Zima 2010/2011 -Jaka będzie? Jaka jest?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zima 2010/2011 -Jaka będzie? Jaka jest?

Post »

Wszystkie modele pogodowe zakładające globalne ocieplenie zakładają zwiększenie ilości opadów deszczu w Afryce wschodniej. A tam susza, panie jak cholera. ;:224
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Globalne ocieplenie zapewne zachodzi, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie będą tego skutki :wink:
To jest zbyt złożony i skomplikowany proces.
Ja już wiele razy pisałem, że nie wierzę w żadne długoterminowe prognozy, ba - nawet tygodniowe w tym roku przypominają wróżenie w fusów :roll: .
A wiem coś o tym, ponieważ pracuję w gospodarstwie rolnym i ciągle śledzę różne portale pogodowe.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ja wolę popatrzeć w niebo ocenić chmury ,gdzie znajduje się księżyc i wychodzi lepsza pogoda niż metrologów ,bo przez ich błędy nie można planować terminów siewów,mi wychodzi zima stonowana ,ale nie sroga,może trochę chłodniej w połowie grudnia,a jak nie będzie to się cieszę że jest cieplej.
cx

Post »

Witam.

Przykłady ,które podałaś Karo,pokazują jak łatwo w dzisiejszych czasach jesteśmy poddawani manipulacjom.I na prawdę trudno nawet osobie mającej wykształcenie z danej dziedziny zająć jednoznaczne stanowisko ,a co dopiero osobie postronnej(to uwaga ogólna tycząca wszelkich spraw).Czy jest jakaś różnica między czasami dawnymi gdy np.:Kapłani w starożytnym Egipcie manipulowali ciemnym ludem-a dzisiejszymi czasami?Dziś takimi "Kapłanami" są media.
I dokładnie podobne do Golfstromu są opinie o globalnym ociepleniu ,a konkretnie wpływu na nie człowieka.Tylko nieliczne głosy sceptyków przebijają się przez chór wywyższających nasz nędzny gatunek nad siły przyrody.
A ocieplenia są cykliczne i ochłodzenia również.Jednak istotne jest tempo tych zmian.O ile ocieplenie rozwija się przez dziesięcio czy stulecia o tyle z ochłodzeniem jest znacznie gorzej.I ostatnie badania(bez względu na osoby je interpretujące)wskaują,że ostatnie zlodowacenie powstało nie przez tysiące lat,nie przez setki lat,ba nawet nie przez dziesiątki tylko...w ciągu pół roku.A spowodował je "drobny"incydent ogromna masa słodkiej wody wlała się do oceanu i zatrzymała Golfstrom.Niestety nie wiemy kiedy podobne zjawisko może się powtórzyć,ale gdy się powtórzy to dowiemy się o tym ,niestety za późno.

:wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Chcąc uważać się nadal za osobę rozsądną :wink:
przyjmuję,że wszystko się może zdarzyć
...niesamowite upały w lecie i siarczyste mrozy zimą,
zimna wiosna i mokra jesień...
Reszta to wypadkowa okoliczności które niespodziewanie zdarzyć się mogą w granicach przypisanych do utrwalonych w mojej świadomości pór roku i klimatu w jakim przyszło mi żyć.
Np. Śnieg w czerwcu???? Dlaczego nie? :D
Przecież nie zagości u nas na długo w tym okresie...
Na wszystko należy być przygotowanym lubpowiem bardziej realistycznie - z każdą pogodą należy się pogodzić ... :wink:
Tak więc przygotowuję już zapas włókniny,mam kilka worków wiórów to na wypadek mrozów,bo okopać róże czy inne krzewy powinnam bez zastanawiania się czy będą mrozy czy nie będą. Bo będą ;:223 :D
I na nic mi wszelkie prognozy ,insynuacje ,że następuje ocieplenie klimatu .... wiem,że zimą będzie zimno :P
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

U niektórych mszyc dopiero rodzą się panowie,to nie wróży zimy w październiku
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Klimat na pewno ocieplił się - stwierdzam z całą odpowiedzialnością po przeżyciu 62 lat. Jeszcze w latach 60. były zimy od grudnia do lutego włącznie, z głębokim śniegiem i temperaturą stale poniżej zera. Zdarzało się i -30st. i to nie na jedną noc czy dzień, lecz na wiele dłużej. Nikomu to nie przeszkadzało, ponieważ tak miało być i już. Byliśmy do zimy przystosowani i przygotowani.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Janusz, mógłbyś więcej o tych mszycach..?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Proste... muszą mieć czas na bara-bara :wink:
pogotowie ogrodnicze pisze:U niektórych mszyc dopiero rodzą się panowie,to nie wróży zimy w październiku
- pędrak siedzi na paru cm... i :lol: żre. W 96 już końcem września był głęboko na metr.
- szpaki ani myślą odlatywać, całe stada się tłuką, czajki jeszcze są. Przynajmniej wczoraj były.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Uważam, że najlepiej jest obserwować przyrodę - nasza technologia to pikuś w porównaniu z instynktem zwierząt.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Aisyrk jeżeli klimat się ociepli, to i się ochłodzi, bo zbyt dużo słodkiej wody w oceanach zakłóci prądy morskie, tak jak wspomniał Krzyś. Nie panikujmy wszystkie te zjawiska poza ww ciągnął się dziesięciolecia :) wczoraj w tv właśnie jakiś gościu o tym mówił :) ciepłej zimy życzę :wink:
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

KaRo pisze: Np. Śnieg w czerwcu???? Dlaczego nie? :D
Przecież nie zagości u nas na długo w tym okresie...
:P
Wolałabym jednak nie. A po tym pyle wulkanicznym to myślę, żeby nie powtórzył się rok 1816 :? . To dopiero byłoby nieszczęście ;:14 .
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

:wit Kiedyś słyszałam taka teorię, że mrówki budują niskie kopce jak ma być ostra zima, nie wiem z czym to jest związane ale zeszłego lata faktycznie nie były najwyższe. W tym roku widziałam natomiast całkiem spore, więc może jednak nie będzie taka zima zła. Zgadzam się jednak z Karo, że prognozy prognozami a przygotowanym trzeba być na wszystko :D

Kiedyś slyszałam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Moja teściowa ma teorię związaną z ilością łupinek na cebuli. Jak jest ich dużo- będzie sroga zima, jak mało- lekka zima. Do tej pory ( a usłyszałam tą teorię 10 lat temu) sprawdzało się tak w 90 %. W tym roku moja cebula ma max. 2 warstwy łupinek, więc chyba nie będzie tak źle :wink: !
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Aovin i Iwciach dzięki za nadzieję. Nie lubię zimy i tych odwilży, brrr... ;:100
Pozdrawiam serdecznie,
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”