Żywopłot z leszczyny
Re: Leszczyna jako żywopłot
No dobra, to mi daje pewien pogląd na sytuacje. W sumie odmiana Contorta się nadaje jako częściowo samopłodna/samopylna i skoro jest nieco mniejsza to właśnie ją wybiorę. Wystarczy mi jedna leszczyna, nie zamierzam uprawiać jej na masową skalę, ale miło od czasu do czasu będzie jak zagości wiewiórka na działce
O dereniu właśnie myślałem, to zacna i nieco zapomniana już roślina, myślę że dobrze uzupełni ten szpaler. To wszystko dzieje się na skraju lasu, więc duże rozmiary krzewów mnie nie przerażają. Choć myślałem, żeby pod nimi posadzić coś niższego typu kosodrzewina, hortensja lub róża okrywowa, ale nie wiem czy to by do siebie pasowało.

Pod leszczyną to jest sucho. Róża dała by radę -rosa rugosa, ale obecnie sam ją na wiosnę wyrzuciłem, bo się strasznie rozrasta. Mam posadzone zwykłe irysy syberyjskie . Tnę leszczynę tak aby nie zasłaniała za bardzo. I to posadzone mam od północy, od południa nie odważył bym się , obecnie nie pada i tak już trochę klapną , bo nie ma wody. Także reasumując pod leszczyną prawie nic nie będzie rosło i to nie chodzi bynajmniej o pokrój tylko o zasoby wodne. Leszczyna szybko rośnie i potrzebuje dużo wody. Raz na parę lat powycinać co grubsze gałęzie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ok, dzięki za odpowiedź, w takim razie poszukam jej innego miejsca. Czy leszczyna będzie dobrze owocować w miejscu częściowo zacienionym?
Owocować może będzie, ale co z tego jak co roku szybszy jest słonik orzechowiec - popularny szkodnik leszczyny.U mnie prawie wszystkie orzechy z dziurkami