O liguster trzeba zadbać przede wszystkim na początku, przy sadzeniu i w pierwszym roku; to zadecyduje o jego starości, nie podloże. Bez odmłodzenia(jak pisze weiner) raczej dołu nie odbuduje. Można go od południa 'podsadzić' jak hanka55.Artur661 pisze:im niżej tym mniej liści. zas środek jest ich pozbawiony
Ligustr,pielęgnacja,cięcie,ściółkowanie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prosze o pomoc-liguster
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Re: Ligustr a trawa
Witam serdecznie całą społecznośc forum !
No to zaczynamy...
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem hektarowej działeczki.

Bardzo powoli zaczynam ją zagospodarowywac i nic mnie tak nie złości jak te wszędobylskie dzikie chaszcze !
Zanim dobrnę z kosiarką do końca to na początku wyrastają nowe badylki. I tak w koło...
Wśród tych trawsk znalazłem pozostałości po poprzednim właścicielu. A mianowicie ok. 100m żywopłotu z ligustr-a.
Niestety jest tak przerośnięty tą trawą, że nie sposób go wyplewic. (To jakieś szaleństwo!)

Myślałem o jakimś specyfiku do oprysków ale nie bardzo wiem co pokonałoby trawsko, a nie zjadło ligustr-a. Randap i Klinik to raczej jedzą wszystko ?

No to zaczynamy...
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem hektarowej działeczki.

Bardzo powoli zaczynam ją zagospodarowywac i nic mnie tak nie złości jak te wszędobylskie dzikie chaszcze !
Zanim dobrnę z kosiarką do końca to na początku wyrastają nowe badylki. I tak w koło...

Wśród tych trawsk znalazłem pozostałości po poprzednim właścicielu. A mianowicie ok. 100m żywopłotu z ligustr-a.
Niestety jest tak przerośnięty tą trawą, że nie sposób go wyplewic. (To jakieś szaleństwo!)

Myślałem o jakimś specyfiku do oprysków ale nie bardzo wiem co pokonałoby trawsko, a nie zjadło ligustr-a. Randap i Klinik to raczej jedzą wszystko ?

"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem..."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gdzie jest ten ligustr? Ja go nie widzę...Czy pod tym wysokim trawskiem? Jeśli tak, to jednak zastosowałabym najbardziej pracochłonną metodę. Wykopać wszystko, wybrać z tego trawę, przygotować odchwaszczone pasy, wsadzić, przyciąć, wyściółkować. Wtedy będzie piękny i niezarośnięty żywopłot. 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za radę. Wygląda na to, że będę musiał tak zrobic jak mi radzisz. Skutecznośc przede wszystkim !
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem..."
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ligustr
Witam, czy u Was już puszczają pąki u ligustra. Zaczynam się trochę obawiać czy przypadkiem nie przemarzł ma 2 lata. Ale przypominam sobie że był solidny mróz w grudniu około -20 a jeszcze nie było śniegu.

Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 50p
- Od: 12 mar 2009, o 17:06
Re: Liguster
Bez obaw, z moich obserwacji wynika, że ligustry zazwyczaj późno budzą się do życia. U mnie też jeszcze nic nie wypuszczają. Dajmy im trochę czasu... 

Re: Liguster
U mnie puszczają już listki na osiedlu, nawet te od północnej strony.
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ligustr
A ma ktoś ten złoty (tzn żółty) ligustr? ja się właśnie na żywopłocik z niego nacapierzam i jestem ciekawa, czy on bardziej wymagający, tzn więcej wody, światła, nawozu
Na all...oooo piszą, że w ogóle nic nie potrzebuje, jest wytrzymały do minus 30 i znosi półcień, i właśnie dlatego wolę przed zakupem spytać o opinie.

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Ja mam żywopłoty z Ligustra które mają po 30 lat i nigdy ani jedna roślinka nie przemarzła !
Nelu Czy to jest na pewno zdjęcie z tego roku? Twój żywopłot wygląda super...taki równiutki i już zielony. Mój ligustr dopiero zaczyna się zielenić, próbuję go ukorzeniać...posadziłam w jesieni...sztobry puszczają zielone liski ale korzeni na razie brak
A może ten Twój jest zimozielony i dlatego już tak ładnie wygląda?
Ten złoty na all... też widziałam ale nie bardzo wierzę we wszystko, co piszą. w ogóle chciałabym zimozielony, niestety w niektórych źródłach podają, że on zachowuje listki tylko podczas łagodnych zim...czy tak jest rzeczywiście?
Pozdrawiam Ewa

Ten złoty na all... też widziałam ale nie bardzo wierzę we wszystko, co piszą. w ogóle chciałabym zimozielony, niestety w niektórych źródłach podają, że on zachowuje listki tylko podczas łagodnych zim...czy tak jest rzeczywiście?
Pozdrawiam Ewa
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Niech żyją żywopłoty z ligustru!Wczoraj trochę straciłam równowagę na rowerze, i gdyby nie ten przemiły żywopłot osiedlowy, trzeba byłoby zbierać mnie z chodnika. A tak- zadziałał jak poduszka. Sadźcie ligustry!!!!!
Waleria
Oprysk chwastobójczy, który nie uszkodzi ligustra
Witam. Mam żywopłot z ligustra, kilkaset metrów. Niestety ze przyczyn ode mnie nie zależnych został zachwaszczony i porósł trwą. Czy ktoś zna jakiś oprysk na chwasty i trawę, który nie uszkodzi ligustra? Nigdzie nie mozna znaleźć czy ligustr jest jedno- czy dwuliscienny. Moze to ktoś wie? Pozdrawiam.
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Re: Oprysk chwastobójczy, który nie uszkodzi ligustra
Ligustr jest bez wątpienia dwuliścienny.
Dziękuję za zainteresowanie. To kluczowa dla mnie informacja:) Pozdrawiam.
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Niestety, w kwestii doboru środków do oprysku to nie pomogę - nie wiem co ma rejestrację na chwasty w żywopłotach. Niektóre środki wyleciały z rejestru albo zmieniły rejestrację, pogubiłam się już w tym. Pewnie przed ruszeniem wegetacji krzewów można by popryskać chwasty preparatami z glifosatem, ale jak są już liście to ryzyko duże, że coś naniesie się na żywopłot. Fusilade Forte z kolei zwalcza jednoliścienne, ale nie ma rejestracji do ozdobnych.