Co nowego u jol_ki - 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co nowego u jol_ki - 2010

Post »

Dziewczyny, może podpowiecie mi jak przyciąć dwie wierzby, wyhodowane z gałązek? Zupełnie nie mam na nie pomysłu :roll:
tak wyglądają teraz:

wierzba nr 1 - rośnie krzywo i strasznie mnie tym denerwuje :roll: próba wyprostowania skończyła się złamaniem podpórki!
Obrazek
Obrazek

wierzba nr 2 - tu dwie gałązki były wsadzone razem, zaczęłam je splatać w ubiegłym roku
Obrazek
Obrazek

będę wdzięczna za wszelkie sugestie ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

korzo_m pisze:To ja wam podpowiem inną nazwę śniedka- u nas mówią na te kwiaty śpioszki, a dlaczego myślę ,że sie domyślacie :D
Dorotko ;:167 dzięki Tobie wiem, że mam śniedka :;230 :;230 :;230
Miałam je na liście zakupów, bo nie wiedziałam, że to śpioszki, których u mnie pod dostatkiem :;230 :;230 :;230
z tymi nazwami, to można dostać obłędu :;230 :;230 :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale dlaczego chcesz Jolu przycinać te wierzby?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja też mam tą wierzbę i też mi się za bardzo nie podoba, bo ma kilka pędów głównych. Nie myślę jej jednak na siłę zmieniać.
Te pokręcone wierzby tak mają, że rosną jak chcą :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu miło być w Twoim ogrodzie. Wydaje mi się, że fajnie byłoby urządzić w miejscu gdzie zbiera się woda, staw naturalny i tym samym wykorzystać "skłonności terenu". Moja mała uwaga - dodanie do gleby piaszczystej- gliny spowodowało, że stała się ona mniej przepuszczalna..z jednej strony to dobre, no ale chyba niestety nie w miejscu gdzie zbiera się woda...no chyba, że będzie tam naturalny staw...Wierzby przycina się chyba po kwitnieniu i z tego co wiem nie ma jakiś szczególnych zasad- wszystko zależy od wizji wykonującego cięcie. Miałam kiedyś wierzbę Hakuro-Nishiki i pamiętam, zalecenia by ciąć nawet kilkukrotnie w ciągu roku i silnie (aby się zagęściły). Mi te wierzby na zdjęciach się podobają i chyba bym je tak zostawiła.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Joluś pierwsza wierzba jest cacy, jeśli chcesz ją dalej prostowac to wydaje mi się , że trzeba jej dać solidny pal i w kilku miejscach podwiazać.
Druga wierzba tez niczego sobie, usunąć parę gałązek od dołu a te wyżej skrócić niech się zagęszcza czuprynka.
Zamówiłam katalog lilii ale coś cisza w skrzynce pocztowej więc nie wiem czy w ogóle przyjdzie.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Karolcia pisze:Ale dlaczego chcesz Jolu przycinać te wierzby?
Magduś powód jest prosty - nie podoba mi się ich obecny wygląd :roll:
tulipanka pisze:Ja też mam tą wierzbę i też mi się za bardzo nie podoba, bo ma kilka pędów głównych. Nie myślę jej jednak na siłę zmieniać.
Te pokręcone wierzby tak mają, że rosną jak chcą :D
no niestety, rosną jak im się podoba, żeby je choć trochę okiełznać potrzeba dużo determinacji i dobry sekator ;)

Bufo-bufo witam w moim ogrodzie. Na mojej działce króluje glina i to ją rozluźnialiśmy dużą ilością piasku. Woda zbiera się tylko po roztopach bądź dużych opadach, więc staw naturalny (czy oczko) odpada, przez większość roku byłaby to po prostu pusta dziura w ziemi. Wody gruntowe są u nas bardzo głęboko - ok. 15mtr. Co do wierzb, przycinałam je w ubiegłym roku wtedy, gdy zaczynały mnie wkurzać pokładającymi się na ziemi gałązkami :roll: może jak podrosną to przestaną straszyć i staną się w końcu ozdobą ;)

Kaśka dzięki za podpowiedzi ;:196 bardzo zależy mi na tym, żeby wyprostować tę pierwszą wierzbę, zrobię jak napisałaś - solidny palik i podwiązanie, wydaje mi się, że trzeba by też wyprowadzić "przewodnik" z jednej z najwyższych gałęzi?
No to czekamy na ten katalog :D W brico pojawiły się lilie (i nie tylko) od Kryszkiewicza, ale nic szczególnego mi nie wpadło w oko (no ale ja teraz jestem zakręcona na punkcie innych zakupów :;230 :;230)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Tylko kilka dni a Twoje krokusy się pięknie rozkwitną!!!
A wierzbą się nie przejmuj podrośnie i sama się trochę wyprostuje ale tylko troche....
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Cześć Joluś ;:7 Miło spotkać sąsiadeczkę, ogródek super wygląda, tylko ze dziś znów zima na całego i pozostają nam tylko zdjęcia wiosenne.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Witaj Kochana! :wit :wit Wpadłam się przywitać w nowym sezonie. Mam nadzieję, ze tym razem wicej na forum czasu spędzę i częściej będe do was zaglądać. Póki co przesyłam ciut ;:3 bo własnie u mnei wyjrzało zza chmur :D
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Jolu, czekamy na twoje wiosenne zdjęcia. Czyżbyś juz wpadła w szał rabatkowy? :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Jolu, co słychać. Daj znać, czy wszystko w porządku.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających :D
Aniu, wszystko u nas OK - na razie po prostu brakuje czasu na ogród.. Goska rośnie zdrowo, dziś kończy 6 tygodni :D
Zbieram się, żeby w końcu zrobić i wstawić wiosenne fotki, zanim mnie lato zastanie ;) muszę jednak najpierw doprowadzić rabaty do porządku, są potwornie zachwaszczone :roll:
Zima wykończyła mi wszystkie (5 sztuk) różyce na kiju, padła też laurowiśnia, glicynia i kalikarpa :( :( :(
ucierpiał też tamaryszek, odbija jednak od dołu więc może coś jeszcze z niego będzie...
O dziwo, wszystkie rośliny, które były zalane wodą przetrwały - nawet lilie i powojniki i to najbardziej mnie cieszy :D
Sezon rozpoczęliśmy od posiania trawy wokół tarasu - chyba już stanie się tradycją rozpoczynanie tego typu prac 1 maja ;) trawka już wschodzi, mam nadzieję, że niedługo będzie się czym pochwalić.
Tymczasem zobaczcie, jak wygląda trawnik i rabata zakładane jesienią - trawnik czeka na koszenie (może dziś, o ile nie będzie padać) a rabata na dosadzenie bylin i wysypanie korą.

Obrazek

Obrazek

jak zwykle mamy mnóstwo ptasich gości - oto jeden z nich korzystający z wody zebranej po nocy na czerpni, może ktoś wie, co to za ptaszek??
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Trawniczek rewelacja ;:138
Co masz na tej rabacie bo z daleka nie bardzo widać ?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Mariolu witam :wit
na rabacie jest prawie wszystko ;) ma ona około 40mtr długości i 2,5 szerokości, rosną tam min. cyprysik nutkajski, jodła koreańska, jodła kalifornijska, świerki, sosny, głóg Paul Scarlett, śliwa ozdobna, wiąz, wierzba, kaliny, forsycja, jarzębina, pęcherznice, budleje, powojniki, róże pnące, milin, wierzba i karagana szczepione na kiju, kilka róż, kilka liliowców, perowskia, kocimiętka, lilie i tulipany. Na pewno wszystkiego nie wymieniłam, rabata robiona jesienią 2009 więc na efekt trochę trzeba będzie poczekać..
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”