaki pokrojone w kostkę. Na dogotowaniu dołożyć kuleczki z mięsa. Mogą być ze zmielonego surowego np. pół na pół wołowe z wieprzowym, wtedy tylko wyrobić na gładko i uformować w kulki wielkości orzecha laskowego, mogą też być z gotowanego np. drobiowego, wtedy zmielić z bułeczką namoczoną i doprawić ziołami. Po ugotowaniu ziemniaków i kulek-pulpecików dodać do zupy chrzan i ponownie zagotować (krótko). Proporcje użytych składników są dowolne, jedni lubią na gęsto, jak krupnik, inni raczej czystą zupkę z kilkoma kulkami. Smak chrzanu ma być wyczuwalny, ale leciutko. Na talerzu można dodać kleks śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Nooooo Naleweczko!
Tą zupą trafiła byś natychmiast do serca mojego męża,I mnie taka zupa też pasuje,nawet bez śmietany,wszystko co z chrzanem u mnie jest na plus.Pamiętam smak sosu chrzanowego,który często przygotowywała moja babcia,ja choć już sama jestem babcią ,ciągle czuje te babcine smaki,ale sama już nie potrafię ich wydobyć,choć są zbliżone.
Pamiętam jeszcze zupę chrzanową podawaną z takimi maleńkimi kluseczkami,ale była pyszna.O ,i jeszcze zupkę z dyni.Też nam bardzo smakowała,Dlaczego ja nie podglądałam jak ona to robiła ?
No widzisz ,tą zupą przywołałaś moje dzieciństwo.Dziękuję.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

12.Potrawka /zapiekanka/ rybno-ziemniaczana

- Ryba -wyfiletowana,pokrojona w dość dużą kostkę,lub paski.
- Ziemniaki -ugotowane w skórkach,wystudzone,pokrojone w plasterki.
- Kubek dobrej śmietany.
- Sól,pieprz,dużo zielonego szczypioru,kopru,pietruszki..do wyboru.
- Masło.

Do wysmarowanego masłem naczynia wszystko układamy warstwowo:
Warstwa ryby
warstwa ziemniaków
sól,pieprz
zielenina
i od nowa to samo....
Na końcu zalewamy wszystko śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na ok 30-40 min.

Można też piec na ogniu pod przykryciem ,na dość wolnym ogniu,pilnując by się nie przypaliło
Tak przygotowaną zalewamy śmietaną i możemy wstawić do piekarnika.
Już gotowe,można jeść. Podajemy z surówkami.

Życzę smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Naleweczko
Wpisz sobie numer przepisu,nasz admin tego wymaga dla zachowania porządku w przepisach.
To będzie 17 numer,ja przeskoczyłam już na 18.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Po sprawdzeniu kilku przepisów,uznałam że żaden mi nie pasuje i nie będę polecać niesprawdzonego.A więc podam ci mój sprawdzony,może ci posmakuje.

13.Strogonof

Do rondla wlać oliwę, dość sporo.
Polędwica wołowa - pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2x2 obsmażyć aż się mięso zetnie, wrzucić do innego rondla.
Cebula - pokroić w kostkę , zeszklić,dołożyć do mięsa.
Pieczarki lub grzyby - pokroić, obsmażyć na tym samym tłuszczu, dołożyć do mięsa.
Ogórek kiszony ? pokroić w kostkę i obsmażyć na tym samym tłuszczu.
Wsypać łyżkę czerwonej , sproszkowanej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

To wszystko zalać rosołem lub innym wywarem mięsnym,albo warzywnym.
Gotować na wolnym ogniu pod półprzykryciem do miękkości.
Na koniec można zrobić delikatną zatrzepkę z 1łyżki mąki albo zasmażkę.Zalać kubkiem dobrej śmietany.

Należy pamiętać, żeby nie solić mięsa ani innych składników do smażenia. To można zrobić póżniej.

Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

I obiecana kapusta czerwona zasmażana.

14.Kapusta czerwona zasmażana

Składniki:
- Główka czerwonej kapusty
- Kawałek świeżej słoninki ok.10dkg.
- Średniej wielkości cebula
- Sok z cytryny
- Duża łyżka cukru
- Duża łyżka mąki
- Sól ,pieprz,magi
- Szklanka wywaru-warzywnego,mięsnego albo rosołu.
- Dużo zielonej pietruszki
Sposób przyrządzania:
Kapustę poszatkować,ugotować w słonej wodzie.Odcedzić.
Słoninę pokroić,wysmażyć,wrzucić pokrojoną cebulę,zezłocić i od razu wsypać łyżkę mąki.Chwilę mieszać aż zasmażka zacznie nabierać lekko złotawego koloru.To wlać do kapusty.
Dodać resztę składników,zalać wywarem.Dosmaczyć.
Trzymać jeszcze chwilę na ogniu pilnując by się nie przypaliło.
Jeśli kapusta będzię zbyt gęsta,można jeszcze podlać odrobinę wywaru.

Tym sposobem można zrobić kapustę białą,tylko zamiast cytryny ,dodaję duże kwaśne jabłko,starte na jarzynówce dużymi łezkami i dodaję duuużo kopru. Albo łyżkę koncentratu pomidorowego.

Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

15. Sznycelki cielęce

Mięso cielęce bez tłuszczu i błon,kroimy na kawałki i rozbijamy jak schab.
Solimy,pieprzymy i odstawiamy na ok. godzinkę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz /oliwa,smalec/.
Mięso obtaczamy ze wszystkich stron w mące i kładziemy na patelnie.Mięso musi dobrze skwierczeć.Smażymy z dwóch stron bardzo krótko /aby się lekko zezłociły/ i odkładamy do głębszego rondelka, jeden na drugim ,przykrywając pokrywką.
Na tym samym tłuszczu obsmażamy cebulę pokrojoną w dość grube piórka,do zeszklenia.
Dodajemy sól,pieprz, majeranek.
Wysypujemy do rondelka z mięsem.
Na patelnię wlewamy troszeczkę wody żeby ją, mówiąc zwyczajnie, popłukać.
To wlewamy do mięsa, bardzo delikatnie mieszamy.Przykryć szczelnie i zostawić na rozgrzanej płycie.Ok 10 min.Nie dopuścić do zagotowania.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Jeszcze wam dodam na noc,będziecie miały o czym myśleć.

16. Medaliony z polędwicy

Składniki:
  • - Polędwica wieprzowa
    - 3 cedbule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 kieliszek koniaku
    - 1 łyżka masła
    - sól,pieprz
Wykonanie
Poledwice pociąć na plastry grubości ok.3 cm.,rozgniesć ręką,/po prostu trochę rozbić/posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Cebule pokroić w piórka,lekko podsmażyć aż się zeszkli.Wrzucić lekko rozgnieciony czosnek,posolić ,popieprzyć.Na koniec wlać kieliszek koniaku.Przykryć i odstawić.
Polędwice otoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie lub smalcu.
Medaliony układać w naczyniu z cebulką.Na koniec dodać łyżkę masła,przykryć i na kilka minut postawić na gorącej płycie ,lub na minimalnym ogniu.Dosłownie kilka minut 3-5 min.Jeśli zajdzie potrzeba ,dosolić.

Gotowe medaliony układam na talerzu a na nich cebulkę.
Podaje z ziemniakami pure i surówką z kiszonej kapusty.

Poledwice smażymy bardzo krótko bo inaczej stwardnieje.
Takie medaliony można robić też z polędwicy wołowej.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

17. Koszyczki z pstrąga (porcja dla dwóch osób)

Składniki:
  • - 2-3 ryby (np. pstrąg i sum )może być jeden gatunek.
    - 2 cebule
    - 1 por
    - 1 liść kapusty
    - 2-3 pomidory
    - sól, pieprz,
    - bazylia,pietruszka
    - czosnek
Robimy:
Rybę przeciąć wzdłuż grzbietu,wyfiletować,posolić,popieprzyć,delikatnie skropić cytryną.Odstawić.
Resztę ryby posiekać(pokroić w drobne kawałeczki),dodać podsmażoną na maśle cebulkę,sól,pieprz,bazylię i pietruszkę.Skropić cytryną,wymieszać.
Filet z pstrąga układamy na kawałku liścia kapusty,rybę zawijamy tak by powstał koszyczek.Do koszyczka wkładamy farsz z ryby,owijamy długim liściem pora,
zawiązujemy.
Na wierzch kładziemy kawałeczek świeżego masła.
Koszyczki z podstawkami z kapusty układamy w naczynku żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika ok.200st. na 35-40 min.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy po włosku.
Świetnie smakują też jako zimna przekąska.
Tym sposobem można robić inne ryby.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

18. Sos pomidorowy sposobem włoskim

Składniki:
2-3 dorodne pomidory
cebula,czosnek
oliwa ok. 4-5 łyżek
sól,pieprz
bazylia (dużo)
Robimy:
Pomidory należy sparzyć,usunąć skórkę i gniazda nasienne.Kroimy w kostkę.
Czosnek i cebulę kroimy drobniutko.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek,potem cebulkę,nastęnie pomidorki.Solimy,pieprzymy do smaku i dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,cały czas sprawdzając,by się nie przypalił.Po 10-15 min. powinien być już gotowy.

Po wyjęciu ryby z piekarnika ,polewamy sosem
Podaję z dowolną surówką.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

19. Rybka w cieście naleśnikowym

Rybę filetować, nasolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawą włoską, lub ziołami jakie lubimy.
Odstawić na ok. 1 godzinę.
Przygotować ciasto naleśnikowe z solą i ziołami.
Rybę kroimy na niezbyt małe kawałki,nadziewamy na patyczki,zanurzamy w cieście i smażymy w glębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
eMZet
1000p
1000p
Posty: 1336
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Może królik w musztardzie.

20. Królik w musztardzie (Porcja dla 6 osób. Czas przygotow. 30 min.)

Składniki:
  • - 1 tuszka królicza wagi ok. 1,5 kg,
    - 2 łyżki ostrej musztardy,
    - 1 łyżka oliwy,
    - 2 łyżki bialego wytrawnego wina,
    - 4 łyżki śmietany,
    - sól, pieprz.
1. Połączyc ze sobą i dokladnie wymieszać oliwę i musztardę. Osolić i doprawić
pieprzem.
2. Tuszkę królika opłukać, osuszyć i podzielić na 6 części. Posmarować je rozprowadzoną oliwą musztardą, ułożyć w rynience do pieczenia i wstawić do nagrzanego do temp. 260 oC piekarnika. Po 10 min zalać 125 ml wody, po czym
piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiając sosem z pieczenia. Wyjać z
pieca.
3. Królika przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Rynienkę wstawić
na ogień. wlać wino i mieszać drewnianą łyżką aż do niemal całkowitego odparowania. dodać smietankę i ogrzewać, caly czas intensywnie mieszając, tak
by nie dopuścić do zagotowania sie sosu. Zdjąć z ognia, doprawić solą i ponownie wymieszać. Sosem tym polać ułożone na półmisku porcje królika. Podawać z makaronem domowym.
Mietek.
eMZet
1000p
1000p
Posty: 1336
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

21. Pasztet z królika. (12 porcji. Czas przygotow. 3 godz.)

Składniki:
  • - tuszka z 1 królika,
    - 250 g wątróbki cielęcej,
    - 250 g podgardla wieprzowego lub schabu karkowego,
    - 50 g słoniny,
    - 1 marchewka,
    - 1 średnia cebula,
    - 1 korzeń pietruszki,
    - 2 liście laurowe,
    - 8 ziaren ziela angielskiego,
    - 2 suszone borowiki,
    - 4 jaja,
    - 50 g bułki,
    - 50 ml koniaku,
    - 1/2 łyżeczki imbiru,
    - sól, pieprz, galka muszkatołowa,
    - tłuszcz do smarowania formy.
Robimy:
1. Grzyby opłukać. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać, umyć. Wątróbkę cielęcą obrać z błon, pokroić na plastry. Królika, podroby, podgardle wieprzowe, obrane jarzyny, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka, zalać wodą, by przykryła składniki, osolić, gotować na małym ogniu
1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać na 10 min wątrobkę cielęcą.
2. Podroby i mięso wyjąć z wywaru, wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości,
[/b]bułke namoczyć w 100 ml wywaru. Mięso i bułke zemleć 2 razy. Osolić, przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, dodać jaja i koniak. Całość
utrzeć na jednolitą masę. Słoninę pokroic w cienkie plastry.
3. Formę pasztetową wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami słoniny, napełnić masą pasztetową. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220 oC, ok. 1 godz.
Ostudzić. Wyłożyć na półmisek. Podawać na zimno z sosem cumberland.
Mietek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Posty: 22036
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Centrum Polski
Kontakt:

Post »

Czy w dzisiejszych czasach mięso z królika kupuje się bez problemu???
Dawniej były hodowle,znane w okolicy więc zamawiało się tuszkę.
W domu moich teściów sporządzany był barszcz biały i pieczeń.Niestety - nie przejęłam tego zwyczaju i od paru lat nie jadamy tego mięsa.
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Posty: 374
Od: 3 paź 2006, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Południe Gdańska

Post »

KaRo, mięso z królika można kupić /niestety mrożone/w MAKRO. Jest zawsze. Bardzo lubię pieczonego w brytfannie króliczka i jest to jedno z najzdrowszych mięs, jeśli masz metę na takiego ze wsi. Niestety sama nie przygotowuję, kuchnia to nie jest miejsce, gdzie lubię przebywać najbardziej. Królik to specjalność mojej mamy i niech tak zostanie.

Aurynko, prawdziwe kołduny, to są pierożki z mięsa /powinna być baranina z wołowiną i odrobiną łoju wołowego/, gotowane i podawane w rosole. Nigdy w barszczu !

W mojej /litewskiej/ rodzinie, kołduny uległy przemianie, ponieważ ja od dziecka nie lubię baraniny. Lubię je tak bardzo, że nauczyłam się i sama je robię.
Surowe mielone, pół na pół: wieprzowina np. łopatka i wołowina , najlepsza z antrykotu (odpowiednik schabu u świni), jak uda się zdobyć to warto dodać trochę łoju wołowego. Do tego zmielonego mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, sól, pieprz i koniecznie majeranek oraz kilka łyżek rosołu. Mięso bardzo dobrze wyrabiamy. Robimy ciasto jak na pierogi ( ja mąkę zaparzam wrzątkiem) i szklanką wycinam malutkie kółka, wkładam kuleczkę z mięska i lepię pierogi.
Kołduny powinny być gotowane w rosole, ale ponieważ taki rosół robi się potem jak zupa, ja gotuję je w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej ok. 8-10 min. Ugotowane odcedzam wkładam do talerza i zalewam ugotowanym osobno rosołem. PYCHA
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”