Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy
Hmmm... znam jedynie biohumus w postaci kompostu. Jest i w płynie? A jeśli nie to jak dodawać go do wody? Wsypywać ? A może wystarczy wsypać na wierzch doniczki a roślinka sama sobie weźmie to co potrzebuje, choć wodę dostaje od dołu. Znowu same pytania 
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Biohumus to płynny nawóz organiczny na bazie dżdżownic kalifornijskich sprzedawany w każdej kwiaciarni i centrum ogrodniczym.( tym nawozem nie przenawozisz roślin można go dawać nawet nierozcieńczany w wodzie - częściej w takiej postaci stosuje sie do ratowania roślin a do podlewania rozcieńcza się)

No! Jednak miałam zaćmienie
Wszystko się zgadza tyle, że nazywa się humvit-bio i używam go od lat. A biohumus to faktycznie kompost i wygląda jak ziemia. I jedno i drugie mam w domu 
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
U mnie wschodzi 99,9%
Do rozmnażania staram się wybierać parasolki duże. Te słabsze bywa, że marnieją
Nie wiem jak to określić... wybieram "na oko". Jak listki wyrastają jakby ze "stożka" a nie płasko to na 100% będą młode roślinki. Przepraszam za język laika ale nie wiem jak to opisać.
Oczywiście każdą ułamaną też ukorzeniam i tutaj bywają "straty".
Sadzę je płytko, nie jak pokażą się korzonki tylko gdy wypuści już roślinki na ok. 1 cm. max.
Pozdrawiam i życzę udanego eksperymentu
Ps. A jednak zielonym do dołu
Oczywiście każdą ułamaną też ukorzeniam i tutaj bywają "straty".
Sadzę je płytko, nie jak pokażą się korzonki tylko gdy wypuści już roślinki na ok. 1 cm. max.
Pozdrawiam i życzę udanego eksperymentu
Ps. A jednak zielonym do dołu
Różnie to z tym jest. Niektóre wypuszczają mi pędki po tygodniu a niektóre po trzech.
Moje... rozmnażane ok. czerwca już wyglądają tak.

A te wysiane z nasion w marcu to nadal 2-3 cm trawka.
Moje... rozmnażane ok. czerwca już wyglądają tak.

A te wysiane z nasion w marcu to nadal 2-3 cm trawka.
Witaj Amando,
Nieco już pisałam o papirusach tutaj. Sadzę do zwykłej ziemi doniczkowej. Doniczkę wkładam do większej, szczelnej osłonki i zalewam wodą na ok. 2/3 wysokości doniczki. Można użyć szklanego naczynia i dookoła doniczki obsypać kamykami czy szkiełkami i będzie efekt dekoracyjny. Doniczka zawsze powinna stać w wodzie, wszak papirus to roślinka bagienna.
Jak widzę na zdjęciu masz ukorzenioną szczepkę oderwaną już od macierzystej parasolki, więc sadź "zielonym do góry" ;) To oczywiście żarcik wynikający z faktu, że ukorzenia się je zielonym do dołu
Posadź normalnie...korzonkami do ziemi a zielonym do góry
;) Jak stoi w pojemniku z wodą to nie trzeba już podlewać od góry a jedynie dolewać wody do pojemnika. Swojemu raz w miesiącu wlewam wodę z odżywką w płynie.
Wrzuć do wody kawałeczek węgla drzewnego. Wodę zmieniaj raz w tygodniu, przynajmniej ja tak robię. Wody jest wystarczająca ilość... chodzi o to by parasolki były zanurzone w wodzie. Za ok. 2 tygodnie powinno się "coś" pojawić pomiędzy listkami
Bardzo dobrze posadziłaś i nie bój się trzymać w wodzie doniczki. Papirusy to lubią.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Marta
Nieco już pisałam o papirusach tutaj. Sadzę do zwykłej ziemi doniczkowej. Doniczkę wkładam do większej, szczelnej osłonki i zalewam wodą na ok. 2/3 wysokości doniczki. Można użyć szklanego naczynia i dookoła doniczki obsypać kamykami czy szkiełkami i będzie efekt dekoracyjny. Doniczka zawsze powinna stać w wodzie, wszak papirus to roślinka bagienna.
Jak widzę na zdjęciu masz ukorzenioną szczepkę oderwaną już od macierzystej parasolki, więc sadź "zielonym do góry" ;) To oczywiście żarcik wynikający z faktu, że ukorzenia się je zielonym do dołu
Posadź normalnie...korzonkami do ziemi a zielonym do góry
Wrzuć do wody kawałeczek węgla drzewnego. Wodę zmieniaj raz w tygodniu, przynajmniej ja tak robię. Wody jest wystarczająca ilość... chodzi o to by parasolki były zanurzone w wodzie. Za ok. 2 tygodnie powinno się "coś" pojawić pomiędzy listkami
Bardzo dobrze posadziłaś i nie bój się trzymać w wodzie doniczki. Papirusy to lubią.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Marta
Dezynfekuje wodę i zapobiega gniciu sadzonki