Skromny początek Eweli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

demonia pisze:Dlatego przestałam słuchać innych i postanowiłam "iść na żywioł" :) mam nadzieję, ze moje też tak będą ładnie rosły jak Wasze.Jutro wstawię fotkę mojego ulubieńca :)
Na pewno dasz sobie radę. Nie zniechecaj się niepowodzeniami, straty zdarzają się każdemu i nie warto z ich powodu rezygnowac z tak wyjątkowej i wspaniałej pasji. Za parę lat pewnie zaczniesz próbować z trudniejszymi storczykami, jak Vandy czy botaniczne :).
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

-ewelina- pisze:
demonia pisze:Witam Was i oczywiście doskonale wiem o tym, ze nie skończy się na tych 6-ciu :) dlatego zamówiłam szerszy parapet do pokoju :D
Imienniczko, witam Cię serdecznie :wit
Wiedziałam, że Eweliny mają dobrą intuicję, ale nie sądziłam, że są aż tak zapobiegliwe :uszy

Pozdrawiam,
Ewelina
Witaj moja imienniczko :) cieszę się, że mamy podobną intuicję :D co do parapetu (na szczęście niedawno się przeprowadziłam i mogę jeszcze to i owo pozmieniać, dlatego jak już zmieniać to tak, żeby kwiaty były najważniejsze :) ) boję się tylko sezonu letniego ponieważ bardzo nagrzewa się moje małe mieszkanko i jak na razie to nie znalazłam złotego środka na ochłodzenie klimatu :(

<"Na pewno dasz sobie radę. Nie zniechecaj się niepowodzeniami, straty zdarzają się każdemu i nie warto z ich powodu rezygnowac z tak wyjątkowej i wspaniałej pasji. Za parę lat pewnie zaczniesz próbować z trudniejszymi storczykami, jak Vandy czy botaniczne :).">

Na Vandy to ja już zachorowałam, ale nie jestem aż taką samobójczynią, żeby się zabierać za ich uprawę, gdy dopiero zaczynam przygodę z tak cudownymi kwiatami :) na razie oglądam Wasze i wzdycham sobie :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy nie są strasznie trudne, trzeba je kąpać w wiaderku zamiast podlewać, trzymać bez podłoża w wazonie lub wiszące. Vandy są przepiękne i prawie każdego urzekają, mi wystarczyło malenkie zdjęcie Vandy w książce, by kompletnie oszaleć za tymi storczykami, ale 5 czy 6 lat temu nie były tak dostepne jak teraz i trochę musiałam poczekać na swoją pierwszą Vandę.

Co do ciepła w pokoju, storczyki jakoś wytrzymają, u mnie latem w pokoju często jest ok. 30 stopni (jest duszno i brak ruchu powietrza, więc jest naprawdę nieznośnie), ale storczykom takie warunki odpowiadają, gorzej jest zimą, gdy jest poniżej 20 stopni, bo wtedy oblatują im pąki.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Widziałam na zdjęciach na forum Vandy, są przepiękne, ale na żywo jeszcze nie miałam okazji ich ogladać i boję się, że jak bym zobaczyła to bym pewnie kupiła, swoją drogą wiem gdzie mogłabym ją zobaczyć, bo w moim mieście jest stała wystawa storczyków połączona ze sprzedażą, ale na razie boję się tam iść (wiadomo dlaczego :) )
A skoro one wytrzymują takie temperatury to bardzo się cieszę! Zimą mam grzejnik na maksa włączony , więc mają 24 stopnie w tej chwili, a latem będzie jeszcze cieplej...już zacieram ręce w takim razie na kolejne okazy, skoro takie warunki im służą :tan
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wszystkim storczykom służą, bo są różne; chłodnolubne, ciepłolubne... Vandy i Phal. akurat należą do ciepłolubnych, zwłaszcza Vandy. A jakbyś była na wystawie, to pewnie byś nie wyszła z pustymi rekami, wiem, jak to jest, byłam już na 10 wystawach.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Czytałam właśnie o różnych odmianach (zaopatrzyłam się w książkę polecaną na forum) i wiem, ze są takie chłodnolubne i ciepłolubne i na pewno tych pierwszych nie mogę kupować, ale cała reszta moze być moja :D
Zdaję sobie sprawę, że wyszłabym obładowana nowymi kwiatami, ale na razie muszę chociaż poczekać, aż mi się ten parapet pojawi na swoim miejscu :D a potem to już będę mogła jechać na zakupy :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Ewelino
Chyba każdy z nas zaczynał od jednego storczyka :wink:
Zobaczysz, jak szybko rozrośnie Ci się kolekcja ;:224
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

-Wioleto- Bardzo dziękuję za słowa otuchy :) oby mi tylko miejsca na parapetach starczyło potem :D bo mieszkania niestety nie nadmucham :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już jestem na etapie zastanawiania się, które kwiatki są mi koniecznie potrzebne, byle mieć miejsce na nowe storczyki :;230
Na pewno nie pozbędę się hoji i moich kilku fiołków- reszta, kto wie ;:224
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

:) widzę, że naprawdę ciasnawo się u Ciebie robi :D
Ja na szczęście nie mam takiego problemu, bo kupiłam wcześniej Cantedeskię, ale niestety okazała się trująca, a mój kot uwielbiał ją lizać i mi się podtruł, więc wylądowała u koleżanki.Teraz mam już tylko same storczyki, chociaż wiem, ze one lubią towarzystwo innych roślin, ale jak na razie nie planuję zakupu innych.
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Witaj kolejna Łodzianko na forum :wit

Objawy storczykozy już masz dość poważne - wymieniasz parapety :;230 Czekamy na fotki Twoich podopiecznych.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Witaj miastowa siostro :D!! Informuję, ze właśnie parapet do mnie dotarł! Teraz tylko muszę jakiegoś fachowca złapać, żeby mi zamontował :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

A to obiecany ulubieniec

Obrazek

i jedyne zdjęcie "łaciatka" jakie udało mi się zrobić zanim zgubił kwiaty i wyszło na jaw, ze nie ma korzeni :/ teraz jest w trakcie reanimacji - może się uda :)
Obrazek

a tutaj mały kolarzyk :heja
Obrazek
Pozdrawiam, Ewela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gejzerka

Post »

Ewelinko, na razie patrzysz i wzdychasz do storczyków a za niedługo będziesz patrzyła w portfel i ciężko wzdychała - jak my :;230
Początki storczykomanii masz bardzo obiecujące :D Piękne okazy trafiły w Twoje ręce. Życzyć tylko sukcesów i wielkich uniesień, kiedy codziennie witać i kończyć dzień będziesz... storczykami. Witaj wśród nas :D
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Gejzerko, ja już się zastanawiam co ja najlepszego narobiłam :D znając siebie to zamiast kupić coś na obiad to się zapcham parówkami, ale kolejnego storczyka sobie kupię :)))
Mam nadzieję, że będę się dobrze nimi opiekować i rzeczywiście będą mnie witać pięknymi kwiatami.
Bardzo dziękuję za komplement pod adresem moich podopiecznych :D
Pozdrawiam, Ewela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”