Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
- klara-0226
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lip 2007, o 08:36
Bukszpan
Witam!
Właśnie teraz przymierzam sie do ukorzeniania bukszpanu ogólnie wiem jak ma to wygladać a moje pytanie konkretnie dotyczy warunków przechowywania ukorzenionych sadzonek przez zime.
Właśnie teraz przymierzam sie do ukorzeniania bukszpanu ogólnie wiem jak ma to wygladać a moje pytanie konkretnie dotyczy warunków przechowywania ukorzenionych sadzonek przez zime.
Ukorzeniam w sierpniu wsadzając gałązki do ziemi na jakiejś małej grządce, i pozostawiam przez zimę lekko okrywając np. gałązkami ze świerka, na wiosnę prawie wszystkie wypuszczają nowe przyrosty czyli ok. 99% jest już ukorzeniona. Zostawione w doniczce na zimę przemarzną, a jeśli będziesz trzymać w ogrzewanym pomieszczeniu mogą przemarznąć w następną zimę, chyba że będzie łagodna 

- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy jest najlepszy czas na ukorzenianie bukszpanu?
Kiedy jest najlepszy czas na ukorzenianie bukszpanu? Proszę doradżcie i podzielcie się ze mną własnymi doświadczeniami.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja ukorzeniam bukszpan przysypując dolne gałązki ziemią od wiosny do jesieni już wypuszcza korzenie ,ale co do sadzenia na stałe miejsce to chyba lepiej robić to wiosną .Przez lato zdąży się już troszkę zadomowić na nowym miejscu i nie odchoruje tak mocno .Ja sadziłam już i wiosna i jesienią i wydaje mi się ,że te wiosenne sadzonki lepiej rosną niż jesienne 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ukorzenianie bukszpanu
Najlepszym okresem rozmnażania jest okres od września do marca. We wrześniu rozmnaża się bukszpan w skrzyniach inspektowych, bez nakrycia oknami ale ocieniowanych. Zimą wytwarza się kalus. Na wiosnę roślinki zaczynają się rozwijać i wypuszczać młode pędy. W szkółkach w Niemczech tnie się sadzonki w lutym-marcu i wysadza się je bezpośrednio w gruncie. Zalecane pH gleby 5,1 do 5,7. Nie sadzić zbyt gęsto ani za głęboko, gdyż sadzonki mogą zgnić. Dobrze działa przykrycie międzyrzędzi torfem co sprzyja ukorzenianiu. Gdy pojawią się młode przyrosty można zacząć nawożenie. Można też ukorzeniać w sierpniu ale to już wyższa szkoła (wskazana szklarnia). Na dzień dobry to tyle. Witam wszystkich!!! Przemek