Siew sasanki
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siew sasanki
Ja już siałem 6 razy sasankę i ani razu nie wykiełkowała 

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Najlepiej pozyskać nasiona od osób, które już mają sasanki; nasiona świeżo zebrane bardzo szybko kiełkują a przetrzymane do wiosny, kiełkują około miesiąca . W tym roku moje sasanki nie zawiązały nasion bo wiosna wybuchła od razu wysokimi temperaturami a sasanki tego nie lubią i kwitły mi marnie nie zawiazując nasion. Bardzo ładnie zakwitły mi za to ubiegłoroczne siewki Papageno/ Dissecta, które nie były wysadzone do gruntu a w głębokich doniczkach i zadołowane w szklarence. Nasiona kupiłam w firmie Jelitto.valdessa_kane pisze:a kiedy poszukuje się nasionek?

Z mojego doświadczenia wynika, że sasanki botaniczne dużo gorzej kiełkują niż mieszańce ogródkowe.
-- Cz 29 sie 2013 15:25 --
Bartoszu - nasiona mogły być bardzo stare. Przyczyną niekiełkowania nasion sasanki może być też zbyt głębokie wysianie ( uwielbiają bardzo płytki siew) lub zalanie, czego też nie tolerują. Trzeba stosować przepuszczalne podłoże i ostroznie, z umiarem podlewać. Życzę udanego kolejnego wysiewubartosz les pisze:Ja już siałem 6 razy sasankę i ani razu nie wykiełkowała

- bartosz les
- laura_sara3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2013, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, siałam sasanki wiele razy, z nasion kupionych w sklepie ogrodniczym , i ze swoich nasion, niestety bez rezultatu , jak dla mnie lepiej kupić sadzonki.Bardzo trudno jest uzyskać sasankę z nasion.
Z zaczerpniętych informacji od fachowca wiem,że zbierając własne nasiona sasanki koniecznie trzeba je wysiać nie zasuszając, ale trzeba też wiedzieć kiedy zebrać takie nasiona, bo kiedy same już odpadają z szypułki na siew jest za późno.
To pewnie są wiadomości dla amatorów, bo osoby zajmujące się produkcją sadzonek na pewno mają sposoby i na uzyskanie sadzonek z nasion.No ale jak w każdej dziedzinie sekrety muszą być.
Z zaczerpniętych informacji od fachowca wiem,że zbierając własne nasiona sasanki koniecznie trzeba je wysiać nie zasuszając, ale trzeba też wiedzieć kiedy zebrać takie nasiona, bo kiedy same już odpadają z szypułki na siew jest za późno.
To pewnie są wiadomości dla amatorów, bo osoby zajmujące się produkcją sadzonek na pewno mają sposoby i na uzyskanie sadzonek z nasion.No ale jak w każdej dziedzinie sekrety muszą być.

Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Lauro- zapewniam Cię, że żadnych tajemnic nie ma w siewie sasanek. Wszystko, co napisałam o tym wcześniej, wiem na podstawie swoich doświadczeń. Siałam sasanki wielokrotnie i wiosną i zaraz po zbiorze nasion; zawsze z powodzeniem (jeśli nie zalałam nasion i zbyt głęboko nie wysiałam). Nie zniechęcaj się i zrób to jeszcze raz korzystając z nasion oferowanych przez ludzi chcących się podzielić 

- bartosz les
Jeszcze w tym roku spróbuje wysiać sasankę do doniczki 

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Czy nasiona sasanki trzeba zmrozić przed wysianiem?
- kasiaS87
- 50p
- Od: 13 sty 2014, o 11:05
Nie potrzebują przemrożenia. Najlepiej od razu po zbiorze wysiać po wierzchu przyklepać i przykryć włókniną. Na drugi rok powinny niektóre zakwitnąć.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja siałam właśnie po przekwitnięciu,
ale nasiona miałam ze sklepu.
Jestem zadowolona ze wschodów.
Zobaczymy jak z kwiatem będzie wiosną.
ale nasiona miałam ze sklepu.
Jestem zadowolona ze wschodów.
Zobaczymy jak z kwiatem będzie wiosną.

U mnie sieją się same lub dzielę karpę.
Mam dwa kolory różu a chcę białe
Mam dwa kolory różu a chcę białe

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Ja dostałam nasionka właśnie z wymiany od forumków i zastanawiam się czy wysiać teraz w donicy na parapecie jako rozsadę czy czekać do lata i latem w ogrodzie?
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja mam niezłą zagwozdkę, kupione nasiona mają kompletnie różne terminy siewu, możecie mi to wyjaśnić?

Poszukałem w necie i wg tego co się dowiedziałem nazwa anemone pulatilla i pulsatilla vulgaris są tożsame i to jest ten sam
gatunek.
Wstawiaj mniejsze fotki. Poprawiłam./Iwona

Poszukałem w necie i wg tego co się dowiedziałem nazwa anemone pulatilla i pulsatilla vulgaris są tożsame i to jest ten sam
gatunek.
Wstawiaj mniejsze fotki. Poprawiłam./Iwona