Malina 'Polka' i 'Polana'
- sylwka555
- 50p
- Od: 28 kwie 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maliny powtarzające
Jeśli chodzi i cięcie to ja czytałam :
Cięcie malin powtarzających odbywa się jesienią lub wiosną i polega na wycięciu tylko górnych, rozgałęzionych i uschniętych części pędów, które już owocowały. Pozostawione nierozgałęzione dolne części pędów wytworzą owoce w lipcu. Pędy, których część nierozgałęziona jest krótsza niż 60-70 cm należy wyciąć przy ziemi. Maliny powtarzające zwykle nie są prowadzone w formie oddzielnych krzewów, ale wszystkim pędom pozwala się wyrastać swobodnie w pasie szerokości 30-50 cm. Jeśli zależy nam na uzyskaniu dużych owoców, liczbę pędów należy od wiosny ograniczać do 10 szt./m.b. zagonu. Mam zamiar poprowadzić tak swoją "polanę" zobaczymy co będzie.
Cięcie malin powtarzających odbywa się jesienią lub wiosną i polega na wycięciu tylko górnych, rozgałęzionych i uschniętych części pędów, które już owocowały. Pozostawione nierozgałęzione dolne części pędów wytworzą owoce w lipcu. Pędy, których część nierozgałęziona jest krótsza niż 60-70 cm należy wyciąć przy ziemi. Maliny powtarzające zwykle nie są prowadzone w formie oddzielnych krzewów, ale wszystkim pędom pozwala się wyrastać swobodnie w pasie szerokości 30-50 cm. Jeśli zależy nam na uzyskaniu dużych owoców, liczbę pędów należy od wiosny ograniczać do 10 szt./m.b. zagonu. Mam zamiar poprowadzić tak swoją "polanę" zobaczymy co będzie.
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A oprócz tego owocują też od lipca na pędach drugorocznych. Więc tegorocznych pędów po owocowaniu lepiej nie wycinać.bartusiiiek pisze:Maliny odm Polana zaczynaja owocowal pod koniec wakacji do pierwszych mrozow, aby nie opozniac plonu trezba uwazac przy stosowaniu nawozow azotowych, azot opoznia owocowanie i dojrzewanie owocow
pozdr
bartusiiiek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
W tym momencie możemy zaczac polemizowac, gdyż wyciecie pedow po owocowaniu zapewnia nam zmniejszona mozliwosc ochrony roślin na wiosne, takie wyciecie daje nam mozliwosc ograniczenia stosowania ŚOR, unikamy kilku pierwszych opryskiwan(pierwsze 2-3 pryskania).
Druga przyczyna dla ktorej wycinamy pedy po owocowaniu jest to ze te pedy w czasie zimy usychaja i na wiosne zostaja suche badyle, co najmniej jest tak dla tej odmiany
pozdr
bartusiiiek
Druga przyczyna dla ktorej wycinamy pedy po owocowaniu jest to ze te pedy w czasie zimy usychaja i na wiosne zostaja suche badyle, co najmniej jest tak dla tej odmiany
pozdr
bartusiiiek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2010, o 10:05
Maliny 'Polka' i 'Polana'
Witam mam posadzone dwie odmiany malin Polkę i Polane są to krzewy dwuletnie i nie były przycinane na jesieni i mam pytanie
jak je przyciąć teraz na wiosnę żeby owocowały w tym roku ,i tak chciałbym się zapytać jeszcze ,kiedy i które pędy obcinać żeby owocowały co roku, proszę o odp.Dziękuje.
jak je przyciąć teraz na wiosnę żeby owocowały w tym roku ,i tak chciałbym się zapytać jeszcze ,kiedy i które pędy obcinać żeby owocowały co roku, proszę o odp.Dziękuje.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Malina polana i polka przycinanie
Artur, mam Polkę i Polanę. Późną jesienią obcinam prawie do zera- zostawiam takie 5-cio centymetrowe kikuty, by widzieć, gdzie rosną i by ich nie deptać. Te odmiany malin zaczynają owocowanie w sierpniu i owocują aż do późnej jesieni. Nie ma w nich robali właśnie dlatego,że późno owocują.
Obetnij je teraz, jeśli zostawisz a nie przemarzły to na nich też będą owoce, zachowają się wtedy jak odmiana letnia. Owoce jednak będą małe, w sumie nie warte zachodu a zagęszczą Ci niepotrzebnie krzew, bo obok wyrosną Ci pędy, które będą owocować w sierpniu.
aha, uzupełnij swój profil- skąd jesteś.
Obetnij je teraz, jeśli zostawisz a nie przemarzły to na nich też będą owoce, zachowają się wtedy jak odmiana letnia. Owoce jednak będą małe, w sumie nie warte zachodu a zagęszczą Ci niepotrzebnie krzew, bo obok wyrosną Ci pędy, które będą owocować w sierpniu.
aha, uzupełnij swój profil- skąd jesteś.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za odp ,a jak je obetnę teraz to będą owoce na nich w tym roku ?
-
Oczywiście, przecież te odmiany owocują na pędach, które dopiero teraz na wiosnę wyrosną . Dlatego owoce są dopiero w sierpniu.
A po owocowaniu, w listopadzie trzeba je znowu "ogolić".
A po owocowaniu, w listopadzie trzeba je znowu "ogolić".
Pozdrawiam! Gienia.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witam imiennika
.
Na malinach to zasadniczo się niezabardzo znam.. , ale pamietam , ze kiedy jeszcze u mnie były to przycinaliśmy je wiosną , ale nie tak bardzo nisko...
Znalazłem coś takiego w internecie na temat ciecia malin wiosną... , może sie przyda... :
Krzewy malin mają tendencję do rozrastania się i łączenia w jeden gęsty i szeroki żywopłot, do czego nie należy dopuszczać. Odrębność krzewów uzyskuje się usuwając odrosty korzeniowe. Wiosną należy wykonać przegląd pędów wyrosłych w ubiegłym roku, powinno ich pozostać od 8 do 12. Jeżeli jest więcej to wycina się najsłabsze. W ciągu okresu wegetacyjnego ze starej karpy i korzeni wyrastają nowe pędy. W każdym krzewie należy zostawić 10 najsilniejszych i najzdrowszych pędów, resztę wycina się zanim osiągną wysokość 15 cm. Utrzymując plantację złożoną z odrębnych krzewów nie tylko nie spowoduje się zmniejszenia plonu, lecz przeciwnie, zwiększy się go ponieważ silne pędy owocują obficiej, a dodatkowo lepiej ochronić jest przed chorobami grzybowymi.
Pozdrawiam
.

Na malinach to zasadniczo się niezabardzo znam.. , ale pamietam , ze kiedy jeszcze u mnie były to przycinaliśmy je wiosną , ale nie tak bardzo nisko...
Znalazłem coś takiego w internecie na temat ciecia malin wiosną... , może sie przyda... :
Krzewy malin mają tendencję do rozrastania się i łączenia w jeden gęsty i szeroki żywopłot, do czego nie należy dopuszczać. Odrębność krzewów uzyskuje się usuwając odrosty korzeniowe. Wiosną należy wykonać przegląd pędów wyrosłych w ubiegłym roku, powinno ich pozostać od 8 do 12. Jeżeli jest więcej to wycina się najsłabsze. W ciągu okresu wegetacyjnego ze starej karpy i korzeni wyrastają nowe pędy. W każdym krzewie należy zostawić 10 najsilniejszych i najzdrowszych pędów, resztę wycina się zanim osiągną wysokość 15 cm. Utrzymując plantację złożoną z odrębnych krzewów nie tylko nie spowoduje się zmniejszenia plonu, lecz przeciwnie, zwiększy się go ponieważ silne pędy owocują obficiej, a dodatkowo lepiej ochronić jest przed chorobami grzybowymi.
Pozdrawiam

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
Tulipan, jak najbardziej, tylko...... to co napisałeś dotyczy odmian maliny letniej, która owocuje na pędach dwuletnich- latem.
Polka i Polana to odmiany jesienne, owocujące na pędach tegorocznych.
Polka i Polana to odmiany jesienne, owocujące na pędach tegorocznych.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
czyli jak obetnę to owoce będą w sierpniu i na jesieni po z biorze obciąć je a tak w ogóle teraz na jaką wysokość je obciąć , obcinać je dwa razy w roku na jesieni i na wiosne czy raz jak to jest ?
Artur, to jakaś nowa odmiana języka? Postaraj się w przyszłości pisać jednak tą ogólnie przyjętą
Bishop
Artur, to jakaś nowa odmiana języka? Postaraj się w przyszłości pisać jednak tą ogólnie przyjętą

-
Artur, te maliny, które masz czyli Polka i Polana, powinny być obcięte jesienią. Jeżeli nie zrobiono tego wtedy, trzeba to zrobić teraz.
Obcina się je tylko raz, w jesieni - po zbiorach, pędy trzeba spalić.
Jak obetniesz jesienią, to wiosną już nie ma co obcinać, przez zimę nic Ci przecież nie urośnie.
Wiosną z korzenia odbiją Ci nowe pędy, to one właśnie będą owocować w sierpniu.
Ja obcinam , jak już pisałam na wysok. 5 cm od ziemi, by było widać w którym miejscu rosną.
Obcina się je tylko raz, w jesieni - po zbiorach, pędy trzeba spalić.
Jak obetniesz jesienią, to wiosną już nie ma co obcinać, przez zimę nic Ci przecież nie urośnie.
Wiosną z korzenia odbiją Ci nowe pędy, to one właśnie będą owocować w sierpniu.
Ja obcinam , jak już pisałam na wysok. 5 cm od ziemi, by było widać w którym miejscu rosną.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
Oczywiście dzięki serdeczne.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak przycinałam pierwszy raz moje "całoroczne" maliny, chcąc je mieć tylko jak późne, to wycinając jesienią przy ziemi zostawiłam króciutkie kikuty aby je było widać. Dziwiłam się, dlaczego pojedyńcze gałązki zaczęły owocować w lipcu. Dopiero później zrozumiałam, że z tych kikutów wyrosły boczne odrosty i te owocowały jako wczesny zbiór (tak jakbym nie ścięła pędów ubiegłorocznych). Teraz przycinam przy samej ziemi, wbijam po obu stronach patyczki i prowadzę sznurek wyznaczający gdzie są moje maliny
Smacznych malin życzę
Te póżne są pyszne do jedzenia, wychodzi z nich przepyszny sok, ale na przeziębienia lepszy jest sok z wczesnych odmian i dlatego mam też takie odmiany.
Pozdrawiam

Smacznych malin życzę

Te póżne są pyszne do jedzenia, wychodzi z nich przepyszny sok, ale na przeziębienia lepszy jest sok z wczesnych odmian i dlatego mam też takie odmiany.
Pozdrawiam
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."