Kilka niewiadomych *
Re: Kilka niewiadomych
Pierwsze to Vib. lantana Variegatum (Variegatifolia) , a drugi to Aesculus hippocast. Laciniata. 

Pozdrawiam Janusz
Wiedziałem, że to "kasztan", ale szukałem nie w tych co trzeba
Dziękuję 

- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobacz jeszcze odmianę ,Kelleris Gold'- była onegdaj bardzo popularna i w pokroju mi bardziej pasuje, bo jest taka rozłożysta.Yvonne i Alumi Gold są bardziej zwart i węższe w pkoroju.rispetto pisze:. Z tym cyprysikiem lawsona to mam problem, bo mam ich kilka i były to na pewno rózne odmiany. Na pewno były w tym odmiany Yvonne, Elwoodi i Alumii Gold. I tak właśnie moje podejrzenia koncentrują się wokół tej pierwszej odmiany, bo Alumii jest chyba bardziej zwarty, a Elwoodi oprócz tego rośnie wolniej. No ale to tylko moje przypuszczenia.
Kelleris Gold jak i Alumii Gold mają pędy wierzchołkowe raczej sterczące sztywno do góry i jaśniejsze zabarwienie igieł, Mnie najbardziej to ze zdjęcia pasuje na Stewardii lub może to być wymieniona przez ciebie Yvonne. Cóż Paweł wybór należy do ciebie
.

Pozdrawiam Janusz
"I nadaję ci imię Yvonne"
Grażyno, Januszu - dziękuję

Grażyno, Januszu - dziękuję

Kolejna zagadka, która trafiła do mojego ogrodu nie wiem skąd i nie wiem pod jakim imieniem

Bardzo proszę o pomoc w nazwaniu

Bardzo proszę o pomoc w nazwaniu

dzwonek?? goryczka??.. gdzieś dzwoni.. 

- Katri
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 cze 2010, o 21:57
Jeśli listki są od spodu srebrne i lekko omszone, a te owocki nie są soczystymi jagódkami - to jest to Anaphalis triplinervis.
Pozdrawiam, Katri
Za czym tęsknię... Czego mi brak
Moniko - dziękuję za pomoc
Kasiu - to jest to! Bardzo dziękuję
Kasiu - to jest to! Bardzo dziękuję

- Katri
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 cze 2010, o 21:57
Nie ma sprawy, lubię zagadki szczególnie "zielone"
Cieszę się,że mogłam się przydać 

Pozdrawiam, Katri
Czy ktoś byłby w stanie pomóc z nazwą tego klonika?

Rośnie to ledwo co i bardzo przypala się od słońca.
Z góry bardzo dziękuję

Rośnie to ledwo co i bardzo przypala się od słońca.
Z góry bardzo dziękuję

Wygląda trochę jak Acer shirasawanum, lub A. circinatum (ta sama sekcja ; Palmata)
Pozdrawiam Janusz
Dziękuję Januszu
Dodam jeszcze, że te listki są przez cały czas w takim kolorze (dopóki słońce ich nie spali
) Sadzonka ma 4 lub 5 lat.

Dodam jeszcze, że te listki są przez cały czas w takim kolorze (dopóki słońce ich nie spali

Może słońce nie przypala, ale jest mało wilgoci w pobliżu, w otoczeniu.Nie wiem gdzie rośnie, ale dobrze by się czuł nie w pełnym słońcu cały dzień i blisko oczka wodnego, albo pomiędzy dużymi iglakami.
Wilgoci to mu na pewno nie brakuje, ale rośnie w pełnym słońcu. Obok rośnie już dla niego "osłonka" i może w przyszłym roku nie będzie już tak cierpiał