Capsicum annum czyli tz. papryfiutki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
hope
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2010, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Capsicum annum czyli tz. papryfiutki

Post »

Tak dopiero jak się zaczeło robić chłodno zabrałam ją do domku a tak to od początku stała na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja posiałam swoje nasionka 21 marca i dwa już wykiełkowały ;:138 Jeżeli macie zdjęcia swoich roślinek będe wdzięczna za dodanie bedę wiedziała czy moje dobrze rosną :D Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Czy papryfiutki są wieloletnie? W tym roku kupiłam nasiona na allegro, wysiałam 5 sztuk 25. lutego i teraz mam 5 dorodnych sadzonek. Po świętach przesadzę je do większych doniczek. Hope pisze, że ma te same roślinki już drugi rok, więc pewnie będę potrzebowała posadzić je do duzych donic.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p

Post »

Aisyrkczy twoje roslinki sa juz wysokie ja sialam miesac po tobie i moje jakos wolno rosna?
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aisyrk pisze:Czy papryfiutki są wieloletnie?
Papryfiutki mam w doniczce już 2 zimę, na lato przenoszę do ogrodu, teraz do szklarenki. Na zimę zaś, tak pod koniec września do domu. Doniczka ma ok. 3l pojemności. W domu wypuszcza mnóstwo drobnych pędów, które wykorzystuję jako sadzonki zielne - zaczynam ukorzeniać pod koniec lutego, by mieć młode, ukorzenione roślinki na koniec kwietnia, potem przenoszę do szklarni. Moja papryka w doniczce coraz bardziej zaczyna przypominać drzewko BONSAI.

Jeśli wysiejecie z nasionek z własnych papryczek - nie będzie to już w ogóle przypominać ,,papryfiutków". Takie krótkie, poskręcane dziwolągi - ale piekielnie ostre w smaku - osobiście najbardziej lubię jak już są wyrośnięte, ale jeszcze zielone.

Podsumowanie: - może być wieloletnia, ale stara roślina nie owocuje tak dobrze jak jednoroczna. Dla mnie jest tylko ,,dawcą sadzonek", bo własnych nasionek nie warto wysiewać (jeśli chce się mieć nadal papryfiutki).
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dziękuję, Artur! Nasiona kupiłam na Allegro, więc nie wiem czy wyrosną z nich właśnie te cudaki. Później zorientowałam się, że nasiona były tanie - może (tfu, tfu) to najzwyklejsza papryka nieodmianowa. Jeśli faktycznie będą to papryfiutki, wykorzystam w przyszłości Twoją metodę rozmnażania.

Werka - moje sadzonki mają 8 -10 cm. Są naprawdę ładne - grube, zdrowe, zaczynają rozkrzewiać się, a jedna ma już nawet mikroskopijne pączki. Siewki przepikowałam do malutkich pojemników po jogurcie Gratka, a w sobotę posadziłam do doniczek 1/2 litra. Pewnie przesadzę potem do większych doniczek.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p

Post »

Dzięki za info będę na bieżąco śledzić ten wątek jak bedziesz miała czas to dodaj zdjęcia j też dodam swoje aktualne ;:138
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, co tak cicho - ja właśnie wczoraj posiałam moje Fiutki - całe 6 sztuk i czekam, czekam co z tego wyrośnie ;:65 Pokażcie zdjęcia jak to u Was naprawdę wygląda, bo sprzedawcom na allegro średnio ufam ...
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Och Boże leżę ze śmiechu i podnieść się nie mogę! No nie wierzę, co Matka Natura na sprawiła ;:306 Nigdy w życiu o tej papryczce nie słyszałam buahahaha muszę ją mieć, tym bardziej, że oprócz "spektakularnego" efektu wizualnego dodatkowo jest ostra :)
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Ja mam tylko jedną roślinkę, już 2 zima w domu. Od kwietnia kwiatki zawiązują owoce w szklarni.
Nadaje się do konsumpcji nawet gdy jest mała i zielona, wtedy najostrzejsza.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Podobny wygląd ma pomidorek Corianne F1, tylko moi panowie nie chcieli ich zrywać ;:306
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Lorrie pisze:Dziewczyny, co tak cicho - ja właśnie wczoraj posiałam moje Fiutki - całe 6 sztuk i czekam, czekam co z tego wyrośnie.
Widzę, że to dosyć stary wątek, ale wciąż noże być aktualny, jeśli się rozciągnie do wszystkich ostrych odmian tego gatunku. (są też inne, np. capsicum chinense, baccatum i frutescens, ale inne gatunki obejmują tylko b. ostre odmiany, w tym Naga Jolokia, która jest międzygatunkową krzyżówką i przez kilka lat była uznana za najostrzejsza na świecie). Sam "papryfiutek" mógł nie być na akcji, ale były tam inne ostre papryki, i ludzie zdali swoje relacje albo dopiero będą siać jak ja.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy jest ktoś chętny na pw "przedstawić zasady odstąpienia" :) choćby 2 nasionek lub sadzonki tego cudaka? Nie ufam alledrogowiczom szczególnie w kwestiach takich nowości, a z Wami to jak w dym pójdę :)
No chyba, że możecie mi polecić jakiegoś dobrego sprzedawcę stamtąd to też bardzo proszę o info.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

GunnarSK pisze:Sam "papryfiutek" mógł nie być na akcji, ale były tam inne ostre papryki, i ludzie zdali swoje relacje albo dopiero będą siać jak ja.
Widzę, że "papryfiutek" był na aktualnej akcji jako "71 ? Papryfiutek ostra", ale chyba tylko na samym początku. Ja się np. nie załapałem.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie ;:145 Gdyby jeszcze był do wyboru na liście, kiedy wypełniałam formularz, to na pewno nie pominęłabym takiej jakże interesującej nazwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”