Naparstnica zwyczajna (Digitalis grandiflora )
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam takie pytanko.Moje naparstnice wysiałam na wiosne w ubiegłym roku.Ładnie wzeszłą.Nie ruszałam jej na jesień.Chociaż wiem, że powinnam ją wtedy przesadzić.Czy mogę to teraz na wiosnę? Czy to nie przeszkodzi jej w kwitnieniu? Czy może zostawić ją i dopiero po przekwitnięciu przesadzić?
I drugie pytanko.Jakie warunki ona najbardziej lubi?Cień, półcień, słońce?
I drugie pytanko.Jakie warunki ona najbardziej lubi?Cień, półcień, słońce?
-
niecierpek
- 100p

- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Moje rozsiewają się same, przesadzam wtedy, kiedy muszę, czyli czasem jesienią, czasem wiosną i kwitną. Rosną w różnych miejscach, choć w mądrych książkach piszą, że powinny w półcieniu. Kiedyś z naparstnicami walczyłam ;), ale nie wiedziałam, że czarownice z nich i pewnie pod wpływem czarów, pokochałam.
Nie są wymagające.
Nie są wymagające.
Edyta
- GERTRUDA
- 1000p

- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja uwielbiam naparstnicę [ jest na zdjęciach pośród róż w moim ogrodzie ] i pozwalam jej wędrować po ogrodzie - rozsiewa sie sama , ale nie jest ekspansywna . Pięknie obficie i długo kwitnie - jest zdecydowanie wieloletnia [ niektóre kępy maja kilka lat ] podobnie jak malwa - tyle że starsze egzemplarze mniej kwitną . Pozdrawiam .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałam naparstnice ze dwa tygodnie temu. Wzeszły w ilościach strasznych, w skrzyneczce, ale te siewki są tak maluśkie, że strach glębiej oddychać ;-)
Jak się je pikuje? Najpierw grupkami, a potem pojedynczo, czy poczekać aż jeszcze podrosną i sięwzmocnią?
Jak się je pikuje? Najpierw grupkami, a potem pojedynczo, czy poczekać aż jeszcze podrosną i sięwzmocnią?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Pomocy
Dostałem wczoraj nasiona naparstnicy od sąsiadki...
. Czy mogę je teraz posiać.. ?
Chyba nie , skoro sieje sie je w czerwcu... ? A może jednak jakoś wzejdą przed zimą i ją przetrwają , no i zakwitną w przyszłym roku ?
Chciałbym , żeby kwitły na tyle rabatki w przyszłym roku...
. Niechciałbym siać dopiero w przyszłym roku w czerwcu i cieszyc sie kwieciem za 2 lata
. Prosze o pomoc
.
Dostałem wczoraj nasiona naparstnicy od sąsiadki...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||