Phalaenopsis Marie's Delight i inne....

Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalaenopsis Marie's Delight

Post »

Ba, tylko czy ja dożyję.. :?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dlatego lepiej jest kupować dorosle rośliny, ale jak już masz sadzonkę, to po prostu musisz cieprliwie czekać, ale nie wiadomo, czy ona dożyje, bo wiadomo, że błedy w uprawie się zdarzają.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Storczykowa, pooglądałam sobie Twoje królestwo i w głowie mi się nie mieści, że można mieć tyle piękności w domu, a ile z tym roboty. Jestem zachwycona.
Stąd też wypływa Twoja wiedza.
Ja mam wiele innych kwiatków w domu, głównie wyhodowanych z nasionka i uczę się na nich cierpliwości.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma wcale dużo roboty ze storczykami, tylko raz na dwa tygodnie podlewać i to wszystko, Vandy kąpać... Oczywiście codziennie je oglądam, ale to raczej przyjemność niż robota. Storczyki to niezwykle przyjemna pasja.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

A nazbierać te hektolitry wody dla storczyków?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz mozliwość, nabierz sobie wody ze studni, ale na razie nie masz Vand, więc nie musisz się spieszyć. Vandy muszą być kąpane, jeśli mają długie korzenie, to wiadro musi być spore, bo korzenie bardzo łatwo się łamią i trzeba na nie uważać. A storczyki doniczkowe np. Phal. się podlewa normalnie, butelką lub podlewaczką.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Mój maluch, phalaenopsis, stoi jak zaklęty, nic nowego u niego nie widać.
Może liście zrobiły się grubsze i dłuższe.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonka Phal. marie's delight?
Nie będzie rósł tak od razu. To malutka sadzonka, musi się zaaklimatyzować, po jakimś czasie zacznie powolutku rosnąć, a za kilka lat powinien być zdolny do kwitnienia, jeśli przeżyje do tego czasu, sadzonki są delikatne. Też mam sadzonkę tego Phal., puszcza malutki, nowy listek, ale jeszcze dużo czasu minie, żeby urósł duży. Pewnie jest podobnej wielkości co twój.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Tak sadzę, że maluch w tym samym wieku. Zmieniłam mu podłoże, bo tamto za długo schło i trudno było mi upilnować korzeni.
Listki zrobiły się grubsze i solidniejsze, bo na początku były cieniutkie jak papier.
W międzyczasie odkryłam, że moja cambria ma gnijące korzenie i tej chyba nie uratuję, bo wszystkie korzenie musiałam usunąć.
Storczykowa, fajnie, że Twój phalek puszcza już nowy listek. Znaczy, że mu dobrze. :)
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początku też były cieniutkie jak papier, ciągle są cieńkie, ale już nie tak, jak na początku. Nowy listek idzie, więc chyba zaczyna się aklimatyzować. A jak twój sztywnieje, to też raczej jest dobrze. jak wyglądały jego korzonki, gdy go przesadzałaś?
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Zdrowe, zielone korzonki, grubości zapałki.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, gratuluję pięknej sadzonki. Widać, że niedawno została wyciągnięta z butelki. Napisz proszę w jakiej temperaturze ją trzymasz i jak wygląda sprawa wilgotności powietrza?
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Wilgotność stale podnoszę, wszystkie storczyki stoją na parapecie narożnym w oknie, niektóre w szklanych pojemnikach na podstawkach, aby nie moczyły się dna doniczek. Tego malucha trzymam w szklanej kuli do 1/3 wypełnionej wodą a storczyk umieszczony jest na zaklinowanej w niej podstawce. Wilgotność w tej okolicy wynosi ponad 50 %, a myślę, że w okolicy samej roślinki nad wodą jest większa. Hm, temperatura -w nocy około 18 C, w dzień do 23 C.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam phal. marie's delight ale mam inne sadzonki ( pewnie od tego samego sprzedawcy) i rosną. Trzymam je podobnie jak Ty w małym akwarium, z dnem wyłożonym keramzytem. Po zakupie od razu przesadziłam w podłoże grubsze wymieszane z drobniejszym i widzę jak puszczają listki i korzonki. Sadzonka z wiosny już jest dość sporawa i ma 4 piękne długie, grube korzonki, te jesienne dopiero wiosną pokażą co potrafią ale i tak jestem zadowolona,że rosną. Trochę je doświetlam zwykłą żarówką energooszczędną (siadam blisko okna, na parapecie stawiam lampę, ja czytam a kwiatuszki się grzeją i opalają). Życzę powodzenia i szybkiego kwitnięcia. Odważna jesteś - ja na botaniczne zdecydowałam się po 5 latach...a teraz jestem w nich ;:167
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Odważna, albo lekkomyślna.
Teraz się zastanawiam. Może dałam zbyt grube podłoże, o to przesycha w ciągu 2 dni, a nie chciałabym znów go przesadzać.
Przesycha na zewnątrz, wewnątrz trzyma jeszcze wilgoć, w efekcie po 5 dniach musi znów być podlany?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”