Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki z Twojego przepisu. Dodam, że po raz pierwszy w życiu zabrałam się za pieczenie pierniczków
Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
- Ewadz34
- 200p

- Posty: 404
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin, Lubartów, lubelskie
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
cześć Asiu!
Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki z Twojego przepisu. Dodam, że po raz pierwszy w życiu zabrałam się za pieczenie pierniczków
Zrobiłam je wieczorem, okręciłam w lnianą ściereczkę i zostawiłam na noc w logówce. A dzisiaj rano, kamień nie ciasto. Twarde okropnie. Wyciągnęłam z lodówki i zostawiłam na stole. A po pracy, mam nadzieję, że zabiorę się za robienie pierników, o ile da się to ciasto w ogóle ruszyć. Moje pytanie: czy to tak ma być? Pachnie bardzo ładnie, ale jest takie twarde!!! Zapomniałam o karmelu i nie dodałam go do ciasta, poza tym, robiłam wszystko chyba dobrze 
Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki z Twojego przepisu. Dodam, że po raz pierwszy w życiu zabrałam się za pieczenie pierniczków
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Tylko drzewa, tylko liście...
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8565
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Ja również dotarłam do Ciebie Asiu 
Wszystko wygląda przepysznie i mimo, że nie przepadam za kuchnią, to na pewno wypróbuje niektóre przepisy
Jednym z nich na pewno będzie przepis na karkówkę, bo Łukasz akurat mi się przewiną za plecami jak go czytałam i teraz mi marudzi, żeby mu zrobić taki obiadek ...
Wszystko wygląda przepysznie i mimo, że nie przepadam za kuchnią, to na pewno wypróbuje niektóre przepisy
- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Posty: 1289
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Asiu, fantastyczny wątek, najbardziej chyba ucieszyły mnie pierniki i przepis na wykorzystanie mojego ukochanego marcepanu
No i ten ostatni chleb, ostatnio bardzo za mną chodzi wypiekanie pieczywa w domu...
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Ewo witaj
Powiem Ci, że ja też robiłam pierwszy raz pierniczki z tego przepisu i też byłam ciężko zszokowana, bo ciasto było twarde jak kamień.
Ale w miarę rozrabiania i nabierania pokojowej temperatury, ciasto stawało się już "normalne" .
Więc nie masz się czym przejmować ;)
Co do karmelu, to myślę, że on ma raczej na celu zabarwienie pierników, ew. osłodzenie, w takim razie Twoje pierniczki będą mniej słodkie i odrobinkę bledsze, ale to nie przeszkadza ;)
Moja rada, ale zależy jaki masz piekarnik, ja w moim elektrycznym piekłam nieco krócej niż w przepisie, bo wtedy się przypalały i były twarde. Piekłam na oko, jak widziałam, ze są brązowsze pierniczki, wyjmowałam je z piekarnika i były mięciutkie
Każdy uczy się metodą prób i błędów, ja nie raz spartoliłam jakieś danie w kuchni albo z mojego roztrzepania zapomniałam po prostu dodać jakiegoś składnika
Moniś witaj i tutaj
Strasznie się cieszę, że zainteresowała Cię ta karkówka
Uwierz mi, nie będziesz żałowała a Łukasz tym bardziej ;)
Dominiko, jakże miło mi Cię gościć
Dawno Cię nie było, ale cieszę się, że zajrzałaś chociaż na momencik
Przepis na pierniczki polecam serdecznie a chlebek tez bardzo prosty, nie ma z nim żadnej zabawy, tylko troszkę trzeba czekać na wyrośnięcie ;)
Na początek taki chlebek jest idealny
Kochani dzisiaj robię przedświąteczną próbę generalną pasztecików z kapustą i grzybami, więc jak mi wyjdą i będą zjadliwe, to wstawię przepis i zdjęcia ;)
Tymczasem wstawiam jeszcze parę innych przepisów, które miałam wcześniej wstawione w moim wątku doniczkowym ;)

Dorsz w occie
- pół szklanki octu
- 3 szklanki wody
- niecałe 2 łyżki cukru(ja zawsze smakuję zalewę, więc wg. gustu) > zalewa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 cebula
- trochę soli
Tak sporządzoną zalewę zagotowuję do momentu wrzenia i zalewam nią rybę.
Średnio wychodzi taka porcja zalewy na pół kilo ryby, więc można sobie na większą ilość ryby zwięszyć też proporcje zalewy
Ryba po grecku:
- dorsz, mintaj (jeśli ktoś chce taniej, a mintaj jest też bardzo smaczny )
- marchew
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- troszkę vegety lub warzywka do smaku
- trochę natki pietruszki
- koncentrat pomidorowy
Warzywka trzemy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą ale nie za dużo i dusimy troszkę pod przykryciem.
Następnie dodajemy przyprawy, natkę, koncentrat, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Tak przygotowane warzywka przekładamy na zmianę z rybą, przy czym na samym dnie dajemy warzywka i na wierzchu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po wyjęciu z lodówki, gdy już ryba i warzywa przejdą się nawzajem...
Warzywka oczywiście dajemy proporcjonalnie do ilości ryby, więc nie podawałam tutaj konkretnych ilości...
Gołąbki,
które niedawno robiłam, tak troszkę inaczej niż zwykle.
Farsz zrobiłam oczywiście z mięsa mielonego z łopatki, dałam ryż, zeszkloną pokrojoną cebulkę, a oprócz tego suszone, opłukane grzyby(podgrzybki) i natkę pietruszki.
Doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną vegety.

Ja przeważnie robię gołąbki z kapusty pekińskiej, jest smaczna i o wiele krócej się ją dusi.
Zawsze wykorzystuję całą kapustę, z najmniejszych części wykładam dno naczynia, na to układam jeden przy drugim gołąbki.
Zeszkloną cebulę daje również do duszenia, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki, majeranek, vegetę, czasem jeszcze odrobinkę magi, oczywiście liść laurowy i ziele angielskie. Duszę pod przykryciem.
Na koniec dodaję jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę masła i zagęszczam wodą z mąką.
Podczas gotowania ziemniaków, wstawiam jeszcze do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180st.

Nadmiar farszu doprawiłam jeszcze odrobinkę solą i pierzem, obtoczyłam w tartej bułce i zrobiłam kotleciki, M. i synek zajadali się bez pamięci a niestety dużo nie było .

To już gołąbki z ziemniaczkami, polecam i życzę smacznego.

Miłego dnia życzę
Powiem Ci, że ja też robiłam pierwszy raz pierniczki z tego przepisu i też byłam ciężko zszokowana, bo ciasto było twarde jak kamień.
Ale w miarę rozrabiania i nabierania pokojowej temperatury, ciasto stawało się już "normalne" .
Więc nie masz się czym przejmować ;)
Co do karmelu, to myślę, że on ma raczej na celu zabarwienie pierników, ew. osłodzenie, w takim razie Twoje pierniczki będą mniej słodkie i odrobinkę bledsze, ale to nie przeszkadza ;)
Moja rada, ale zależy jaki masz piekarnik, ja w moim elektrycznym piekłam nieco krócej niż w przepisie, bo wtedy się przypalały i były twarde. Piekłam na oko, jak widziałam, ze są brązowsze pierniczki, wyjmowałam je z piekarnika i były mięciutkie
Każdy uczy się metodą prób i błędów, ja nie raz spartoliłam jakieś danie w kuchni albo z mojego roztrzepania zapomniałam po prostu dodać jakiegoś składnika
Moniś witaj i tutaj
Strasznie się cieszę, że zainteresowała Cię ta karkówka
Uwierz mi, nie będziesz żałowała a Łukasz tym bardziej ;)
Dominiko, jakże miło mi Cię gościć
Dawno Cię nie było, ale cieszę się, że zajrzałaś chociaż na momencik
Przepis na pierniczki polecam serdecznie a chlebek tez bardzo prosty, nie ma z nim żadnej zabawy, tylko troszkę trzeba czekać na wyrośnięcie ;)
Na początek taki chlebek jest idealny
Kochani dzisiaj robię przedświąteczną próbę generalną pasztecików z kapustą i grzybami, więc jak mi wyjdą i będą zjadliwe, to wstawię przepis i zdjęcia ;)
Tymczasem wstawiam jeszcze parę innych przepisów, które miałam wcześniej wstawione w moim wątku doniczkowym ;)

Dorsz w occie
- pół szklanki octu
- 3 szklanki wody
- niecałe 2 łyżki cukru(ja zawsze smakuję zalewę, więc wg. gustu) > zalewa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 cebula
- trochę soli
Tak sporządzoną zalewę zagotowuję do momentu wrzenia i zalewam nią rybę.
Średnio wychodzi taka porcja zalewy na pół kilo ryby, więc można sobie na większą ilość ryby zwięszyć też proporcje zalewy
Ryba po grecku:
- dorsz, mintaj (jeśli ktoś chce taniej, a mintaj jest też bardzo smaczny )
- marchew
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- troszkę vegety lub warzywka do smaku
- trochę natki pietruszki
- koncentrat pomidorowy
Warzywka trzemy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą ale nie za dużo i dusimy troszkę pod przykryciem.
Następnie dodajemy przyprawy, natkę, koncentrat, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Tak przygotowane warzywka przekładamy na zmianę z rybą, przy czym na samym dnie dajemy warzywka i na wierzchu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po wyjęciu z lodówki, gdy już ryba i warzywa przejdą się nawzajem...
Warzywka oczywiście dajemy proporcjonalnie do ilości ryby, więc nie podawałam tutaj konkretnych ilości...
Gołąbki,
które niedawno robiłam, tak troszkę inaczej niż zwykle.
Farsz zrobiłam oczywiście z mięsa mielonego z łopatki, dałam ryż, zeszkloną pokrojoną cebulkę, a oprócz tego suszone, opłukane grzyby(podgrzybki) i natkę pietruszki.
Doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną vegety.

Ja przeważnie robię gołąbki z kapusty pekińskiej, jest smaczna i o wiele krócej się ją dusi.
Zawsze wykorzystuję całą kapustę, z najmniejszych części wykładam dno naczynia, na to układam jeden przy drugim gołąbki.
Zeszkloną cebulę daje również do duszenia, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki, majeranek, vegetę, czasem jeszcze odrobinkę magi, oczywiście liść laurowy i ziele angielskie. Duszę pod przykryciem.
Na koniec dodaję jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę masła i zagęszczam wodą z mąką.
Podczas gotowania ziemniaków, wstawiam jeszcze do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180st.

Nadmiar farszu doprawiłam jeszcze odrobinkę solą i pierzem, obtoczyłam w tartej bułce i zrobiłam kotleciki, M. i synek zajadali się bez pamięci a niestety dużo nie było .

To już gołąbki z ziemniaczkami, polecam i życzę smacznego.

Miłego dnia życzę
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Wpadłam do Ciebie Asiu coś przekąsić. Latam po Forum i zgłodniałam. Poczęstowałam się gołąbkami, bo je uwielbiam. Wyszły Ci pyszne.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Asiu,dzisiaj zrobiłam ślimaczki wg Twojego i Ani przepisu.Są naprawdę przepyszne.Nie dałam tylko tego marcepanu,bo nie mogłam go dostać.Jestem ciekawa,czy bardzo zmienia się smak ślimaczków jak są z marcepanem.
Zobaczcie dziewczyny jak wyglądały moje.Na pewno nie są takie udane jak Wasze,ale myślę że z czasem dojdę do wprawy.

Zobaczcie dziewczyny jak wyglądały moje.Na pewno nie są takie udane jak Wasze,ale myślę że z czasem dojdę do wprawy.

- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Aguś, zapraszam , częstuj się czym chcesz ;)
Edytko, Twoje ślimaczki są rewelacyjne
Gratuluję udanego wypieku
Edytko, Twoje ślimaczki są rewelacyjne
Gratuluję udanego wypieku
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Dzisiaj obiad w stylu wegetariańskim ;)
Kotlety sojowe z sosem pieczarkowym, ziemniakami i gotowanymi warzywami ;)

Kotlety przez moment gotuję w wywarze z kostki rosołowej( ja w tym przypadku zagotowałam w rosole z indyka i kurczaka, bo gotowałam dla moich przeziębionych chłopaków), tak, żeby zmiękły.
Obtaczam w jajku i tartej bułce tak jak schabowe i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową gotuję.
Pieczarki kroję w kosteczkę, duszę, potem dodaję trochę wody, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę rozrabiam z kwaśną 12% śmietaną i zagęszczam sos.
Doprawiam vegetą i majerankiem.
Ziemniaki i kotlety polewam sosem, na warzywa tarta bułka.
Na ziemniaki daję jeszcze natkę pietruszki.
Smacznego
Kotlety sojowe z sosem pieczarkowym, ziemniakami i gotowanymi warzywami ;)

Kotlety przez moment gotuję w wywarze z kostki rosołowej( ja w tym przypadku zagotowałam w rosole z indyka i kurczaka, bo gotowałam dla moich przeziębionych chłopaków), tak, żeby zmiękły.
Obtaczam w jajku i tartej bułce tak jak schabowe i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową gotuję.
Pieczarki kroję w kosteczkę, duszę, potem dodaję trochę wody, doprawiam solą i pieprzem.
Mąkę rozrabiam z kwaśną 12% śmietaną i zagęszczam sos.
Doprawiam vegetą i majerankiem.
Ziemniaki i kotlety polewam sosem, na warzywa tarta bułka.
Na ziemniaki daję jeszcze natkę pietruszki.
Smacznego
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Edyta,bułeczki bardzo ładnie czy wyszły
Marcepan nadaje im wyjątkowy smak.Ale skoro nie ma, to z samym cynamonem też są pyszne
A przepis pochodzi ze Szwecji.Jest tam bardzo popularny,ale zawsze dobrze jest podać źródło
Marcepan nadaje im wyjątkowy smak.Ale skoro nie ma, to z samym cynamonem też są pyszne
A przepis pochodzi ze Szwecji.Jest tam bardzo popularny,ale zawsze dobrze jest podać źródło
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4296
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Droga Asieńko!
Właśnie jestem po kolacji, ale jak zobaczyłam ten piękny chlebek, rybę po grecku, gołąbki w kapuście pekińskiej (?):shock: to tak mi zaburczało brzuszysko, że chyba świat tego jeszcze nie słyszał.
Gratuluje tematu! Strzał w dziesiątkę!!!

Właśnie jestem po kolacji, ale jak zobaczyłam ten piękny chlebek, rybę po grecku, gołąbki w kapuście pekińskiej (?):shock: to tak mi zaburczało brzuszysko, że chyba świat tego jeszcze nie słyszał.
Gratuluje tematu! Strzał w dziesiątkę!!!
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Stasieńko Kochana, dziękuję
Wiesz, wiele osób ma tu swoje wątki kulinarne ale cieszę się, ze i do mnie sporo osób zagląda
Ja lubię, owszem nowości z przepisów, ale i tez te tradycyjne trochę po swojemu przerabiać, ważne, żeby były szybkie i łatwe, po przy moim 2,5 rocznym synku czas mam troszkę ograniczony ;)
Wiesz, wiele osób ma tu swoje wątki kulinarne ale cieszę się, ze i do mnie sporo osób zagląda
Ja lubię, owszem nowości z przepisów, ale i tez te tradycyjne trochę po swojemu przerabiać, ważne, żeby były szybkie i łatwe, po przy moim 2,5 rocznym synku czas mam troszkę ograniczony ;)
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
A do tych gołąbków to kapustę trzeba sparzyć i czy ją w całości do gara wsadzić, czy oderwać liście i po kolei sparzać

- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Posty: 3526
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Ponieważ jestem tak zwany ''strachliwiec'' (jeśli chodzi o kuchnię),to jednak postanowiłam upiec szwedzkie bułeczki cynamonowe i chlebek domowy. Aż mnie śsie w brzuchu, gdy sobie spoglądam na takie pyszności!!! Coś ty ze mną Asieńko zrobiła???

- katarzyna3221
- 500p

- Posty: 816
- Od: 25 lis 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie--Pilzno
Re: Moja domowa świątynia- zapraszam do kuchni Haim :)
Witam Asiu i ja również w końcu Cie odnalazłam
super pomysł z tym wątkiem kulinarnym

Idź do tych co kwiaty posiadają -oni dobre serca maja...
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ
2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ
2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ


