Pomysłowa i tania pergola

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Leda, bardzo podoba mi się ten podest, czy możesz napisać coś więcej: gdzie można kupić takie płyty, na czym są położone i czym zabezpieczone?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Ledo, już jestem w Twoim pięknym ogrodzie i czytam o podeście :)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

O miło mi Martusiu, że w Twoich oczach znalazł on uznanie. Drewniane panele kupowane w Castoramie - 6 zł sztuka. Pod spodem folia budowlana, podziurawiona, żeby woda deszczowa wsiakała w ziemię. Zaimpregnowany pospolitym impregnatem do drewna w kolorze "czerwień szwedzka". Parę puszek tego wyszło, bo trzeba 2X. Robocizna rodzinna. Można wykorzystać starsze dzieci, zwłaszcza chłopców :lol:
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Post »

Wasze pomysły rewelacja!Ja też chyba trochę pozgapiam :oops:
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2009, o 08:32

Post »

Ratuuuuuuuuujcie!!!!!!!!!!!
Moja pergola na której rosło czekoladowe pnącze, 2 Clematisy i wino właśnie połamała się na kawałki. Burza i nawałnica zrobiły swoje a kiepska jakość stali też pewnie w jakimś stopniu zawiniła. Miejsce w którym rosną rośliny jest narażone na deszcze i wiatr, więc nie stawiałyśmy z siostrą (to jej idea) pergoli drewnianej - wiadomo, konserwacja i widziałyśmy u znajomych kilka takich drewnianych kratek, które po 2-3 latach próchniały przy ziemi mimo konserwowania. Tą stalową, malowaną proszkowo korozja zeżarła teraz w trzecim roku ;:24 właśnie teraz, kiedy rośliny się ładnie rozkrzewiły.
Pomysły, które pooglądałam ciut wyżej bardzo mi się podobają ale może ktoś widział jakieś ciekawe podpory dla pnączy, które wytrzymają dłużej niż 3-4 lata...
Myślałam o ew. zrobieniu czegoś w rodzaju wigwamu z bambusowych tyczek - kiedyś widziałam takie dość grube i długie 2,5-3m...
A może jakaś plastikowa kombinacja - wiem, że to nieekologiczne i z estetyką na bakier, ale pod roslinami i tak niewiele tej pergoli widać a nie było by problemu z gniciem albo korozją...
I nie myślcie, że to z lenistwa - żal mi te rośliny zdejmować i szarpać, żeby co jakiś czas kratki malować.
Pozdrawiam i liczę na Was, Ala ;:100
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Arete pisze:stalową, malowaną proszkowo korozja zeżarła teraz w trzecim roku
To jest fizycznie niemożliwe - ktoś coś solidnie sknocił :?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

opiero dzisiaj trafilam na ten watek i musze przyznać że pergolka mnie zachwyciłam. W związku z wygladem i kosztem materiału.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2009, o 08:32

Post »

Łysy pisze:
Arete pisze:stalową, malowaną proszkowo korozja zeżarła teraz w trzecim roku
To jest fizycznie niemożliwe - ktoś coś solidnie sknocił :?
No, pewnie masz rację ale kupowałyśmy to z siostrą pierwszy raz a do środka nie da się zajrzeć. W każdym razie, wczoraj wieczorem podjęłyśmy decyzję i rozsadziłyśmy rośliny pod słupy wysokiego napięcia i linii telefonicznej na brzegu posesji. Jak im nie damy rosnąć wyżej niż 2-3m, to chyba nie będzie problemu ;:24
Czas pokaże, ale z pergoli się na jakiś czas wyleczyłam. :?
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Re: Pomysłowa i tania pergola

Post »

Witam
pergola i podest ,bardzo mi się podobają
pozdrawiam Elżbieta
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

z czego pergola dla pnączy?

Post »

Proszę o poradę czy rośliny -pnącza - mogą rosnąć na metalowych pergolach , czy zimą np. bluszcz Hedera lub inny zimozielony nie będzie przy takiej pergoli przemarzał? a latem czy metal za b. się nie nagrzewa?
duduś
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: z czego pergola dla pnączy?

Post »

duduś no właśnie może być takowy problem z metalem.Najlepsze jest drewno.
Ja mam i stalowe pergole-winorośl trzyma się bo jest wytrzymała,ale hedera.........idzie ale po ziemi, przemarza u mnie na kratce stalowej.Albo ją wyrzucę i dam drewnianą albo się uprę i gęsto zasadzę-większy okaz powinien lepiej znosić skoki temperatury.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Jednocześnie poszuuję pnączy które są zimzielone a nadają się na taką pergolę wolnostojącą , która przedziela podwórko i są tam często wiatry i przeciągi Nie musi to być pnącze może jakaś inna roślina nadaje się do takich warunków?
duduś
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktoś na Forum pokazywał,że ma starannie owiniętą metalową pergole sznurkiem. Też mam zamiar tak zrobić.
Waleria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

KaRo ostatnio pokazywała metalową rurę owiniętą sznurkiem...
KaRo pisze:Właśnie dlatego by moja glicynia miała zimą komfortowe warunki ,
przed zamontowaniem stalowej rury okręciłam ją grubym sznurkiem .

Pędy glicynii tak ściśle przylegają do rury,że nie ma mowy by wścibić tam choćby szpilkę.
Glicynia ma potwornie silne pędy... trudno było mi to sobie wyobrazić póki nie zobaczyłam na żywo
Zgniata w morderczym uścisku tę metalową rurę :shock: ,absolutnie nie może więc 'opierać się' na innym drzewie czy krzewie

Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak się zastanawiam,czy warto owinąć metalowe pręty starymi kablami?
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”