Na pewno dasz sobie radę. Nie zniechecaj się niepowodzeniami, straty zdarzają się każdemu i nie warto z ich powodu rezygnowac z tak wyjątkowej i wspaniałej pasji. Za parę lat pewnie zaczniesz próbować z trudniejszymi storczykami, jak Vandy czy botanicznedemonia pisze:Dlatego przestałam słuchać innych i postanowiłam "iść na żywioł"mam nadzieję, ze moje też tak będą ładnie rosły jak Wasze.Jutro wstawię fotkę mojego ulubieńca
Skromny początek Eweli
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Skromny początek Eweli
Witaj moja imienniczko-ewelina- pisze:Imienniczko, witam Cię serdeczniedemonia pisze:Witam Was i oczywiście doskonale wiem o tym, ze nie skończy się na tych 6-ciudlatego zamówiłam szerszy parapet do pokoju
![]()
Wiedziałam, że Eweliny mają dobrą intuicję, ale nie sądziłam, że są aż tak zapobiegliwe
Pozdrawiam,
Ewelina
<"Na pewno dasz sobie radę. Nie zniechecaj się niepowodzeniami, straty zdarzają się każdemu i nie warto z ich powodu rezygnowac z tak wyjątkowej i wspaniałej pasji. Za parę lat pewnie zaczniesz próbować z trudniejszymi storczykami, jak Vandy czy botaniczne
Na Vandy to ja już zachorowałam, ale nie jestem aż taką samobójczynią, żeby się zabierać za ich uprawę, gdy dopiero zaczynam przygodę z tak cudownymi kwiatami
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa

Vandy nie są strasznie trudne, trzeba je kąpać w wiaderku zamiast podlewać, trzymać bez podłoża w wazonie lub wiszące. Vandy są przepiękne i prawie każdego urzekają, mi wystarczyło malenkie zdjęcie Vandy w książce, by kompletnie oszaleć za tymi storczykami, ale 5 czy 6 lat temu nie były tak dostepne jak teraz i trochę musiałam poczekać na swoją pierwszą Vandę.
Co do ciepła w pokoju, storczyki jakoś wytrzymają, u mnie latem w pokoju często jest ok. 30 stopni (jest duszno i brak ruchu powietrza, więc jest naprawdę nieznośnie), ale storczykom takie warunki odpowiadają, gorzej jest zimą, gdy jest poniżej 20 stopni, bo wtedy oblatują im pąki.
Co do ciepła w pokoju, storczyki jakoś wytrzymają, u mnie latem w pokoju często jest ok. 30 stopni (jest duszno i brak ruchu powietrza, więc jest naprawdę nieznośnie), ale storczykom takie warunki odpowiadają, gorzej jest zimą, gdy jest poniżej 20 stopni, bo wtedy oblatują im pąki.
Widziałam na zdjęciach na forum Vandy, są przepiękne, ale na żywo jeszcze nie miałam okazji ich ogladać i boję się, że jak bym zobaczyła to bym pewnie kupiła, swoją drogą wiem gdzie mogłabym ją zobaczyć, bo w moim mieście jest stała wystawa storczyków połączona ze sprzedażą, ale na razie boję się tam iść (wiadomo dlaczego
)
A skoro one wytrzymują takie temperatury to bardzo się cieszę! Zimą mam grzejnik na maksa włączony , więc mają 24 stopnie w tej chwili, a latem będzie jeszcze cieplej...już zacieram ręce w takim razie na kolejne okazy, skoro takie warunki im służą
A skoro one wytrzymują takie temperatury to bardzo się cieszę! Zimą mam grzejnik na maksa włączony , więc mają 24 stopnie w tej chwili, a latem będzie jeszcze cieplej...już zacieram ręce w takim razie na kolejne okazy, skoro takie warunki im służą
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa

Nie wszystkim storczykom służą, bo są różne; chłodnolubne, ciepłolubne... Vandy i Phal. akurat należą do ciepłolubnych, zwłaszcza Vandy. A jakbyś była na wystawie, to pewnie byś nie wyszła z pustymi rekami, wiem, jak to jest, byłam już na 10 wystawach.
Czytałam właśnie o różnych odmianach (zaopatrzyłam się w książkę polecaną na forum) i wiem, ze są takie chłodnolubne i ciepłolubne i na pewno tych pierwszych nie mogę kupować, ale cała reszta moze być moja 
Zdaję sobie sprawę, że wyszłabym obładowana nowymi kwiatami, ale na razie muszę chociaż poczekać, aż mi się ten parapet pojawi na swoim miejscu
a potem to już będę mogła jechać na zakupy 
Zdaję sobie sprawę, że wyszłabym obładowana nowymi kwiatami, ale na razie muszę chociaż poczekać, aż mi się ten parapet pojawi na swoim miejscu
Pozdrawiam, Ewela
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba każdy z nas zaczynał od jednego storczyka
Zobaczysz, jak szybko rozrośnie Ci się kolekcja
-Wioleto- Bardzo dziękuję za słowa otuchy
oby mi tylko miejsca na parapetach starczyło potem
bo mieszkania niestety nie nadmucham 
Pozdrawiam, Ewela
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już jestem na etapie zastanawiania się, które kwiatki są mi koniecznie potrzebne, byle mieć miejsce na nowe storczyki
Na pewno nie pozbędę się hoji i moich kilku fiołków- reszta, kto wie
Na pewno nie pozbędę się hoji i moich kilku fiołków- reszta, kto wie
Ja na szczęście nie mam takiego problemu, bo kupiłam wcześniej Cantedeskię, ale niestety okazała się trująca, a mój kot uwielbiał ją lizać i mi się podtruł, więc wylądowała u koleżanki.Teraz mam już tylko same storczyki, chociaż wiem, ze one lubią towarzystwo innych roślin, ale jak na razie nie planuję zakupu innych.
Pozdrawiam, Ewela
- Madzik_J-Ch
- 200p

- Od: 12 lip 2010, o 22:51
Witaj kolejna Łodzianko na forum
Objawy storczykozy już masz dość poważne - wymieniasz parapety
Czekamy na fotki Twoich podopiecznych.
Objawy storczykozy już masz dość poważne - wymieniasz parapety
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Witaj miastowa siostro
!! Informuję, ze właśnie parapet do mnie dotarł! Teraz tylko muszę jakiegoś fachowca złapać, żeby mi zamontował 
Pozdrawiam, Ewela
A to obiecany ulubieniec

i jedyne zdjęcie "łaciatka" jakie udało mi się zrobić zanim zgubił kwiaty i wyszło na jaw, ze nie ma korzeni :/ teraz jest w trakcie reanimacji - może się uda

a tutaj mały kolarzyk

i jedyne zdjęcie "łaciatka" jakie udało mi się zrobić zanim zgubił kwiaty i wyszło na jaw, ze nie ma korzeni :/ teraz jest w trakcie reanimacji - może się uda

a tutaj mały kolarzyk

Pozdrawiam, Ewela
-
gejzerka
Ewelinko, na razie patrzysz i wzdychasz do storczyków a za niedługo będziesz patrzyła w portfel i ciężko wzdychała - jak my 
Początki storczykomanii masz bardzo obiecujące
Piękne okazy trafiły w Twoje ręce. Życzyć tylko sukcesów i wielkich uniesień, kiedy codziennie witać i kończyć dzień będziesz... storczykami. Witaj wśród nas 
Początki storczykomanii masz bardzo obiecujące
Gejzerko, ja już się zastanawiam co ja najlepszego narobiłam
znając siebie to zamiast kupić coś na obiad to się zapcham parówkami, ale kolejnego storczyka sobie kupię
))
Mam nadzieję, że będę się dobrze nimi opiekować i rzeczywiście będą mnie witać pięknymi kwiatami.
Bardzo dziękuję za komplement pod adresem moich podopiecznych
Mam nadzieję, że będę się dobrze nimi opiekować i rzeczywiście będą mnie witać pięknymi kwiatami.
Bardzo dziękuję za komplement pod adresem moich podopiecznych
Pozdrawiam, Ewela