Jaki tytoń?wojanna pisze:...chociaż tytoń pikuję też tylko raz a zalecane jest dwa razy.
Trzeba na wyczucie
Termin wysiewu roślin jednorocznych?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo Tytoń oskrzydlonychatte pisze:Jaki tytoń?wojanna pisze:...chociaż tytoń pikuję też tylko raz a zalecane jest dwa razy.
Trzeba na wyczucie
http://tabaza.sapijaszko.net/modules.pH ... o&tid=2859
-
Z koleusem nie mam doświadczenia.Yaro32 pisze:Super są te Wasze rady. Dzięki tez za zadawane pytania. Czym więcej odpowiedzi tym więcej wiemy jak postępować w przypadku siewu i dalszego postępowania z tymi roślinami. Proszę tylko o więcej informacji na temat siewu i pikowania koleusa i szałwii.
Nigdy nie siałam, ale myślę, że Nela Ci podpowie.
Natomiast jeżeli chodzi o szałwię,
to proponuję wysiać do skrzynki i na balkon wystawić.
Pod koniec marca zabierzesz do domu w ciepełko i będziesz miał w maju już kwitnącą szałwię.
W tym roku sam ją wysiejesz a w następnych już nie będziesz musiał,
bo Ci się sama wysieje w ogródku

-
Aniu pierwszy raz gdy pikuję siewki a drugi na oko gdy już wykształca następne gałązki.Amlos pisze:Kusisz tym heliotropem, a ja nie mogę się już doczekać,
kiedy mój taki będzie...To jeszcze Cię trochę pomęczę:
jaką dużą ( w przybliżeniu) sadzonkę, uszczykujesz? Ile cm ?
Ja uszczykuję w ten sposób że gdy gałązka ma sześć liści to wierzchołek z dwoma listkami uszczykuję.
I na tym koniec,
ponieważ gdy wysadzisz na miejsce stałe sadzonka nabierze ' tężyzny' i jeszcze dodatkowo sama się rozkrzewi.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ten tytoń, przepraszam następnym razem opiszę dokładniejchatte pisze:Ten tytoń (oskrzydlonym, ozdobnym albo pachnącym zwany) ja sieję wprost do gruntu, a po wzejściu przerywam. Najczęściej jednak w ogóle nie sieję, bo sam się wysiewa.
Myslę, ze chodzi o jakiś inny tytoń

Wysiewam pod koniec lutego, na początku marca a kwitnie już podczas wysadzania po "zimnych zośkach"
A co do podwójnego pikowania heliotropu być może jestem leniwa, pierwsze to pikowanie kępkami, roślinki są bardzo małe i brakuję mi cierpliwości na ich pojedyncze pikowanie. Drugi raz pikuję już pojedynczo.
Pozdrawiam
Anna
Anna
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Leniwa? Aniu! To ja jestem leniwa
Nie zdobyłabym się na wysiewanie w lutym (nawet gdybym miała na to miejsce) i pikowanie tytoniu, zeby przyśpieszyć o miesiąc kwitnienie.
Szczerze podziwiam!
Jeszcze podwójne pikowanie heliotropu... dla mnie to prawie heroizm! Stąd moje przypuszczenie, ze chodzi o inną roslinę
Kocham mój ogródek, ale nie stac mnie na takie poswięcenie

Szczerze podziwiam!
Jeszcze podwójne pikowanie heliotropu... dla mnie to prawie heroizm! Stąd moje przypuszczenie, ze chodzi o inną roslinę

Mariola54 pisze: Natomiast jeżeli chodzi o szałwię,
to proponuję wysiać do skrzynki i na balkon wystawić.
Wysialam szalwie do miniszklarenek pod koniec lutego (28), widzę juz wschody , czy źle zrobilam, za szybko wysialam?
Od razu miałam wysiać do doniczki , balkonowej skrzynki bez przykrycia folia? Im więcej czytam o siewie, pikowaniu tym mam większy metlik w głowie )))
pozdrawiam ( to sa moje pierwsze siewy)

achaYa
-
Dobrze zrobiłaś.
Jak będą cztery listki to popikuj do doniczek małych.
W czasie wzrostu uszczyknij przynajmniej dwa razy wszystkie wierzchołki aby roślinki się bardziej rozkrzewiły.
Jeżeli chcesz mieć szybciej kwitnące roślinki to zabierz je do domu.
Jeżeli nie zależy Ci na tym za bardzo to niech stoją nadal na balkonie.
Jak będą cztery listki to popikuj do doniczek małych.
W czasie wzrostu uszczyknij przynajmniej dwa razy wszystkie wierzchołki aby roślinki się bardziej rozkrzewiły.
Jeżeli chcesz mieć szybciej kwitnące roślinki to zabierz je do domu.
Jeżeli nie zależy Ci na tym za bardzo to niech stoją nadal na balkonie.