Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
basiap
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2007, o 16:07

Post »

I udało się.
Wszystkie gałązki bukszpanu które wsadziłam w ziemię i przykryłam butelkami się przyjęły.
Już jestem pewna bo na każdej są młode listki - ale co dalej ?
Kiedy mogę ściągnąć butelki żeby ich nie zniszczyć ? Kiedy przesadzić z doniczek do gruntu ?
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Możesz już to zrobić ,bo mrozy raczej nie powrócą.Gdyby pojawiły się jaśniejsze listki ,które opadną ,to wkrótce wybije nowe pędy .Teraz tylko woda i nieco nawozów wieloskładnikowych
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

A mam to być jaki ukorzeniacz ( do roślin zielonych, półzdrewniałych, zdrewniałych)
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Nie musisz stosować ukorzeniaczy ,chyba że chcesz. Najważniejsza jest wilgotna, świeża gleba i ciepło.
Awatar użytkownika
klara-0226
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2007, o 08:36

Bukszpan

Post »

Witam!
Właśnie teraz przymierzam sie do ukorzeniania bukszpanu ogólnie wiem jak ma to wygladać a moje pytanie konkretnie dotyczy warunków przechowywania ukorzenionych sadzonek przez zime.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymałem sadzonki w mieszkaniu i sa ok :)
Awatar użytkownika
allize
50p
50p
Od: 3 lis 2006, o 14:09

Post »

Ukorzeniam w sierpniu wsadzając gałązki do ziemi na jakiejś małej grządce, i pozostawiam przez zimę lekko okrywając np. gałązkami ze świerka, na wiosnę prawie wszystkie wypuszczają nowe przyrosty czyli ok. 99% jest już ukorzeniona. Zostawione w doniczce na zimę przemarzną, a jeśli będziesz trzymać w ogrzewanym pomieszczeniu mogą przemarznąć w następną zimę, chyba że będzie łagodna :)
Awatar użytkownika
bartelsz
200p
200p
Od: 11 cze 2007, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma problemu też zrobiłem grządkę w cieniu w ukorzeniacz nawet nie przykrywałem i 70% przeżyło ok 90szt.
annn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2007, o 09:10

Post »

A co zrobić, żeby rosły? Bo moje marnie rosną, a kupiłam je wielkości ok 35 cm. Kiedy podsypać i jakim nawozem??
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Bukszpan rośnie powoli , musisz się uzbroic w cierpliwośc. :P
moje roślinki moja radośc
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiedy jest najlepszy czas na ukorzenianie bukszpanu?

Post »

Kiedy jest najlepszy czas na ukorzenianie bukszpanu? Proszę doradżcie i podzielcie się ze mną własnymi doświadczeniami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Nie ma najlepszego czasu ukorzeniania
i tak ukorzenioną sadzonkę bukszpanu powinno sie przez pierwsze 2 lata trzymać w doniczce i dopiero w trzecim roku wysadzić do gruntu.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ukorzeniam bukszpan przysypując dolne gałązki ziemią od wiosny do jesieni już wypuszcza korzenie ,ale co do sadzenia na stałe miejsce to chyba lepiej robić to wiosną .Przez lato zdąży się już troszkę zadomowić na nowym miejscu i nie odchoruje tak mocno .Ja sadziłam już i wiosna i jesienią i wydaje mi się ,że te wiosenne sadzonki lepiej rosną niż jesienne :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Przepraszam za poprzedni mój post źle go napisałem;/
Co do ukorzeniania ukorzeniaczem to najlepiej takie młode ukorzenione sadzonki sadzić do ziemi wiosną w czwartym roku po ukorzenieniu (dla tych co chcą szybciej do ziemi wsadzić to w trzecim roku, ale nie polecam, bo roślinka jest młoda)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ukorzenianie bukszpanu

Post »

Najlepszym okresem rozmnażania jest okres od września do marca. We wrześniu rozmnaża się bukszpan w skrzyniach inspektowych, bez nakrycia oknami ale ocieniowanych. Zimą wytwarza się kalus. Na wiosnę roślinki zaczynają się rozwijać i wypuszczać młode pędy. W szkółkach w Niemczech tnie się sadzonki w lutym-marcu i wysadza się je bezpośrednio w gruncie. Zalecane pH gleby 5,1 do 5,7. Nie sadzić zbyt gęsto ani za głęboko, gdyż sadzonki mogą zgnić. Dobrze działa przykrycie międzyrzędzi torfem co sprzyja ukorzenianiu. Gdy pojawią się młode przyrosty można zacząć nawożenie. Można też ukorzeniać w sierpniu ale to już wyższa szkoła (wskazana szklarnia). Na dzień dobry to tyle. Witam wszystkich!!! Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”