Capsicum annum czyli tz. papryfiutki
Re: Capsicum annum czyli tz. papryfiutki
Tak dopiero jak się zaczeło robić chłodno zabrałam ją do domku a tak to od początku stała na zewnątrz.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy papryfiutki są wieloletnie? W tym roku kupiłam nasiona na allegro, wysiałam 5 sztuk 25. lutego i teraz mam 5 dorodnych sadzonek. Po świętach przesadzę je do większych doniczek. Hope pisze, że ma te same roślinki już drugi rok, więc pewnie będę potrzebowała posadzić je do duzych donic.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Aisyrkczy twoje roslinki sa juz wysokie ja sialam miesac po tobie i moje jakos wolno rosna?
Papryfiutki mam w doniczce już 2 zimę, na lato przenoszę do ogrodu, teraz do szklarenki. Na zimę zaś, tak pod koniec września do domu. Doniczka ma ok. 3l pojemności. W domu wypuszcza mnóstwo drobnych pędów, które wykorzystuję jako sadzonki zielne - zaczynam ukorzeniać pod koniec lutego, by mieć młode, ukorzenione roślinki na koniec kwietnia, potem przenoszę do szklarni. Moja papryka w doniczce coraz bardziej zaczyna przypominać drzewko BONSAI.Aisyrk pisze:Czy papryfiutki są wieloletnie?
Jeśli wysiejecie z nasionek z własnych papryczek - nie będzie to już w ogóle przypominać ,,papryfiutków". Takie krótkie, poskręcane dziwolągi - ale piekielnie ostre w smaku - osobiście najbardziej lubię jak już są wyrośnięte, ale jeszcze zielone.
Podsumowanie: - może być wieloletnia, ale stara roślina nie owocuje tak dobrze jak jednoroczna. Dla mnie jest tylko ,,dawcą sadzonek", bo własnych nasionek nie warto wysiewać (jeśli chce się mieć nadal papryfiutki).
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Dziękuję, Artur! Nasiona kupiłam na Allegro, więc nie wiem czy wyrosną z nich właśnie te cudaki. Później zorientowałam się, że nasiona były tanie - może (tfu, tfu) to najzwyklejsza papryka nieodmianowa. Jeśli faktycznie będą to papryfiutki, wykorzystam w przyszłości Twoją metodę rozmnażania.
Werka - moje sadzonki mają 8 -10 cm. Są naprawdę ładne - grube, zdrowe, zaczynają rozkrzewiać się, a jedna ma już nawet mikroskopijne pączki. Siewki przepikowałam do malutkich pojemników po jogurcie Gratka, a w sobotę posadziłam do doniczek 1/2 litra. Pewnie przesadzę potem do większych doniczek.
Werka - moje sadzonki mają 8 -10 cm. Są naprawdę ładne - grube, zdrowe, zaczynają rozkrzewiać się, a jedna ma już nawet mikroskopijne pączki. Siewki przepikowałam do malutkich pojemników po jogurcie Gratka, a w sobotę posadziłam do doniczek 1/2 litra. Pewnie przesadzę potem do większych doniczek.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Dzięki za info będę na bieżąco śledzić ten wątek jak bedziesz miała czas to dodaj zdjęcia j też dodam swoje aktualne 

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Dziewczyny, co tak cicho - ja właśnie wczoraj posiałam moje Fiutki - całe 6 sztuk i czekam, czekam co z tego wyrośnie
Pokażcie zdjęcia jak to u Was naprawdę wygląda, bo sprzedawcom na allegro średnio ufam ...

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Och Boże leżę ze śmiechu i podnieść się nie mogę! No nie wierzę, co Matka Natura na sprawiła
Nigdy w życiu o tej papryczce nie słyszałam buahahaha muszę ją mieć, tym bardziej, że oprócz "spektakularnego" efektu wizualnego dodatkowo jest ostra 

Ja mam tylko jedną roślinkę, już 2 zima w domu. Od kwietnia kwiatki zawiązują owoce w szklarni.
Nadaje się do konsumpcji nawet gdy jest mała i zielona, wtedy najostrzejsza.
Nadaje się do konsumpcji nawet gdy jest mała i zielona, wtedy najostrzejsza.
Podobny wygląd ma pomidorek Corianne F1, tylko moi panowie nie chcieli ich zrywać 

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że to dosyć stary wątek, ale wciąż noże być aktualny, jeśli się rozciągnie do wszystkich ostrych odmian tego gatunku. (są też inne, np. capsicum chinense, baccatum i frutescens, ale inne gatunki obejmują tylko b. ostre odmiany, w tym Naga Jolokia, która jest międzygatunkową krzyżówką i przez kilka lat była uznana za najostrzejsza na świecie). Sam "papryfiutek" mógł nie być na akcji, ale były tam inne ostre papryki, i ludzie zdali swoje relacje albo dopiero będą siać jak ja.Lorrie pisze:Dziewczyny, co tak cicho - ja właśnie wczoraj posiałam moje Fiutki - całe 6 sztuk i czekam, czekam co z tego wyrośnie.
pozdrawiam, Gunnar
- Dziunia87
Czy jest ktoś chętny na pw "przedstawić zasady odstąpienia"
choćby 2 nasionek lub sadzonki tego cudaka? Nie ufam alledrogowiczom szczególnie w kwestiach takich nowości, a z Wami to jak w dym pójdę 
No chyba, że możecie mi polecić jakiegoś dobrego sprzedawcę stamtąd to też bardzo proszę o info.

No chyba, że możecie mi polecić jakiegoś dobrego sprzedawcę stamtąd to też bardzo proszę o info.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że "papryfiutek" był na aktualnej akcji jako "71 ? Papryfiutek ostra", ale chyba tylko na samym początku. Ja się np. nie załapałem.GunnarSK pisze:Sam "papryfiutek" mógł nie być na akcji, ale były tam inne ostre papryki, i ludzie zdali swoje relacje albo dopiero będą siać jak ja.
pozdrawiam, Gunnar
- Dziunia87
Ja też nie
Gdyby jeszcze był do wyboru na liście, kiedy wypełniałam formularz, to na pewno nie pominęłabym takiej jakże interesującej nazwy.