Dziś Tłusty Czwartek - tradycja kontra zdrowie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty to jesteś twarda Pantero ! Nawet chora nie tracisz humoru.... :lol: :lol:

Kuruj się - szybkiego powrotu do zdrówka ! ;:41 ;:97
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja dziś nabiegałam się za pączkami.
U nas jest cukiernia - Skórka.
Idąc do pracy niebyło juz, miały być za godzinę, jak poszłam za godzinę, znowu się spóxniłam,
i tak 3 razy w końcu około 14.00 udało się :D
zjadłam już 3, koleżanka przyniosła od Bliklego ale gorsze.

Naleweczko - zostawie jednego dla Ciebie - może pocztą. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amlos pisze:Czyżbyś Mietku brał kiedyś udział w zawodach ???? ;:113

A nie były one czasem z ajerkoniakiem he,he...

Pozdrawiam :D
Nie były to zawody. Był rok 1963 lub 1964. Urządzaliśmy tłusty czwartek w pracy. Było nas kilka osób. Wysłaliśmy po pączki kolegę. Wrócił i powiedział, że kupił 20. Zażartowałem, że kupił tylko dla mnie, a co z resztą gości? Wypowiedż została błyskawicznie podchwycona, a szef powiedział, że stawia pięć butelek wina jak ja zjem te pączki. Nie miałem wyjścia, musiałem zjeść. :twisted: Dwie szklanki herbaty na popitkę i poszło gładko.
Najgorsze było później. Gdy skończyłem ostatniego pączka zadzwonił telefon od zaprzyjaźnionego kierownika sklepu z informacją, że otrzymał właśnie wanny kąpielowe i muszę natychmiast przyjechać do Warszawy po wannę, na którą czekałem ponad rok. Załatwiłem i to, a dzień zapamiętam do końca życia jako jeden z bardziej udanych (ta wanna). :lol: :lol:
Mietek.
Reposit-10

Post »

Czyżby sławna w kraju firma Blikle, została zdominowana
przez konkurencję ?
Pamiętam jej czasy świetności, kiedy to z każdego wyjazdu
do stolicy obowiązkowo przywoziło się karton pączków....
To były pączki...mniam, mniam... :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

A jakie najbardziej lubicie pączki :?: , bo ja te z nadzieniem budyniowym własnie kończe drugiego pycha ;:92
Reposit-10

Post »

eMZet pisze:
Nie były to zawody. Był rok 1963 lub 1964. Urządzaliśmy tłusty czwartek w pracy. Było nas kilka osób. Wysłaliśmy po pączki kolegę. Wrócił i powiedział, że kupił 20. Zażartowałem, że kupił tylko dla mnie, a co z resztą gości? Wypowiedż została błyskawicznie podchwycona, a szef powiedział, że stawia pięć butelek wina jak ja zjem te pączki. Nie miałem wyjścia, musiałem zjeść. :twisted: Dwie szklanki herbaty na popitkę i poszło gładko.
Najgorsze było później. Gdy skończyłem ostatniego pączka zadzwonił telefon od zaprzyjaźnionego kierownika sklepu z informacją, że otrzymał właśnie wanny kąpielowe i muszę natychmiast przyjechać do Warszawy po wannę, na którą czekałem ponad rok. Załatwiłem i to, a dzień zapamiętam do końca życia jako jeden z bardziej udanych (ta wanna). :lol: :lol:
Miło się czyta Mietku, Twoje wspomnienia. Potrzeba zdobycia podstawowych do
życia artykułów, była wtedy niestety ważniejsza nawet, niż aktualny stan zdrowia.
I od tego czasu masz pewnie awersję do pączków ??? ;:112
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

ANETA pisze:A jakie najbardziej lubicie pączki :?: , bo ja te z nadzieniem budyniowym własnie kończe drugiego pycha ;:92
Ja uwielbiam z konfiturą wiśniową z dużymi kawałkami owoców. :D Mniam Mniam ;:8 Na drugim miejscu z budyniem i bitą śmietaną :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie, że jest taki dzień i można sobie pofolgować. :D
Oj uwielbiam słodycze a najbardziej ciasta drożdżowe. A pączki to już najbardziej. W Rybniku najlepsze są u Pawlasa niezmiennie odkąd pamiętam. Ponoć najlepsze są z nadzieniem różanym ale takich jeszcze nie jadłam. Ta róża to stulistna ( z jej płatków są najlepsze konfitury).

Na razie 3 zatopione. ;:214

Pozdrawiam i życzę miłego wieczorka.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Czcigodny w końcu dotarł do domu paczuszką :) Dwa pączki załatwiłam szybko, trzeci czeka na talerzyku ;:92

Blikle od dawna nie robi dobrych ciastek, z całej tradycji pysznych pączków została goła tradycja :D A najlepsze paczki robi moja teściowa i to jest właśnie to, co jej wychodzi najlepiej (możecie się śmiać, ale reszta jej potraw to masakra, tłuste, ciężkie, z przypraw tylko sól i natka pietruszki, ale to już temat na oddzielny wątek i ja go na pewno nie zacznę...).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Oparłam się tradycji i nie zjadłam żadnego pączusia :D :D :D
O dziwo nie jest mi z tym źle :D
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Amlos pisze:...... I od tego czasu masz pewnie awersję do pączków ??? ;:112
Aniu, pączki i inne słodycze uwielbiam jak dawniej. Jest jednak jeden hamulec zwany cukrzycą, bardzo skuteczny. :twisted: :oops: :twisted:

A tamte czasy? Mieszkałem już rok w nowo otrzymanym mieszkaniu z łazienką bez wanny. Jej "zdobycie" (albo jak się powszechnie mówiło "załatwienie") było absolutnym priorytetem.
Mietek.
Reposit-10

Post »

To przykre, Mietku - nie łatwo jest odmawiać sobie tego co się lubi ...
A ja pewnie tym wątkiem narobiłam jeszcze większego apetytu ? :oops:

Dużo zdrówka i dobrej nocki :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Osobiście nie lubię pączków (sklepowych) zjadłam dwa - babcine, w końcu to tradycja ;-)
Na szczęście moja babcia robi rewelacyjne pączuszki z różanym nadzieniem - palce lizać!! Sklepowe pączki są jakieś takie sztuczne...
Dwa pączki mnie nie zabiją - chyba ;-) hihi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-10

Post »

W ubiegłym roku był 15-go lutego, a w tym 31-go stycznia - TŁUSTY CZWARTEK

Zapraszam więc Wszystkich Łasuchów na tradycyjne pączki ;:8

SMACZNEGO !

Obrazek

Czy nadal hołdujemy temu zwyczajowi, czy też po roku się coś zmieniło ? ;:40

Zaraz wybiorę się do cukierni i dwa lub trzy .. będą moje :lol: Obrazek

A Wy ? Jaką ilość planujecie zjeść ? :D
Reposit-10

Post »

No tak ! ;:24 Nie podałam kawy, to i chętnych na pączki brakuje :(

Proszę, proszę ... świeżo zaparzona Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Popijając kawką , przed chwilą skończyłam drugiego ... trzeci jeszcze czeka na swoją kolej ... Obrazek ;:106

Nad rezultatem, czyli cm - zastanowię się jutro .. :lol: ; ćwiczonka się przydadzą :lol: Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”