Cacti na wełnie mineralnej...

Murinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cacti na wełnie mineralnej...

Post »

blabla dzięki za wartościowy post o to mi chodziło...

Przekonałeś mnie do żwiru, pierwsze miesiące moje siewki spędzą w piasku kwarcowym. Następnie przepikuje je do wełny mineralnej.
Póki co muszę znaleźć odpowiedni piasek. Patrząc na allegr.pl są opakowania piasku do akwariów o średnicy ziaren 0,1 - 0,3 mm lub ew. grubszy 0,8 - 1,2 mm
nie widzę piasku o zalecanej przez ciebie średnicy 0,25-0,5mm. Dobrym rozwiązaniem mógłby być mix

tak firma ma jeszcze dobry asortyment http://www.eurokwarc.pl/p_piasek_kwarcowy.htm ciekawe jakie centy jeśli chodzi o detal bo mnie interesuje przedział 2/3kg :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W sprawie piasku sugeruję wizytę na najbliższej budowie. Mają tam na pewno płukany żwir do tynkowania i to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Za jedno piwo otrzymasz kilka wiader cennego podłoża. I jeszcze raz drukowanymi - NIE UŻYWAĆ WEŁNY MINERALNEJ do kaktusów. Jak w tym pikować siewki to ja nie mam już żadnego pomysłu. Jeśli chcesz koniecznie eksperymentować i zniszczyć nasiona to sugeruję tego typu próby wykonać na czymś zupełnie bezwartościowym (jakaś marketowa mieszanka) a nie na dobrze opisanych nasionach ze sprawdzonego źródła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Murinus ja swoj piasek kupiłam w mikro zoo:) maja duzy wybór piasku i żwirrek różnej grubości. Po co na allegroo płacic za przesyłke;)
Murinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Żwir lub piasek to substraty ubogie w substancje odżywcze, więc raczej żaden grzyb tego nie tknie. Jednak ja wolę mieć pewność i wysterylizowany substrat. oczywiście piasek z budowy sam mogę poddać obróbce termicznej (pasteryzacja wrzątkiem, piekarnik, mikrofala, szybkowar), jednak wybiorę czyściutki piasek kwarcowy akwarystyczny (za 20zł będę miał 4kg)- jest nawet podany dokładny skład chemiczny:
SiO2 99,571%
Al2O2 0,116 %
Fe2O3 0,053 %
TiO2 0,113 %
CaO 0,002 %
K2O 0,003 %

Wełna mineralna hmmm blabla zapewne masz duże (olbrzymie?) doświadczenie w tym co mówisz. Ja jednak pokuszę się zrobić inaczej i zastosować wełnę mineralną. Czytając bardzo pochlebne o niej opinie i widząc zdjęcia w jak szybkim czasie następuje rozrost korzeni u roślin w niej trzymanych chyba zaryzykuje.
Aby nie być gołosłownym oto korzenie pewnej rośliny nie co ponad dwa tygodnie od wysadzenia w wełnę mineralną (klonowanie). Na dolę wełna mineralna normalna na górze gotowe kostki. http://img37.imageshack.us/img37/2926/img0069cd.jpg Zdjęcie po 3 tygodniach http://img14.imageshack.us/img14/1533/img0092wl.jpg.

Co do pikowania to myślę, że nie będzie problemu, będę wysadzał siewki z ubogim systemem korzeniowym, więc mała dziurka zrobiona długopisem i po wysadzeniu siewki zasypana vermiculitem/perlitem powinna zdać egzamin.
Będę miał dużo zachodu z podlewaniem wełny mineralnej, bo wysycha w szybkim tempie. Dużą roślinę trzeba podlewać codziennie. jednak poprzez namaczanie powinienem dać radę. A efekt w postaci rozwinięcia imponujących rozmiarów systemu korzeniowego w parę miesięcy mi to wynagrodzi. Następnym etapem, gdy korzenie kaktusa będę duże podetnę je i kaktusa wrzucę do ziemi.

PS. jak podlewać przez pierwsze miesiące żwir, lanie z góry chyba odpada bo pozalewa nasionka, więc jaką metodę polecacie?[/size]
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Jedne nasiona kaktusów wysiałam do słoja zrobiłam wszystko tak jak napisali w książce i do tej pory jeszcze nie musialam podlewac, bo substrat ciagle jest wilgotny:)

A ostatnio wysiałam do pojemnika przykryłam folia i od czasu do czasu pryskam tylko. ale to raz na 2 tygodnie (zalezy od temperatury)
Murinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no sory o wysychaniu kierowałem się warunkami pod HPSem.
dobrze osłonięta wełna wytrzymuje więcej.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Poprzez podsiąk - tylko w pojemniku, kuwecie muszą być dziury. Potem gdy siewki się 'wyklują' to np. opryskiwaczem lub dalej przez podsiąk.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie wiem, skąd czerpiesz informacje o codziennym podlewaniu dużych kaktusów lub rozwiniętym systemie korzeniowym u siewek w kilka miesięcy. Chyba mylisz uprawę zwykłych roślin zielonych z sukulentami. Zasady są zgoła inne i sugeruję przed zabraniem się do wysiewów kaktusów poczytać trochę literatury na ten temat. Na początek dwa dobre artykuły Mietka Siwca: http://www.ptmk.warszawa.pl/artykuly.html

Poniżej zdjęcie siewek kaktusów zrobione parę dni temu. Jak widać ich rozmiary nie są imponujące. A są to szybko rosnące rodzaje Echinopsis i Lobivia w kuwetach 30x30cm.
Wysiew kwiecień 2010 po przepikowaniu
ObrazekObrazekObrazek
Wysiew kwiecień 2009 po przepikowaniu
ObrazekObrazek

Znam wielu kolekcjonerów kaktusów i producentów tych roślin w całej Europie. Odwiedziłem dziesiątki kolekcji w wielu krajach. Nigdzie nie spotkałem się z siewkami pikowanymi do waty. Czy zastanawiałeś się, co zrobisz, gdy któraś z siewek tak rosnących zainfekuje się i zgnije. Normalnie z przepuszczalnego podłoża natychmiast ją się usuwa, by nie zarażała innym roślinkom. Jak postąpisz w przypadku waty? Myślę, że w czasie zabawy z tym tematem pojawi się więcej tego typu zagadek. Wydaje się, że już podjąłeś decyzję, zatem pozostaje jedynie pogratulować pomysłowości i życzyć powodzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Murinus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oczywiście wełnę będę ochraniał przed jakimikolwiek grzybami i drobnoustrojami drogą chemiczną. Na znalezienie odpowiedniej mikstury mam jeszcze dużo czasu, lecz już teraz mogę podać związki/ specyfiki, które są w tym pomocne, lecz bardzo trudno je zdobyć.

- Pożywka MS 10,0
270 ml koncentratu najpopularniejszej w użyciu pożywki Murashige
& Skoog. Zawiera wszystkie, makro i mikroelementy, oraz witaminy
niezbędne do wzrostu roślin. Z powodu bardzo wysokiego stężenia
azotanów w koncentracie zachowuje sterylność przez cały czas- nie
jest możliwy rozwój mikroorganizmów.
270ml koncentratu 10,0 (1000%) wystarcza na sporządzenie 2700ml
pożywki 100% MS, bądź 5400ml pożywki 50% MS, która jest
najczęściej stosowaną pożywką w hodowli in-vitro roślin
owadożernych

- IBA- kwas indolilomasłowy

14 ml roztworu 1mg/1ml w 1N NaOH
Hormon roślinny, auksyna. Używana do pobudzania wzrostu korzeni.
Stosowane stężenie zależy od gatunku rośliny.

- PPM- plant preservative mixture
14ml roztworu PPM o normalnym, handlowym stężeniu. PPM jest
bardzo skutecznym biocydem, który jest wręcz niezastąpiony przy
pracy w warunkach domowych. Stosuje się go jako dodatek do
pożywek,(1-2ml/litr) zapobiegający wzrostowi mikroorganizmów, w
bardzo rozcieńczonej postaci (0,25-0,5%) jako środek do płukania
sterylizowanego agresywnymi środkami chemicznymi materiału
roślinnego, oraz w bardziej stężonej formie (5-10%) jako środek
sterylizujący.

+ ew. 6-BAP -6-benzyloadenina
14 ml roztworu 1mg/1ml w 1N NaOH
Hormon roślinny, cytokinina. Używana do pobudzania podziału
roślin. Stosowane stężenie zależy od gatunku rośliny oraz tego, jakiej
jej części używamy do namnażania.

... w przypadku gnicia jakiegoś kaktusa wycinam ostro miejsce wokół i podlewam wodą utlenioną.
Trzeba by pomyśleć nad dobrym uszczelnieniem wełny przed warunkami niesterylnymi, może dobrym rozwiązaniem byłoby owinięcie wełny tworzywem- tyvek, który idealnie spełnia rolę filtra. Tylko nie wiem jak wtedy będzie z trzymaniem wilgoci.

blabla to ja patrząc z góry po takim czasie nie będę miał większych, lecz z owiele bardziej rozwiniętymi korzeniami. Później taki kaktus posadzony do ziemi bogatej we wszelakie substancje mineralne będzie miał duuży potencjał, a jego wzrost będzie nagły.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Osobiście nie wysiewam na wyścigi, bo mi się nigdzie nie spieszy. Lubię, gdy rośliny wyglądają naturalnie a nie jak napompowane piłki plażowe. Zatem nie zależy mi na nienaturalnie szybkim wzroście wspomaganym chemią. Także nie używam zbyt wielu środków przeciwgrzybowych. Uważam, że jeśli padnie 50% siewek to nie ma problemu, a dobór naturalny odsiał tylko te słabsze roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”