Cissus - wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
alkione
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2007, o 15:49

Post »

U mnie te kwiatki stoją na parapecie ( mam klika młodych roślinek - chętnie się podzielę lub wymienię) i dopóki listki nie dotykają zbytnio szyby wszystko jest Ok. Co 2-3 dni zraszam i jak na razie są zdrowe i ładnie rosną .
Jeśli ktoś będzie zainteresowany sadzonka zapraszam na PW
ALKIONE
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

problemów z cissusem ciąg dalszy

Post »

Witam,

Mój przesadzony (ok. 2 tygodnie temu) cissus niestety ma się niewiele lepiej, bo młode listki usychają nadal. Teraz wygląda tak. Co jeszcze można z nim robić?
Starałam się spryskiwać mu listki, dość mało podlewałam, ale nadal jest źle :(

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Asikk :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: problemów z cissusem ciąg dalszy

Post »

Napisz gdzie obecnie stoi, jak często i ile podlewasz jak często zraszasz, czy nawozisz, i czy przesadziłaś? :D :D :D
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam cissusa rombolistnego, stoi on w kuchni i jakoś mi marnieje, tzn. wypuszcza nowe pędy ale z drugiej strony usycha, na brak wody nie może narzekać, tak się zastanawiam czy to może nie z powodu tego iż stoi w kuchni? Niektóre rośliny nie tolerują gazu . . . Dołączam fote Obrazek
x-C-j
---

Post »

Możliwe że tak reaguje na opary z kuchni aczkolwiek cissus lubi dużo wody i określenie że na brak nie może narzekać to pojęcie względne jeśli podlewasz go co tydzień tak by woda przepłynęła na podstawek i w nim została przez około 30 minut no to jest to odpowiednia dawka wody jeśli takiego zjawiska u Ciebie nie ma to ma za mało wody i chyba ciut za dużo dajesz nawozu do wody bo widać objawy zasolenia ziemi. Proponowałbym podlać go kilka razy (ok 5-6 z rzędu) wodą destylowaną bez nawozu. :D
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Cissus - problemy w uprawie

Post »

mój cissus jest chory nie wiem czy to grzyb czy coś innego.?????????

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Mało wyraźne zdjęcie.
A nie poparzyło go przypadkiem słonko?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 18:16

Post »

Też mi sie tak wydaje ze to słonce. Mój cissus ma już 4 latka i wygląda tak

Obrazek
także wydaje mi sie że to słonko go tak sparzyło, najlepsze miejsce dla cissusa to półcień
goska28
200p
200p

Cissus

Post »

Mój cissus stoi z boku za firanką i na pewno to nie ze słońca.Ten bluszcz miał być bezproblemowy i miał rosnąć jak szalony .A tu pech nie rośnie tylko usycha .
x-C-j
---

Post »

Bardzo mało wyraźne zdjęcie ale w pierwszej kolejności stawiam na zbyt dużą ilość wody. :D
goska28
200p
200p

Cissus

Post »

Na początku pod spodem były malutkie kuleczki wielkości drobnego piasku schodziły po przetarciu ale teraz to wstyd go wystawiać .Bo ma tylko jedną łodygę i obeschnięte liście.Tylko liczę na to że mogę go uratować.Podlewam go w tedy jak na wierzchu ziemia jest sucha może jeszcze powinnam rzadziej.
x-C-j
---

Post »

Jakie kuleczki pod jakim spodem ? (na spodzie liści?) pokaż go na lepszym jakościowo zdjęciu to żaden wstyd pokazać roślinę jeśli chce się ją uratować. :D
goska28
200p
200p

Post »

to zdjęcie mojego cissusa i liścia.

Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goska28
200p
200p

Post »

A na innych liściach są czarne kropki ale nie mogłam ich zrobić telefonem.
x-C-j
---

Post »

Wyjmij roślinę z doniczki, obkrusz jak najwięcej ziemi nie uszkadzając korzeni(usuń te które mogą wyglądać na zgniłe lub gnijące, osusz papierowymi ręcznikami resztę bryły korzeniowej, oprósz miałem z węgla grillowego), posadź go w mniejszą doniczkę - ta jest zbyt duża, w nową ziemię, zasil po posadzeniu czystym biohumusem wlewając pełny podstawek, nie podlewaj wodą rośliny przez około cztery, pięć dni po posadzeniu, wszystkie liście(oberwij te całkowicie porażone) i łodygi opryskaj preparatem Bravo 500 SC, ustaw w jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu około 0,5 do 2 metrów od okna, podlewaj raz na 6 dni wlewając wodę w podstawek(jeden pełny wystarczy). :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”