pozdrawiam.....hmmm z FM
Greglis zakłada ogród
Re: Greglis zakłada ogród
Kasiu
pozdrawiam.....hmmm z FM
ogród na pewno będzie boski tak jak i wnętrza Twojego domu....
pozdrawiam.....hmmm z FM
- greglis
- 50p

- Od: 29 cze 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Teska ?Tess pisze:Kasiu
pozdrawiam.....hmmm z FM![]()
![]()
ogród na pewno będzie boski tak jak i wnętrza Twojego domu....
- greglis
- 50p

- Kontakt:
-
Tamaryszek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Kasiu !
Ja mam ogród kilka lat , częściowo jest zagospodarowany , a lista roślin, które chcę kupić ma kilka stron papieru podaniowego ! Z roślin, które wymieniłaś, część mam w ogrodzie ( hortensja Annnabelle, azalie japońskie, powojnik Toki, konwalie , zawilce japońskie , funkie ) - wszystkie polecam, u mnie sprawdziły się bardzo dobrze. Kilka z pozostałych mam na liście wymarzonych.
I jeszcze Ci powiem, że w zeszłym roku założyłam u siebie Biały Ogród...
Fajny ten faun, co chcesz przy nim posadzić ?
Ja mam ogród kilka lat , częściowo jest zagospodarowany , a lista roślin, które chcę kupić ma kilka stron papieru podaniowego ! Z roślin, które wymieniłaś, część mam w ogrodzie ( hortensja Annnabelle, azalie japońskie, powojnik Toki, konwalie , zawilce japońskie , funkie ) - wszystkie polecam, u mnie sprawdziły się bardzo dobrze. Kilka z pozostałych mam na liście wymarzonych.
I jeszcze Ci powiem, że w zeszłym roku założyłam u siebie Biały Ogród...
Fajny ten faun, co chcesz przy nim posadzić ?
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Z takim faunem to dopiero będzie rzygacz!!! Jak go usytuowałaś? W kierunku domu czy ogrodu?
Obsadzenie takiego elementu to dopiero wyzwanie! Rośliny powinny uzupełnić ten element ogrodu.
Trudny wybór

Obsadzenie takiego elementu to dopiero wyzwanie! Rośliny powinny uzupełnić ten element ogrodu.
Trudny wybór
- greglis
- 50p

- Kontakt:
Rzygacz usytuowany jest w kierunku domu. Widać go doskonale przez drzwi tarasowe. Jest podświetlany, więc będzie pieknie wyglądał w nocy.

Po obydwu stornach ścianki z rzygaczem będzie żywoplot z cisu a na samą ściankę chcę puścić bluszcz z clematisem. Od drugiej stony ściana też będzie dobrze się prezentowała bo tam zaplanowałam zaciszny kąt z wodą. Zbiornik wodny też juz jest a na ścianie wyląduje duże lustro schodzące do wody. Gdy ścianka obrośnie da to ciekawy efekt. W zbiorniku woda też jest delikatnie podświetlana i dodatkowo ma mały gejzerek dla szumu wody.

Po obydwu stornach ścianki z rzygaczem będzie żywoplot z cisu a na samą ściankę chcę puścić bluszcz z clematisem. Od drugiej stony ściana też będzie dobrze się prezentowała bo tam zaplanowałam zaciszny kąt z wodą. Zbiornik wodny też juz jest a na ścianie wyląduje duże lustro schodzące do wody. Gdy ścianka obrośnie da to ciekawy efekt. W zbiorniku woda też jest delikatnie podświetlana i dodatkowo ma mały gejzerek dla szumu wody.
- greglis
- 50p

- Kontakt:
Tamaryszku przez twój watek przebrnęłam w połowie, jestem zachwycona
Ciekawe ilu forumowiczów ma jeszcze "białe ogrody" może jakaś wspólna wymiana doświadczeń ?
Ciekawe ilu forumowiczów ma jeszcze "białe ogrody" może jakaś wspólna wymiana doświadczeń ?
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Kasiu!
Miło mi ,że Ci się u mnie podoba ! Jeśli doszłaś do opisu tworzenia mojego Białego Ogrodu , tam znajdziesz mnóstwo pomysłów roślinnych i aranżacyjnych od koleżanek i kolegów z forum. ( od str.14, potem 25, 27-29-wymiana zdań z Vitą). Ja dzięki temu mam nową listę propozycji roślinnych, powstał też pomysł wprowadzenia KROPLI koloru, dla podreślenia bieli, co bardzo mi się spodobało. ( u mnie będzie to niebieski). Z osób, które znam na forum, wiele ma lub zakłada białe rabaty ( do niektórych trafisz przez mój wątek ). Wymiana doświadczeń - naturalnie ! Po to tu jesteśmy !
Wspomniałam Ci o słońcu - ja wymyśliłam sobie Biały Ogród w cieniu sosen. Biel w ogrodzie zacienionym stwarza atmosferę romantyzmu i elegancji, wspaniale rozświetla takie miejsca. Niestety, życie zmusiło mnie do do zmiany planów, cała koncepcja "wzięła w łeb" ( kataklizm ).
Z mojego rzygacza niestety woda nie leci, stanowi tylko rzeźbiarską ozdobę . A u Ciebie szum wody będzie chyba dobrze słyszalny, również w kąciku wypoczynkowym !
Piszesz o lustrze... Uważam,że jest to świetny pomysł aranżacyjny, wielokrotnie się zastanawiałam nad jego wykorzystaniem w ogrodzie. Czy nie przeraża Cię konieczność ciągłego czyszczenia tego lustra ?
Aha, nie widziałam na Twojej liście hortensji bukietowych - np. Limelight czy ostatni hit La Vasterival ( Great Star ) - są piękne, kompletnie bezproblemowe i bardzo długo kwitną.
Miło mi ,że Ci się u mnie podoba ! Jeśli doszłaś do opisu tworzenia mojego Białego Ogrodu , tam znajdziesz mnóstwo pomysłów roślinnych i aranżacyjnych od koleżanek i kolegów z forum. ( od str.14, potem 25, 27-29-wymiana zdań z Vitą). Ja dzięki temu mam nową listę propozycji roślinnych, powstał też pomysł wprowadzenia KROPLI koloru, dla podreślenia bieli, co bardzo mi się spodobało. ( u mnie będzie to niebieski). Z osób, które znam na forum, wiele ma lub zakłada białe rabaty ( do niektórych trafisz przez mój wątek ). Wymiana doświadczeń - naturalnie ! Po to tu jesteśmy !
Wspomniałam Ci o słońcu - ja wymyśliłam sobie Biały Ogród w cieniu sosen. Biel w ogrodzie zacienionym stwarza atmosferę romantyzmu i elegancji, wspaniale rozświetla takie miejsca. Niestety, życie zmusiło mnie do do zmiany planów, cała koncepcja "wzięła w łeb" ( kataklizm ).
Z mojego rzygacza niestety woda nie leci, stanowi tylko rzeźbiarską ozdobę . A u Ciebie szum wody będzie chyba dobrze słyszalny, również w kąciku wypoczynkowym !
Piszesz o lustrze... Uważam,że jest to świetny pomysł aranżacyjny, wielokrotnie się zastanawiałam nad jego wykorzystaniem w ogrodzie. Czy nie przeraża Cię konieczność ciągłego czyszczenia tego lustra ?
Aha, nie widziałam na Twojej liście hortensji bukietowych - np. Limelight czy ostatni hit La Vasterival ( Great Star ) - są piękne, kompletnie bezproblemowe i bardzo długo kwitną.
- greglis
- 50p

- Kontakt:
Witam po małej przerwie
W związku z wykańczaniem domu ( przeprowadzka juz za 3 tyg) nieco zapuściłam temat ogrodowy. Ale staram się teraz troszkę nadrobić.
przede wszystkim walczę z chwastami, wydzierając im ziemie po kawałku pod zagonki
Czekam teraz jeszcze tydzień na założenie trawników i posadzenie żywopłotów ale kilka zdjęc udało mi sie już zrobić
tu pomalutku bluszcz zaczyna obrastać ściankę nad zbiorniczkiem z wodą

Tu posadziłam hortensje pnące

tu pięknie porośniętę łąką ( rumianki i maki i niezapominajki) miejsce pod trawnik, aż żal plewić
tu przepyszne truskawki na tarasie

a tu aniołek czeka na swoje miesce wśród kwiatów

a tu początki rosarium

W związku z wykańczaniem domu ( przeprowadzka juz za 3 tyg) nieco zapuściłam temat ogrodowy. Ale staram się teraz troszkę nadrobić.
przede wszystkim walczę z chwastami, wydzierając im ziemie po kawałku pod zagonki
Czekam teraz jeszcze tydzień na założenie trawników i posadzenie żywopłotów ale kilka zdjęc udało mi sie już zrobić
tu pomalutku bluszcz zaczyna obrastać ściankę nad zbiorniczkiem z wodą

Tu posadziłam hortensje pnące

tu pięknie porośniętę łąką ( rumianki i maki i niezapominajki) miejsce pod trawnik, aż żal plewić

tu przepyszne truskawki na tarasie

a tu aniołek czeka na swoje miesce wśród kwiatów

a tu początki rosarium

- gagawi

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
Kasiu - pod róże pienne, albo krzaczaste, proponuję posłonka białego - jako podszyt.
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu.
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu.
- greglis
- 50p

- Kontakt:
gagawi poddałaś mi świetny pomysł. Już myślałam że pod różami po prostu wysypię korę ale pomysł z roślinka zadarniającą jest świetny. Tym bardziej że kwadratowe grządki różane mają być obsadzone żywopłocikami z bukszpanu, a teraz wiem jak to będzie cudnie wyglądało. Możesz mi tylko powiedzieć w jakiej formie kupuję tę roslinkę, to wieloletnia roślinka , czy tylko na rok ?
- gagawi

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
To wieloletnia roślinka, kupiłam małe sadzonki w doniczce.
Na dwóch ostatnich stronach znajdziesz białe posłonki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Na dwóch ostatnich stronach znajdziesz białe posłonki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
- greglis
- 50p

- Kontakt:
Dziękuję, już sie dokopałam do innych wątków na jego temat. W tym roku chyba juz za późno na jego sadzenia , no chyba że dostane gdzieś w doniczkach
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu, miło Cię tu widzieć
Będzie piękny ogród, podobnie jak i piękny jest dom
Same te białe doniczki i donice już nadają odpowiedniego klimatu
Będzie piękny ogród, podobnie jak i piękny jest dom
Same te białe doniczki i donice już nadają odpowiedniego klimatu
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37