Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

kasiunieczka_32 pisze:Witaj :wit
Po tym co zobaczyłam spodziewam się, że dalszy ciąg będzie równie powalający :shock: Wspaniałe vandowate i ich kwitnienia ;:63 Pierwsza pomarańczowa to nie jest przypadkiem jakaś ascocenda? Ostatnia wg mnie to vascostylis, lecz nazwy musiałabym poszukać.
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia masdevalli ;:65

kasiunieczka_32, masz rację to Vascostylis Thai Sky. Dziękuję bardzo za trop.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Humor choć zły nie był, na pewno stał się jeszcze lepszy :;230
Maczku jeśli bez fiszki to pozostawiamy ją bez nazwy ale z racji rozmiaru oraz koloru kwiatów możemy ją pewnie nazywać ascocendą :wink:
Bardzo chętnie oglądniemy twój Orchid-box, jeśli będziesz tak dobry i pstrykniesz mu zdjęcie. Jestem bardzo ciekawa :roll:
Masdevallia na razie jedna, jak u mnie, ale kolejne już w drodze. Jeśli możesz to powiedz także jaką masz :?: Aktualnie jestem na etapie właśnie masdevalliowym :oops:

Jeśli to Vascostylis Thai Sky to świetnie, u mnie właśnie rośnie pęd na Vascostylis Thai Sky 'Blue Ocean" - kwiaty ma granatowo - niebieskie.

Oj, czekam niecierpliwie na kolejne fotki ;:65
makosiu
100p
100p

Post »

Wedle życzenia ciąg dalszy roślinek z mojego rezerwatu. Pierwsze pokaże Phalaenopsis-y Hybrydy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis Perolic (kupiony w markecie bardzo przelany)

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis miniaturka

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
makosiu
100p
100p

Post »

kasiunieczka_32 pisze:Humor choć zły nie był, na pewno stał się jeszcze lepszy :;230
Maczku jeśli bez fiszki to pozostawiamy ją bez nazwy ale z racji rozmiaru oraz koloru kwiatów możemy ją pewnie nazywać ascocendą :wink:
Bardzo chętnie oglądniemy twój Orchid-box, jeśli będziesz tak dobry i pstrykniesz mu zdjęcie. Jestem bardzo ciekawa :roll:
Masdevallia na razie jedna, jak u mnie, ale kolejne już w drodze. Jeśli możesz to powiedz także jaką masz :?: Aktualnie jestem na etapie właśnie masdevalliowym :oops:

Jeśli to Vascostylis Thai Sky to świetnie, u mnie właśnie rośnie pęd na Vascostylis Thai Sky 'Blue Ocean" - kwiaty ma granatowo - niebieskie.

kasiunieczka_32, dobrze postaram się zrobić kilka fotek, co do Masdevalli to mam Amazone 'Tala Sca'
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
makosiu
100p
100p

Post »

Następne będą Phalaenopsisy rodzajowe

Phalaenopsis bellina (zakwitła po 1,5 roku aklimatyzacji u mnie)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz Bellina w świetle lamp sodowych, zupełnie inne wybarwienie.

Obrazek

Phalaenopsis equestris var. alba (niestety już biega z aniołkami)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis Mini Mark (aktualnie rośnie nowy pęd kwiatowy)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis pantherina (kwitnienie sklepowe)

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis tetraspis (kwitnienie sklepowe, ale już jest znowu w pączkach)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis venosa (zakwitła po 1,5 roku aklimatyzacji u mnie)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Wspaniałe ;:63 nie tyle hybrydy, co botaniki, które sam doprowadziłeś do kwitnienia. Podziwiam ;:108
Piękne zdjęcia i widać już na niektórych całą storczykową dżunglę :wink:
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit
Vandy powaliły mnie na kolana ;:180 a co to będzie jak ujawnisz swoje pozostałe :;230
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A powiedz mi kochany jak to z tym ebayem jest.Znalazłam tą roślinkę co Ty masz.I teraz jak wygląda płatność i kontakt ze sprzedawcą ?Ile na paczkę trzeba czkać itd.Jestem bardzo nią zainteresowana.W jakim czasie od zakupu Ci zakwitła? :roll: :roll:
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Fantastyczne Phalaenopsis! Nawet jest TETRASPISIK! Naprawdę uwielbiam ten gatunek, jest super. Bellina i te inne botaniczne też są super, hybrydy oczywiście też i masz ich dużo. A bellina ci pięknie okwitła, mam nadzieję, że moja tez powtórzy kwitnienie. masz piękną kolekcję, Vandy i Phal. przecudne, dużo masz wszystkich storczyków?
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Kurcze no... to ja w związku z tym sprostowaniem bije się w pierś bo walnęłam byka rodzajowego względem Ciebie ;:180 Bardzo przepraszam :)
Twoje hybrydy i botaniczne zrobiły na mnie nie mniejsze wrażenie niż vandy, a belinka w świetle lamp sodowych po prostu zwaliła z nóg (kolejny raz u Ciebie), zdjęcia również same w sobie - cudne
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
makosiu
100p
100p

Post »

myrtille1986 pisze:A powiedz mi kochany jak to z tym ebayem jest.Znalazłam tą roślinkę co Ty masz.I teraz jak wygląda płatność i kontakt ze sprzedawcą ?Ile na paczkę trzeba czkać itd.Jestem bardzo nią zainteresowana.W jakim czasie od zakupu Ci zakwitła? :roll: :roll:
Z eb.y-em to chyba nie pomogę ponieważ sam nie mam tam konta i zamówiłem przez pośrednika który ma zarówno konto na eb.y-u jak i w systemie PAYPAL (płatności). Paczuszka przyszła w przeciągu tygodnia. Stan roślin bardzo dobry (bardzo rozbudowany system korzeniowy, widać że były hodowane w wysokiej wilgotności). Kupiłem ją w maju 2010r. a zakwitła pod koniec września i do tej pory utrzymuje kwiaty.
Storczykowa pisze:Fantastyczne Phalaenopsis! Nawet jest TETRASPISIK! Naprawdę uwielbiam ten gatunek, jest super. Bellina i te inne botaniczne też są super, hybrydy oczywiście też i masz ich dużo. A bellina ci pięknie okwitła, mam nadzieję, że moja też powtórzy kwitnienie. masz piękną kolekcję, Vandy i Phal. przecudne, dużo masz wszystkich storczyków?
Dusiu, kiedyś miałem blisko 100 ale w tym roku po powrocie z urlopu miałem problemy z jakąś chorobą bakteryjną na Phalaenopsis-ach. Bardzo dużo hybryd padło ofiarą mojego błędu hodowalanego (bardzo duża wiglotność w pomieszczeniu oraz brak ruchu powietrza). Wystarczyło 1,5 tygodnia.
nieinna pisze:Kurcze no... to ja w związku z tym sprostowaniem bije się w pierś bo walnęłam byka rodzajowego względem Ciebie ;:180 Bardzo przepraszam :)
Twoje hybrydy i botaniczne zrobiły na mnie nie mniejsze wrażenie niż vandy, a belinka w świetle lamp sodowych po prostu zwaliła z nóg (kolejny raz u Ciebie), zdjęcia również same w sobie - cudne
nieinna, Co do sprostowania to ubawiłem się setnie. Pozdrawiam
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow...alez Masz śliczności.
Z hybryd, najbardziej podoba mi się biały z czerwoną warżka i ciapkowany bialo-fioletowy.

Masz niezłą kolekcję botaników. Na dodatek pieknie kwitnących, gratuluje świetnej ręki do storczyków ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, kiedyś miałem blisko 100 ale w tym roku po powrocie z urlopu miałem problemy z jakąś chorobą bakteryjną na Phalaenopsis-ach. Bardzo dużo hybryd padło ofiarą mojego błędu hodowalanego (bardzo duża wiglotność w pomieszczeniu oraz brak ruchu powietrza). Wystarczyło 1,5 tygodnia.

To szkoda, że tak duzo ci uschło... A jakie masz jeszcze inne botaniczne poza tymi, co pokazałeś? Bardzo lubię Phal. i Vandy, a ostatnio botaniczne Phal. szczegolnie mnie fascynują, ale na razie nie mam ich dużo. Mam 5 róznych odmian equestrisa, tetraspis, schilleriana, bellina, violacea, amboinensis, 2 lueddemaniana i parę ciekawszych hybryd: Mini mark, 2 Liodoro, penang girl, lea marie salazar, i 2 sadzoneczki. A ty jakie masz?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
makosiu
100p
100p

Post »

kasiunieczka_32 pisze:Humor choć zły nie był, na pewno stał się jeszcze lepszy :;230

Kasiu, na życzenie wstawiam kilka fotek OrchidBox-a.

Przed wakacjami hodowałem Vandowate w wazonach. Wyglądało to tak:

Obrazek

Jednak na czas mojego wyjazdu musiałem wymyśleć jakiś automat który zapewni Vandom odpowiednią wilgotność i nie doprowadzi do uszkodzenia systemu korzeniowego. I wtedy będąc w markecie wymyśliłem właśnie "OrchidBox".

Obrazek

widok z góry

Obrazek

Jeśli się dobrze przyjrzycie to zobaczycie pojemnik na pościel 52 litry, dwa zasobniki na sztućce oraz cztery mniejsze zasobniki plastikowe. Dołożyłem do tego troche elektroniki i zadziałało.

Mały przykład:

Wilgotność i temperatura przed włączeniem automatyki

Obrazek

a teraz po

Obrazek

Co do korzeni to nie są może tak zielone jak te uprawiane przez namaczanie

Obrazek

ale za to bardzo szybko kwitną ponownie. Zapewne jest to spowodowane tym że rośliny wymaganą wilgotność pobierają także przez liście które "pławią" się w mgiełce wytworzonej za pomocą jonizatora oraz wentylatorka. Przez co nie "traci" czasu na rozbudowę systemu korzeniowego. Dzięki temu może korzenie nie są bardzo rozbudowane ale liście są bardzo sztywne i grube. Co sądzę żę oznacza dobrą kondycję rośliny skoro tak chętnie kwitnie. Z 5 dorosłych roślin 3 już zakwitły od czasu wakacji 2010r.

Uff... Mam nadzieję że moje spostrzeżenia oraz pomysły komuś z was pomogą. Nie jestem ekspertem i w swoich wywodach mogę się mylić. Jeśli tak jest to proszę o weryfikację. Jeśli mogę podpowiedzieć to urządzenie to świetnie sprawdza się przy reanimacji vandowatych. Ja aktualnie mam tam wsadzone dwa maluchy na odbudowę korzeni. Oprócz tego że jonizator automatycznie wytwarza mgiełkę co 3 godz przez okres ok 30 min to dodatkowo spryksuję jeszcze korzenie. Wszystkie vandowate w OrchidBox-ie od czasu wakacji nie były namaczane. Pozdrawiam.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Maczku uważam, że idealnie to wymyśliłeś jeśli są takie efekty w postaci kwitnień. Co najważniejsze w tym systemie to możliwość utrzymania stałej wilgotności. Ciekawi mnie jedynie, że tak na prawdę nie stosujesz namaczania. Na pewno jest to idealny sposób na dłuższe wyjazdy czy wczasy - jak sam napisałeś Twój Orchid-box był wymuszony właśnie tym czynnikiem.
Ja niestety cierpię na brak tzw. złotej rączki w domu i na dzień dzisiejszy nie mam nawet wiatraczka w akwarium, jedynie sama zamocowałam specjalne świetlówki :wink:
Bardzo mi się podoba Twój pomysł i już chyba wiem, jak troszkę ulepszyć moje akwa ;:180
Życzę powodzenia w dalszej uprawie i czekam niecierpliwie na kolejne wspaniałe kwitnienia - szczególnie vandowatych oraz masdevalli ;:65
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”