Wiśnia piłkowana ( Prunus serrulata )
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za drzewko z rozowymi kwiatami?
Kwiatami tak,ale liście migdałka są bardziej powcinane i nie mają tak ostrego zakończenia.
Kwiaty to resztki Raju.
-
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za drzewko z rozowymi kwiatami?

To na pewno jest wiśnia piłkowana ,wiem bo taką mam

Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaka to roślina?
migdałek..? cos kwiaty takie jak u migdałka
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
A ja myślę, że to raczej Prunus serrulata Amanogawa lub Kanzan (Kanzan ma bardziej różowe kwiaty, ale może to to ostre światło tak rozbiela) - patrząc na liść i jego ząbkowanie.
Mi też to bardziej wygląda na prunus serrulata, na 'Amanogawe' może trochę za ciemne kwiatki ale kto wie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Kolor płatków w cieniu wskazywałby na Kanzan, kolor w słońcu na Amanogawa
. Raczej nie jest to Kiku-Shidare, bo ta ma bardziej pełne kwiaty i formę zwisłą , a zdjęcie przedstawia (o ile można z niego wnioskować) drzewo o wyprostowanych gałązkach.
Czy może pamiętasz Hayasa jaki pokrój miało to drzewo? Jeśli bardziej kolumnowy to Amanogawa, jeśli rozłożysty, odwrotnie stożkowaty to Kanzan.
Darek

Czy może pamiętasz Hayasa jaki pokrój miało to drzewo? Jeśli bardziej kolumnowy to Amanogawa, jeśli rozłożysty, odwrotnie stożkowaty to Kanzan.

Darek
Na pewno nie migdałek - koledzy i koleżanki - nie ograniczajcie się do patrzenia na kwiat - widać też nieco liścia.
Dla porównania:
migdałek z liśćmi: http://www.rvroger.co.uk/imglib/prunus_triloba.jpg
wiśnia piłkowana Kanzan z liśćmi: http://www.allwood.co.nz/assets/images/ ... kanzan.jpg
Dla porównania:
migdałek z liśćmi: http://www.rvroger.co.uk/imglib/prunus_triloba.jpg
wiśnia piłkowana Kanzan z liśćmi: http://www.allwood.co.nz/assets/images/ ... kanzan.jpg
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darku
ograniczmy się tym razem do spojrzenia na kwiat. Migdałek trójklapowy ma kwiaty prawie siedzące, natomiast kwiaty prezentowanego drzewa (tak napisała Hayasa) posiadają długie szypułki. I już ten drobny szczegół wyklucza migdałka z grona podejrzanych
powiększony fragment zdjęcia

powiększony fragment zdjęcia

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Do Adama:
Żeby poznać po szypule,
trzeba znać się oczywiście.
Chcąc rozpoznać coś w ogóle,
ja-amator patrzę w liście.
My tu gadu, gadu a główny/a zainteresowany/a milczy, więc nie ma co dalej drążyć tematu. Jakby się jednak Hayasa pojawił/a to wskazówka klimatyczna: u mnie - na przedmieściach Białegostoku migdałka sadziłem 3 x i za każdym razem wymarzał . max po drugiej zimie; natomiast Amanogawa rośnie u mnie i kwitnie bez problemu. Po osiedlach w Białymstoku rośnie też dużo Kanzan'ów.
Pozdrowienia,
Darek
Żeby poznać po szypule,
trzeba znać się oczywiście.
Chcąc rozpoznać coś w ogóle,
ja-amator patrzę w liście.

My tu gadu, gadu a główny/a zainteresowany/a milczy, więc nie ma co dalej drążyć tematu. Jakby się jednak Hayasa pojawił/a to wskazówka klimatyczna: u mnie - na przedmieściach Białegostoku migdałka sadziłem 3 x i za każdym razem wymarzał . max po drugiej zimie; natomiast Amanogawa rośnie u mnie i kwitnie bez problemu. Po osiedlach w Białymstoku rośnie też dużo Kanzan'ów.
Pozdrowienia,
Darek
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.